O Κόπολα σε μια νέα «Αποκάλυψη»: Με το Megalopolis, μεταφέρει τη συνωμοσία του Κατιλίνα στις ΗΠΑ: Η πολιτική είναι «στο σημείο όπου μπορεί να χάσουμε τη δημοκρατία»

Οι ΗΠΑ, των οποίων οι ιδρυτές προσπάθησαν να μιμηθούν τους νόμους και τις κυβερνητικές δομές της ρωμαϊκής δημοκρατίας, οδεύουν προς μια παρόμοια αυτοπροκαλούμενη κατάρρευση, είπε ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα στην πρεμιέρα της πρώτης του ταινίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Αυτό που συμβαίνει στην Αμερική, στη δημοκρατία μας, είναι ακριβώς όπως όταν η Ρώμη έχασε τη δημοκρατία της πριν από χιλιάδες χρόνια», είπε ο Κόπολα σε συνέντευξη Τύπου στο φεστιβάλ των Καννών την Παρασκευή. «Η πολιτική μας μάς έχει οδηγήσει στο σημείο όπου μπορεί να χάσουμε τη δημοκρατία μας».

«Η Αμερική ιδρύθηκε πάνω στις ιδέες της ρωμαϊκής δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Κόπολα. «Δεν θέλαμε βασιλιά, η Ρώμη δεν ήθελε βασιλιά, έτσι επινόησαν μια νέα μορφή διακυβέρνησης που ονομάζεται δημοκρατία(republic) με τη Γερουσία και με το ρωμαϊκό δίκαιο και με όλα τα πράγματα που ασπαζόμαστε».

Το Megalopolis, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το βράδυ της Πέμπτης, αντλεί έμπνευση από τη συνωμοσία του Κατιλίνα με στόχο την ανατροπή των κανόνων της ρωμαϊκής δημοκρατίας το 63 π.Χ. και διαδραματίζεται σε μια μητρόπολη του μέλλοντος που μοιάζει με τη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που ο 85χρονος βετεράνος σκηνοθέτης ξεκίνησε για πρώτη φορά να επεξεργάζεται με πάθος αυτό το project  στη δεκαετία του 1980, είπε ότι η αναλογία είχε γίνει πιο ορατή τα τελευταία χρόνια.

«Η επιθυμία μου ήταν να κάνω ένα ρωμαϊκό έπος στη σύγχρονη Αμερική και δεν είχα ιδέα ότι η σημερινή πολιτική θα το έκανε τόσο επίκαιρο».

Η ρωμαϊκή δημοκρατία, που διέθετε στοιχεία σύγχρονης δημοκρατίας, τα τελευταία της χρόνια υπέκυψε στα οικονομικά προβλήματα, τη διαφθορά και την άνοδο του Ιουλίου Καίσαρα ως δικτάτορα.

Ο δημιουργός των Αποκάλυψη Τώρα, Η Συνομιλία, Ο Νονός, είπε ότι παρατηρούσε μια τάση «προς την πιο νεοδεξιά, ακόμη και τη φασιστική παράδοση» όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, «που είναι τρομακτικό, γιατί… όποιος ζούσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είδε τη φρίκη που συνέβη και δεν θέλουμε αυτό να επαναληφθεί».

Ο Κόπολα αναγνώρισε ότι δεν μοιράζονταν όλοι τη γνώμη του και έγνεψε προς τον Γιον Βόιτ που καθόταν μερικές θέσεις στα αριστερά του, ο οποίος είχε «διαφορετικές πολιτικές απόψεις από εμένα». Ο Βόιτ, ο οποίος υποδύεται τον τραπεζίτη Hamilton Crassus III στο Megalopolis ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Χόλιγουντ.

Η παρακμή ήταν ένα θέμα που ο Kόπολα εντόπισε όχι μόνο στην πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ αλλά και στην πάλαι ποτέ κυρίαρχη κινηματογραφική βιομηχανία τoυς. «Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει γίνει περισσότερο θέμα προσλήψεων ανθρώπων για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επειδή τα στούντιο έχουν μεγάλα χρέη», είπε. «Και το ζητούμενο δεν είναι τόσο να κάνεις καλές ταινίες. Η δουλειά είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Νεότερες εταιρείες όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft επενέβησαν προσωρινά για να χρηματοδοτήσουν την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ, αλλά δεν μπορούσαν να βασιστούν για να το κάνουν μακροπρόθεσμα, είπε. «Ίσως τα στούντιο που γνωρίζαμε τόσο καιρό, μερικά υπέροχα, να μην υπάρχουν πια στο μέλλον».

Οι κριτικές για το Megalopolis είναι ανάμεικτες, με τον Peter Bradshaw του Guardian να την αποκαλεί «φουσκωμένη, βαρετή και μπερδεμένα ρηχή ταινία», ενώ το Time έγραψε ότι η ταινία ήταν μια «ακατάστατη, ευφάνταστη, μεγάλη σε έκταση» που περιείχε «υπέροχες, ποιητικές εικόνες».

Ο Κόπολα ακουγόταν λυπημένος για την ταινία των 120 εκατομμυρίων δολαρίων που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδότησε ο ίδιος . «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, όταν πεθαίνουν, λένε: «Α, μακάρι να είχα κάνει αυτό, μακάρι να είχα κάνει εκείνο». Αλλά όταν πεθάνω, θα πω: «Πρέπει να το κάνω αυτό και πρέπει να δω την κόρη μου να κερδίζει ένα Όσκαρ και πρέπει να κάνω κρασί και πρέπει να κάνω κάθε ταινία που ;ήθελα να φτιάξω  κάνω ήθελε να φτιάξει.”

Ο σκηνοθέτης, του οποίου η σύζυγος Έλεονορ πέθανε τον περασμένο μήνα, σε ηλικία 87 ετών, πρόσθεσε: «Και θα είμαι τόσο απασχολημένος με όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνω και όταν πεθάνω, δεν θα το προσέξω».

Με πληροφορίες από theguardian.com

Σχόλια