Αποζημίωση για το υποχρεωτικό shutdown των ΑΠΕ ζητεί η αγορά των αιολικών

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες εκ των προτέρων γνωστοί για το θέμα των υποχρεωτικών περικοπών ενέργειας για τις ΑΠΕ, ζητεί επιτακτικά ο κλάδος των αιολικών. Όπως ανέφεραν χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) και του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ) πρέπει να λήξει η αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό καθώς δημιουργείται κλίμα ανησυχίας στην αγορά που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο τοπίο και ορατότητα, για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό εάν θα υπάρξουν περικοπές όσο το να είναι γνωστοί εκ των προτέρων οι κανόνες των περικοπών ώστε οι εταιρείες να μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις τους και να δουν εάν βγαίνουν οι επενδύσεις, αναφέρθηκε σχετικά. Πάντως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αιολικών θα πρέπει οι περικοπές να είναι το τελευταίο μέσο για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, και θα πρέπει να προηγηθεί η όποια δυνατή βελτιστοποίηση είναι εφικτή.  

Το θέμα αφορά στις υποχρεωτικές περικοπές της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ κατά τις ώρες που υπάρχει περίσσεια παραγωγή και περιορισμένη ζήτηση με αποτέλεσμα ο Διαχειριστής ΑΔΜΗΕ να θέτει εκτός αγοράς κάποιες μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς των αιολικών πέρυσι οι υποχρεωτικές περικοπές έφτασαν στο 2% για τις εταιρείες μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ, ενώ για φέτος το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ είναι ανοιχτό το θέμα και υπάρχει ζήτημα νομικής ερμηνείας για το εάν θα πρέπει να υπάρξει αποζημίωση για τους παραγωγούς για το υποχρεωτικό shutdown των ΑΠΕ.
ΕΛΑΠΕ

Για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) οι εκπρόσωποι της αγοράς των αιολικών τάχθηκαν κατά της πρότασης για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ. Εκτιμάται ότι το έλλειμμα στο τέλος του έτους θα είναι στα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. μπορούν να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από τα δικαιώματα. Οι εκπρόσωποι της αγοράς υπενθύμισαν ότι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ο ΕΛΑΠΕ μέσω του πλεονάσματος συνεισέφερε δις. ευρώ για την ανακούφιση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος και είναι λογικό να υπάρχει πλέον η υποχρέωση από την πολιτεία να καλύψει τώρα το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί από τη μείωση των τιμών χονδρικής. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ όσο περνά ο καιρός θα αμβλύνεται με δεδομένο ότι αρκετές ακριβές ΑΠΕ που είχαν ενταχθεί στο σύστημα τη δεκαετία του 2000, φεύγουν από τον ειδικό λογαριασμό καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.
Επανασχεδιασμός του μείγματος

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αιολικής αγοράς αυτήν την περίοδο δίνεται η ευκαιρία για επανασχεδιασμό του ενεργειακού σχεδιασμού στην κατεύθυνση ενός πιο ισορροπημένου μείγματος με περισσότερα αιολικά και λιγότερα φωτοβολταϊκά. Μια τέτοια λύση θα οδηγούσε σε ομαλότερη κατανομή της πράσινης ενέργειας στο 24ωρο. Επίσης, επείγει η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας με βάση ένα βέλτιστο μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμίευσης, αλλά και η ανάγκη λήψης μέτρων για τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό της οικονομίας. Τέλος, θα πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή των αναγκαίων διασυνδέσεων ώστε να αναδειχθεί η προοπτική των εξαγωγών.

Ιδίως για την προοπτική των εξαγωγών οι εκπρόσωποι της αγοράς των αιολικών τόνισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας και αυτή η προοπτική πρέπει να υποστηριχθεί. Ωστόσο, αυτό δε θα γίνει αυτόματα αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί από συγκεκριμένες δράσεις και κινήσεις. Πρέπει η άσκηση να γίνει με προσοχή και να δημιουργήσουμε προϊόν που θα μπορεί να εξαχθεί, να παράγουμε ανταγωνιστική φθηνή πράσινη ενέργεια την ώρα που τη χρειάζονται τα κέντρα κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο των ΑΠΕ (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Άνεμος) οι εκπρόσωποι της αγοράς τόνισαν ότι είναι θετικό ότι υπάρχει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Οι επενδύσεις που χρειάζονται για τον στόχο της απανθρακοποίησης είναι πολλών δισεκατομμυρίων και για αυτό θα πρέπει να προσελκυσθούν ξένα κεφάλαια. Είναι καλό το μήνυμα που στέλνουν οι εξαγορές αλλά πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή γιατί το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 

===================

 ---------

Σχόλια