Le Point : Μόνο οι "ιδεοληπτικοί" θα θεωρήσουν ότι το 32,3% που ψήφισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι φασίστες


Υπάρχει μια νοητή γραμμή που συνδέει την οριακή επικύρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ με το δημοψήφισμα του 1992 με τις ευρωεκλογές του 2024. Αυτή η νοητή γραμμή αφηγείται την ιστορία μιας αργόσυρτης αλλά βαθιάς ρήξης που έφερε τις πολιτικές ελίτ και μια ευημερούσα μειοψηφία απέναντι στα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Η ευημερούσα μειοψηφία επωφελήθηκε από το άνοιγμα της οικονομίας στον κόσμο, κοινώς παγκοσμιοποίηση, εις βάρος μιας αποξενωμένης πλειοψηφίας που αδυνατούσε να ακολουθήσει νοιώθοντας μια ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Το εγχείρημα εμπέδωσης μια ευρωπαϊκής συνοχής σε μια τεράστια επικράτεια όπως η Ευρώπη, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω διαρκών διαβουλεύσεων και συναίνεσης των εθνικών πλειοψηφιών. Πολλώ δε μάλλον που οι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης και της βιομηχανικής αναγέννησης παραμένουν ζητούμενα. Η απειλή του Πούτιν δεν αρκεί για να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή συνείδηση ιδιαίτερα στην κλίμακα των κατώτερων μεσαίων τάξεων, όσο ζητήματα όπως η μαζική μετανάστευση και η θέση του Ισλάμ στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παραμένουν ανεπίλυτα. Μόνο ηλίθιοι θα θεωρήσουν ότι αυτό το 32,3% που ψήφισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι φασίστες.
Le Point
10/6/24

via   Babis Georges Petrakis

---------------

Derrière les résultats des européennes, deux représentations du monde s’opposent. Un clivage, remontant à Maastricht, qui n’a jamais cessé de se manifester.

 

Σχόλια