Αν κάποιοι καρεκλοκένταυροι στις Βρυξέλλες αναζητούσαν το καρφί στο φέρετρο της ολοκληρωτικής αποβιομηχανοποίησης, το βρήκαν
Ποιος βαρά τον ταμπουρά και η Ε.Ε. χορεύει.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα
Δεν εξέπληξε κανέναν η Fed ανακοινώνοντας ότι θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Θα κάνει μία μόνο περικοπή το 2024. Η παρέμβαση αυτή θα γίνει μάλιστα τον Δεκέμβριο. Δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι άλλωστε σε θέση να διατηρήσουν υψηλά ελλείμματα και επιτόκια πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα και αυτό δεν είναι λεπτομέρεια. Μόνο τον Μάιο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έλλειμμα 348 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε μόλις ένα μήνα. Το λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν όμως πόλεμο στα σύνορά τους, διαθέτουν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα σε ποσοστό 55% – όσο και αν έχει μειωθεί από το 73% που ήταν το 2000.
- Η Αμερική διαθέτει επίσης φυσικούς πόρους -πολύ σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο-περισσότερο μάλιστα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή οποιονδήποτε ασιατικό σύμμαχο.
Οποιαδήποτε φάση οικονομικής αστάθειας που περιλαμβάνει, για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα, η Αμερική έχει τη δυνατότητα να αποστραγγίζει πόρους από την περιφέρεια.
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες και πιο δρακόντειες κυρώσεις στη Μόσχα, με στόχο να αποτρέψουν χώρες όπως η Κίνα να υποστηρίζουν την οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε μάλιστα στη σύνοδο του G7 στην Απουλία να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τους τόκους των παγωμένων καταθέσεων των ρωσικών τραπεζών.
Και η Ευρώπη; Ακολουθεί σε όλα πειθήνια την Αμερική. Ακόμη και αν τα μέτρα που λαμβάνει είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ε.Ε.
Η ίδια η ΕΚΤ βλέπει τώρα τις κυρώσεις στη Μόσχα ως κρίσιμο ζήτημα για το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα. Την ίδια ώρα που η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κάτω από το 1%.
Όπως αυτοκτονική ήταν κίνηση των Βρυξελλών να αυξηθούν οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αντιτάχθηκε το Βερολίνο.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία περιμένει ήδη σκληρά αντίποινα από το Πεκίνο στις εισαγωγές γερμανικών οχημάτων στην Κίνα.
Το Πεκίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή της Ε.Ε. ως «νέο πυροβολισμό του Σεράγεβο», υπονοώντας τα δεινά που προκάλεσε η δολοφονία στις 28 Ιουνίου 1914 του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, που οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν κάποιοι καρεκλοκένταυροι στις Βρυξέλλες αναζητούσαν το καρφί στο φέρετρο της ολοκληρωτικής αποβιομηχανοποίησης, το βρήκαν.
- Και στην τελευταία συνάντηση των Brics αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος διακρατικών πληρωμών που αποκλείουν το δολάριο. Το νόμισμα Brics, δηλαδή. Εγγυημένο από τα βουνά του φυσικού χρυσού που συσσωρεύτηκε από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία τα τελευταία χρόνια. Και από πρώτες ύλες.
Το ευρώ θα μπορούσε να γίνει ένα προνομιακό διμερές νόμισμα. Φευ! Ας προετοιμαστούμε για τα χειρότερα ως Ευρώπη. Η ενίσχυση άλλωστε της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές ήταν το πρώτο σύμπτωμα…
«Οι ΗΠΑ και ο κόσμος», για να παραφράσουμε τους στίχους της μεγάλης Σώτια Τσώτου, «Ο Κοσμάς και ο κόσμος»… «Παλιοζωή, παλιοζωή τι σου μαζεύω. Και ήρθε η ώρα να στα πω. Εσύ βαράς τον ταμπουρά κι εγώ χορεύω στο δικό σου το σκοπό… Χτυπά το ντέφι ο ντουνιάς και φέρνει βόλτες ο Κοσμάς».
Σχόλια