Kρίση Eμπιστοσύνης - Απονομιμοποίηση του πωλητικού συστήματος.

========================

( Περί εκλογών)
«Δεν θα ήταν πιο απλό η κυβέρνηση να διαλύσει τον λαό και να εκλέξει έναν άλλο;»
( Μπρέχτ, «Η λύση», 1953)

 =============

Titos Christodoulou

Enough Said: Τι πήγε στραβά με την γλώσσα της πολιτικής;
Υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική σε όλο τον δυτικό κόσμο. Η δημόσια οργή αυξάνεται και η πίστη στους συμβατικούς πολιτικούς ηγέτες και κόμματα πέφτει. Οι αντιπολιτικοί και η αντιπολιτική έφτασαν. Στο Enough Said, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας The New York Times Mark Thompson υποστηρίζει ότι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες της κρίσης είναι ο τρόπος με τον οποίο άλλαξε η δημόσια γλώσσα μας.
Το Enough Said αφηγείται την ιστορία του πώς φτάσαμε από τη γλώσσα του FDR και του Churchill στη γλώσσα του Donald Trump. Εξετάζει ιατροδικαστικά τη δημόσια γλώσσα που μας έχει μείνει: συμπιεσμένη, άμεση, μερικές φορές εντυπωσιακά εντυπωσιακή, αλλά στερείται το μεγαλύτερο μέρος της επεξηγηματικής της δύναμης. Μελετά τη ρητορική των δυτικών ηγετών από τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ μέχρι τον Μπερλεσκόνι, τον Μπλερ και τις σημερινές πολιτικές ελίτ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και απεικονίζει πώς μια μεταβαλλόμενη δημόσια γλώσσα έχει αλληλεπιδράσει με γεγονότα του πραγματικού κόσμου – Ιράκ, χρηματοοικονομικό κραχ, εκπληκτικό Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μετανάστευση – και οδήγησε σε αμοιβαία κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων, αφήνοντας τους απλούς πολίτες καχύποπτους, πικραμένος και όλο και πιο απρόθυμος να πιστέψει κανέναν.
Αντλώντας από κλασικά αλλά και σύγχρονα παραδείγματα και που εκτείνεται από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη, την τεχνολογία και τις τέχνες, το Enough Said είναι μια έξυπνη και οξυδερκής ματιά στη διάβρωση της γλώσσας από έναν συγγραφέα που έχει τοποθετηθεί μοναδικά για να μετρήσει τις συνέπειές της.




==================

==============


Σχόλια