Le Point: Οι αποσχιστές του Τέξας

Πληθυσμός : 30,9 εκατομμύρια κάτοικοι
Εκταση : 678.000 km2 (23% μεγαλύτερο από την Γαλλία)
ΑΕΠ : 2.636 δισεκατομμύρια δολάρια (έναντι 3.030 του γαλλικού ΑΕΠ)
Παραγωγή πετρελαίου : 5,9 εκατομμύρια βαρέλια
ημερησίως
Αεροδρόμια : 730
Πανεπιστήμια : 37
Ο Wesley Virdell έχει υπογράψει την διακήρηξη «Texas First», όπως δεκάδες Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι. Εάν κερδίσει, δεσμεύεται να υποστηρίξει ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση του Τέξας : Texit. «Θέλω μια μικρή κυβέρνηση που να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν όπως θέλουν», είπε. Η Ουάσιγκτον κάνει κατάχρηση της εξουσίας της. Ο Virdell μισεί τους φόρους (και όμως το Τέξας δεν έχει φόρους εισοδήματος). Μισεί επίσης τα ομοσπονδιακά Υπουργεία Ενέργειας, Παιδείας και κάθε περιορισμό στην οπλοφορία. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σύνταγμα στη Συνέλευση της Φιλαδέλφειας το 1787, κάποιοι εντάχθηκαν στην Ένωση μόνο επειδή τους επιβεβαιώθηκε ότι μπορούσαν να αποχωρήσουν από αυτήν», λέει. Η ανεξαρτησία του Τέξας είναι λίγο πιθανή, αλλά θα την υποστήριζε αν γινόταν «ειρηνικά και όμορφα». Δηλώνει δυσασεστημένος που «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σέβεται την παλιά συμφωνία».
Texit
Το Texit είναι η συντομογραφία που διαμορφώθηκε στο πρότυπο του Brexit. Η ιδέα υποστηρίζεται από το Εθνικιστικό Κίνημα του Τέξας (TNM), 622.455 μέλη σε μια πολιτεία 30 εκατομμυρίων κατοίκων με τοπικά παραρτήματα παντού. Ο ιδρυτής του, Daniel Miller, εργάζεται για αυτό εδώ και δεκαοκτώ χρόνια. Το Brexit του έδωσε ελπίδα, γιατί βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως συμμαχία. «Η ιδέα των Founding Fathers, όταν δημιούργησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μια πολιτική και οικονομική ένωση, μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία... Όμως, μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, επιβλήθηκε η ρομαντική ιδέα ενός ενιαίου έθνους. » Πιστεύει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει γίνει ένα «υπερκράτος» που έχει επιβληθεί στις ζωές όλων. Στις 7 Ιουνίου, μετά την τοπική συνέλευση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Σαν Αντόνιο, το τμήμα του Τέξας ενέκρινε το αίτημα για δημοψήφισμα κατά την επόμενη νομοθετική συνεδρίαση. Τα βήματα που θα οδηγούσαν εκεί, ωστόσο, απέχουν πολύ από το να κερδηθούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Newsweek του Φεβρουαρίου, το 67% των Τεξανών θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής. Αλλά ο Daniel Miller αναφέρει μία άλλη, αυτή του Survey USA, σύμφωνα με την οποία το 66% των Τεξανών θα ήθελε να «Texit».
Ένα φαινόμενο τον βοηθά : η μετανάστευση, που τροφοδοτεί την οργή εναντίον της Ουάσιγκτον. Το 2023, οι συνοριοφύλακες κατέγραψαν 3,2 εκατομμύρια παράνομες εισόδους από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott ανέπτυξε την Εθνική Φρουρά του στο Shelby Park, τη συνοριακή πόλη Eagle Pass, εμποδίζοντας την ομοσπονδιακή συνοριακή περιπολία να λειτουργήσει. Στην όχθη του ποταμού Ρίο Γκράντε τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα, εμποδίζοντας τους μετανάστες. Ωστόσο, η μετανάστευση είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το Τέξας προσπαθεί να περάσει έναν νόμο που θα του εξουσιοδοτούσε να το διαχειρίζεται άμεσα. «Αυτό είναι το νούμερο ένα μέλημα των Τεξανών», λέει ο Miller. Θέλουμε στεγανά σύνορα με το Μεξικό και μια λογική μεταναστευτική πολιτική. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτυγχάνει και στα δύο. » Αυτός είναι μόνο ένας από τους παράγοντες υπέρ του Texit. Το Τέξας θα είχε ήδη σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανεξάρτητης χώρας : «Η κυβέρνησή του διαθέτει όλους τους αντίστοιχους μηχανισμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Έχουμε φορολογικούς μηχανισμούς και είμαστε πιο κοντά στο να έχουμε το νόμισμά μας από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Θα ήταν ένα ηλεκτρονικό νόμισμα, που θα υποστηρίζεται από το κρατικό ταμείο του κράτους. Το Τέξας πληρώνει περισσότερους φόρους στην Ουάσιγκτον από ό,τι λαμβάνει.»
Le Point
18/7/24
Από Babis Georges Petrakis

============


 

Σχόλια