Μεσσιανισμοί


 Του Κώστα Κόλμερ

 Η αγωνία ενός δημοσιογράφου, μήπως ο Κυρ. Μητσοτάκης παρερμηνεύσει το μήνυμα των Ευρωεκλογών, οδήγησε τον πρωθυπουργό ν’ απορρίψει την στροφή της πολιτικής του προς τα …δεξιά. Ποίον όμως το ελάττωμα της δεξιάς, όταν χάρις σ’ αυτήν η Ελλάς ευρέθη πάντοτε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας εν αντιθέσει με την Βουλγαρία ή τη Τουρκία;  

Ευρισκόμενος ο πρωθυπουργός στην ατραπό της κεντροδεξιάς που έλαβε μόλις το 12% του εκλογικού σώματος στις τελευταίες ευρωεκλογές, εδήλωσε :«Θα πατήσουμε γκάζι κι όχι φρένο», περιφρονώντας τα όρια ταχύτητος που τον έφεραν στο εκλογικό του ατύχημα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ουδείς του ζήτησε να σταθμεύσει το όχημα της κυβερνήσεως του. Έχει τόσα στραβά ο τόπος. Από καταπατήσεις του αιγιαλού και φοροκλοπές εις βάρος απομάχων της ζωής, μέχρις τις πολεοδομίες που εκδίδουν παράνομες οικοδομικές άδειες (Πάτμος).

Απλώς οι πολίτες εθεώρησαν ότι μερικές «μεταρρυθμίσεις» ήταν περιττές (πχ. ο γάμος ομοφύλων αφού υπήρχε το συμβόλαιο συμβιώσεως) κι ότι υπήρχαν άλλες προτεραιότητες όπως η δημογραφική ανάταξη που παραμελείται από το ακατανόητο  των αιτίων της, ως η έλλειψη στέγης για τρίτεκνες οικογένειες.

Υπήρξαν κι άλλες αστοχίες. Η αποταμίευση εξηφανίσθη από τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, η επενδυτική πολιτική  ανετέθη στον κ. Πατέλη (Βlogger: βλέπε σχετικά...)κι η αντιμετώπιση της Ακρίβειας της ζωής στον  Άδωνι με τα «καλαθάκια απορρυπαντικών», δηλ. σ’ ασχέτους.

Αντιθέτως, η  εκλογική νίκη του Μαΐου 2023 οφείλετο εις έλλειψιν αξιόπιστων αντιπάλων, στους ακρίτες του Έβρου που σταμάτησαν τους φτωχοδιαβόλους του Ερντογάν το 2019 στον Έβρο.

Το σκάνδαλο των συνακροάσεων του συνεχωρήθη ως μία παλιά αμαρτωλή ιστορία όλων όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί κι αν «δεξιά» ήταν η παρακώληση της δικαιοσύνης στα Τέμπη, τότε «αριστερή» η προσπάθεια παραγραφής στο Μάτι.

Σήμερα, η αυτόματη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών δεν συμβιβάζεται με τον νεοφιλελευθερισμό κι ο μεταρρυθμιστικός ζήλος εξαντλείται στην ψηφιοποίηση των πιστοποιητικών.

  • Ο πρωθυπουργός δεν αντελήφθη τα πραγματικά αίτια της αποδοκιμασίας του απ’ το εκλογικό σώμα ούτε την ανεπάρκεια των «συμβούλων» του. Έτσι, τώρα απειλεί ότι θα συνεχίσει τις  αναδιαρθρώσεις, κάμνοντας εκτεταμένο ανασχηματισμό, αντί να μειώσει τον αριθμό των υπουργών και προβεί σε συγχωνεύσεις υπουργείων. Οπότε θα πάρει άλλον ένα χρόνο για να μάθουν οι «μουσικοί τις καρέκλες» που μόλις τώρα έπαυσαν να τρίζουν.

Η συσχέτιση των επεισοδίων με την αιτιώδη συνάφεια της αποτυχίας οφείλεται στο τεράστιο μέγεθος της κυβερνήσεως. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ελέγξει 66 υφισταμένους. Η χαλαρότητα αποδίδεται στην αφάνεια του υπουργικού συμβουλίου και στην παραγνώριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, που είναι η μόνη ερχομένη σέ επαφή με την κομματική πελατεία.

Η σύγχυση επιδιωκόμενου στόχου με τον δηλούμενο σκοπό κι η λεξιμαγεία των συνεχών ομιλιών συσκοτίζουν τη προσπάθεια ακόμη κι όταν επιβάλλεται η ενημέρωση. Η μη συναίσθηση των παραχωρήσεων της εξωτερικής πολιτικής προς Τούρκους και Αμερικανούς, θυμίζει την «υποχρέωση του λευκού ανθρώπου να σηκώσει τα βάρη της …Γεωγραφίας», κατά τον Κήπλινγκ .

  • Η υπερθέρμανση του πλανήτου- αν υπάρχει - δεν είναι ανθρωπογενής αλλά μάλλον αποτέλεσμα της υπερδραστηριότητος του ηλίου αλλά το κόστος της εβάρυνε αποκλειστικώς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αγόρασε τον… ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ αντί να επενδύσει σε ΑΠΕ.

Τώρα, ο πειρασμός της αλαζονείας καραδοκεί και οι προκαταλήψεις οδηγούν στην εγκατάλειψη της λογικής σε απλά ζητήματα όπως η διαχείριση κρίσεων στη πλημύρα του Θεσσαλικού κάμπου. Έτσι η πολιτική εξουσία μετατρέπεται σε Μεσσιανισμό που βλάπτει όλους και ιδίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη κι άλλου Μεσσία αλλά ενός νέου Χαριλάου Τρικούπη να κάνει δυο-τρεις μεγάλες επενδύσεις π.χ. πυρηνικό εργοστάσιο στην Ροδόπη, μεγάλο ναυπηγείο ποντοπόρων πλοίων στη Καβάλα και σύγχρονη αεροπορική βιομηχανία στη Τανάγρα, με διεθνή κεφάλαια και τεχνολογία κι έμφαση στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

=======================

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέλαβε το εκλογικό στραπάτσο της Κυριακής ως εντολή να συνεχίσει ακριβώς την ίδια πολιτική, επιδεινώνοντάς την και κάνοντάς την πολύ πιο αντιλαϊκή!

Στη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υποσχέθηκε να περικόψει τα επιδόματα – με πρώτο όλων εκείνο της ανεργίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Η επιδοματική μας πολιτική. Πρέπει να δούμε πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική. Δεν θέλω εγώ, για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας να είναι αντικίνητρο για την εργασία». Δηλαδή, ο πρωθυπουργός έχει την εντύπωση ότι θα είναι κίνητρο για την εργασία η περικοπή του επιδόματος ανεργίας και πως οι Eλληνες αρκούνται σε αυτό το χαρτζιλίκι και δεν εργάζονται επειδή δεν θέλουν κι όχι επειδή υπάρχει ανεργία και δεν βρίσκουν εργασία της προκοπής!

Επίσης, σε μια επίδειξη λουδοβίκειας αντίληψης της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάνθηκε ότι αυτό το επίδομα δημιουργεί… εθισμό: «Διότι δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να είναι εντελώς άσχετος με την καθημερινότητα και τις ανάγκες του λαού μας, και χρησιμοποιεί τον όρο «εθισμός» ή παραπλήσια λέξη για τα «ψίχουλα» που παίρνουν οι πολίτες είτε από την εργασία τους είτε μέσω του επιδόματος ανεργίας (το οποίο, ουσιαστικά, το έχουν προπληρώσει με τις κρατήσεις που τους γίνονται όταν εργάζονται). Τον Νοέμβριο του 2020, και ενώ ο ίδιος αποφάσιζε το ένα λοκντάουν μετά το άλλο και πολλές -έως τότε υγιείς- επιχειρήσεις τινάζονταν στον αέρα, δήλωσε το αμίμητο: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». Κι αυτό το είπε με ύφος… νομπελίστα επιστήμονα που μόλις έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη.

Δημιουργούν εθισμό το επίδομα ανεργίας και εξάρτηση ο μισθός. Μόνο ο αδρά αμειβόμενος και ζάπλουτος πρωθυπουργός δεν αντιμετωπίζει ζητήματα με εθισμούς και εξαρτήσεις. Γι’ αυτό το 2019 ζήτησε και έλαβε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για 50 ελιές που έχει στα Χανιά, οι οποίες είχαν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Σε εκείνον μάλλον κάνει καλό ο εθισμός στο κρατικό χρήμα…

================

 



Σχόλια