Γιόσι Κοέν: Όταν ο αρχικατάσκοπος του Νετανιάχου απειλούσε το Διεθνές Δικαστήριο

 

Στην αποκάλυψη ότι ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, έφτασε στο σημείο να απειλήσει την πρώην Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στην προσπάθεια του να την πιέσει να εγκαταλείψει διεξαγόμενη έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ, προχώρησε ο Guardian. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπόθεση αφορά έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2021 και τότε Γενική Εισαγγελέας ήταν η Φάτου Μπενσούντα, με την οποία ο Κοέν είχε τακτικές μυστικές συναντήσεις. Ο Κοέν είχε απόλυτη εξουσιοδότηση από την ισραηλινή κυβέρνηση για τις ενέργειες του. Ο αρχηγός της Μοσάντ επεδίωκε να εκθέσει την εισαγγελέα ή να τη στρατολογήσει προκειμένου να συνεργάζεται με τις απαιτήσεις του Ισραήλ, λειτουργώντας, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κοέν, εκ των στενότερων συμμάχων του Νετανιάχου, ηγείτο προσωπικά της εμπλοκής της Μοσάντ στην – σχεδόν δεκαετή – εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του Δικαστηρίου. Η Μπενσούντα είχε ενημερώσει αξιωματούχος του Δικαστηρίου ότι ανησυχούσε για την όλο και πιο επίμονη και απειλητική φύση της συμπεριφοράς του Κοέν! Μάλιστα, στην προσπάθειά του να σταματήσει τις έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Μοσάντ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Ειδικότερα, το 2018 στο πλαίσιο επίσημης συνάντησης της Μπενσούντα με τον τότε πρόεδρο της αφρικανικής χώρας στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη (για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κονγκό) η Εισαγγελέας έπεσε στην παγίδα του Κοέν. Την ώρα της συνάντησης, ζητήθηκε από τους συνεργάτες της Μπενσούντα να αποχωρήσουν. Τότε, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τη συνάντηση, στην αίθουσα μπήκε Κοέν, ο οποίος προσπάθησε και πάλι να “συνετίσει” τη εισαγγελέα. Μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση ο Κοέν τηλεφωνούσε επανειλημμένα στην επικεφαλής εισαγγελέα. Σύμφωνα με δύο πηγές όταν η Μπενσούντα ρώτησε τον Κοέν πώς βρήκε τον αριθμό τηλεφώνου της, ο ίδιος απάντησε: «Ξέχασες τι δουλειά κάνω;»!

Ο διάδοχος της Μπενσούντα, Καρίμ Χαν ήταν αυτός που τελικώς προτίθεται να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας που επέφεραν νέες  απειλές κατά του Δικαστηρίου, όχι μόνο από το Ισραήλ, αλλά και από πλευράς γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών…

Ο θρησκευόμενος κατάσκοπος

Πάντως, οι δεσμοί του Κοέν με τον Νετανιάχου υπήρξαν τόσο ισχυροί, ώστε ο τελευταίος να εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του το 2019, ότι «υπάρχουν δύο άτομα που θεωρώ κατάλληλα να ηγηθούν του Ισραήλ – τον Γιόσι Κοέν και τον Ρον Ντέρμερ!» (ο Ντέρμερ ήταν ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ εκείνη την περίοδο). Αρκετοί αξιωματούχοι του κόμματος του Νετανιάχου (Λικούντ) είχαν εμφανιστεί δυσαρεστημένοι που ο Νετανιάχου ήταν διατεθειμένος να παρακάμψει την κομματική ιεραρχία, προωθώντας έναν εξωκομματικό…

Ποιος είναι, όμως, ο Γιόσι Κοέν; Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ σε μια θρησκευτική οικογένεια από γηγενείς γονείς (σάμπρα) έβδομης και όγδοης γενιάς. Μεγαλώνοντας, έγινε μέλος του θρησκευτικού σιωνιστικού κινήματος νεολαίας Bnei Akiva και μαθήτευσε στο θρησκευτικό γυμνάσιο Γεσιβάτ Ορ Ετζιόν. Το 1979, κλήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό και εθελοντικά κατετάγη αλεξιπτωτιστής. Όταν απολύθηκε σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εντάχθηκε στη Μοσάντ το 1982. Έγινε υπεύθυνος για στρατολόγηση και χειρισμό πρακτόρων σε ξένα κράτη. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του ήταν ο μόνος θρησκευόμενος στη σχολή της Μοσάντ εκείνη την εποχή.

Διαχειρίστηκε πράκτορες σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της καριέρας του και έγινε επικεφαλής του τμήματος Tsomet, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της υπηρεσίας και είναι υπεύθυνο για την συλλογή πληροφοριών εξωτερικού. Το διάστημα 2011-2013 ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ, με διευθυντή τον Ταμίρ Πάρντο. Τον Αύγουστο 2013 διορίστηκε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού και τον Δεκέμβριο 2015 ορίστηκε διάδοχος του απερχόμενου Πάρντο.

Ο ακάματος διευθυντής της Μοσάντ, ήταν αυτός που φέρεται να οργάνωσε την δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ (ο ίδιος είχε αφήσει σχετικές υπόνοιες σε συνέντευξη του, όπως και για την εμπλοκή της υπηρεσίας στην καταστροφή πυρηνικής εγκατάστασης στο Nατάνζ). Είχε μάλιστα δηλώσει περήφανος σε συνέντευξη του για παλαιότερη ριψοκίνδυνη επιχείρηση της Μοσάντ: Την κλοπή εγγράφων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την ίδια της υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας! Ήταν μία από τις πιο τολμηρές κατασκοπευτικές ενέργειες στην ιστορία της.

Επί θητείας του στην Μοσάντ, η υπηρεσία γιγαντώθηκε όσον αφορά τον προϋπολογισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, διεύρυνε την επιχειρησιακή της υποδομή και φέρεται να οργάνωσε μερικές από τις πιο τολμηρές κατασκοπευτικές ενέργειες στην ιστορία της. Ο Κοέν υποκατέστησε τους επαγγελματίες διπλωμάτες στα πιο κρίσιμα θέματα στρατηγικού χαρακτήρα, όπως οι αναδυόμενες συμμαχίες με τις σουνιτικές αραβικές μοναρχίες. Πρώτα ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και στη συνέχεια ως διευθυντής της Μοσάντ, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην συγκέντρωση εξουσιών από τον Νετανιάχου, παρακάμπτοντας τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και πάντα μπροστάρης στην σταυροφορία κατά του Ιράν.

Ο Γιόσι Κοέν στο προσκήνιο

Μετά το 2010 ήταν δύσκολη περίοδος για τον κλάδο επιχειρήσεων της Μοσάντ. Η δολοφονία του διαβόητου λαθρέμπορα όπλων της Χαμάς Μαχμουντ Αλ Μαμπούχ στο Ντουμπάι την χρονιά εκείνη βιντεοσκοπήθηκε από κάμερες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα μιας πολυάριθμης ομάδας εκτελεστών. Μετά από εκείνο το φιάσκο, η Μοσάντ περιόρισε τέτοιες επιχειρήσεις. Υπό τον Πάρντο (2011-2016) ελάχιστες επιχειρήσεις εγκρίθηκαν. Ο Νετανιάχου διάλεξε τον Κοέν για αρχηγό της Μοσάντ, όταν αυτός του είχε υποσχεθεί να επιστρέψει σε τολμηρές και στρατηγικά σημαντικές επιχειρήσεις με κύριο στόχο το Ιράν. Έτσι επανεξέτασε τις επιχειρήσεις της Μοσάντ, στο απόηχο της αποκαλυφθείσας δολοφονίας του Αλ Μαμπούχ.

«Για εσάς φαίνεται διασκεδαστικό, αυτό το πράγμα στο Instagram, ότι το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να αναγνωρίζει κεφαλές με κίτρινο τετράγωνο και ένα άτομο να μπορεί να αναγνωρίζεται σχεδόν αυτόματα, χρησιμοποιώντας αυτόματα συστήματα σχεδόν παντού», είχε δηλώσει ο Κοέν σε διάσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών το 2018, προσθέτοντας: «Πολλά από τα προβλήματα ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει [η Μοσάντ] συνδέονται με το γεγονός ότι το πραγματικό διαβατήριό σας είναι το δακτυλικό σας αποτύπωμα, η ίριδα, το πρόσωπό σας… Προσπαθήστε να φανταστείτε σε ποιο κόσμο λειτουργεί το επιχειρησιακό προσωπικό της Μοσάντ, οι πολεμιστές της Μοσάντ.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz (2018), η Μοσάντ υπό τον Κοέν απομακρύνθηκε από την χρήση Ισραηλινών πρακτόρων σε ξένες επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο 2016, η επίθεση εναντίον του μηχανικού για drones της Χαμάς Μοχάμαντ Αλ Ζαγάουρι στην Τυνησία, που αποδίδεται στη Μοσάντ, πραγματοποιήθηκε από μεγάλη διεθνή ομάδα. Κάθε τμήμα της ήταν υπεύθυνο για μικρό μόνο μέρος της επιχείρησης και πιθανώς αγνοούσε τα άλλα συμμετέχοντα τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτελεστές ήταν Βόσνιοι.

Κοέν και Νετανιάχου

Οι επιδόσεις του Κοέν δεν περιορίζονται στην ανάσχεση του Ιράν: Τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω lockdown, η ίδια η Μοσάντ είχε διαρρεύσει ότι χρησιμοποίησε “στρατηγικά της κεφάλαια” για να φέρει στο Ισραήλ εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και μάσκες. Ανώνυμος αξιωματούχος της κομπορρημονούσε σε δημοσιογράφους ότι ο εξοπλισμός είχε υφαρπαγεί από ανυποψίαστα ξένα κράτη!

Πριν δε τις συμφωνίες του Αβραάμ, άρθρο στους Times (2020) ανέφερε ότι ο Κοέν «μιλάει κρυφά με κατασκόπους των κρατών του Κόλπου εδώ και χρόνια», προσθέτοντας: «Υπήρχε μια συνάντηση πριν από περίπου 20 μήνες, όταν (ο Κοέν) ανακοίνωσε άλλη ατζέντα:Η ιρανική δύναμη είναι εύθραυστη, αλλά η πραγματική απειλή είναι από την Τουρκία», είχε πει στους ομολόγους του από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα (ήταν η περίοδο των ανοιχτά εχθρικών σχέσεων που είχε η Τουρκία με κράτη της Μέσης Ανατολής). Ο Κοέν ήταν ο κατάλληλος για την μυστική διπλωματία του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη που μετέπειτα το αναγνώρισα, ή είναι διατεθειμένα να το κάνουν στο μέλλον (Σαουδική Αραβία).

Ο Κοέν ήταν αυτός που κατέστησε την Μοσάντ ως όργανο υψηλής στρατηγικής για τον Νετανιάχου, για τις στρατηγικές απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Ήταν ο άνθρωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο απαραίτητος αρχιτέκτονας της εκτεταμένης και πολυεπίπεδης εκστρατείας του για να πλήξει τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Ιράν, αλλά και για να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες ενάντια του. Όπως φαίνεται και ο «έμπιστος αγγελιοφόρος» του, στην εκστρατεία του Ισραήλ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου…

===============

 ---------------------

Έρευνα από τον Guardian και τα περιοδικά +972 και Local Call με έδρα το Ισραήλ αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Μοσάντ διεξήγαγε έναν σχεδόν δεκαετή «κρυφό«πόλεμο» εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Στο δημοσίευμα που υπογράφουν στον The Guardian οι Harry Davies, Bethan McKernan, Yuval Abraham: 

Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε τις υπηρεσίες πληροφοριών του για να παρακολουθεί, να χακάρει, να πιέζει, και να απειλεί φερόμενα ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τηλεφωνήματα, μηνύματα, email και έγγραφα πολλών αξιωματούχων του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα του ΔΠΔ Khan και της προκατόχου του, εισαγγελέως Fatou Bensouda.

Η παρακολούθηση ήταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, παρέχοντας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu εκ των προτέρων γνώση των προθέσεων του εισαγγελέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια πρόσφατη υποκλαπείσα επικοινωνία έδειξε ότι ο Khan ήθελε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών, αλλά βρισκόταν υπό «τεράστια πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Η Μπενσούντα, η οποία ως γενικός εισαγγελέας άνοιξε την έρευνα του ΔΠΔ το 2021, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, κατασκοπεύτηκε επίσης και φέρεται να απειλήθηκε.

Ο Νετανιάχου έχει ενδιαφερθεί στενά για τις επιχειρήσεις πληροφοριών κατά του ΔΠΔ και χαρακτηρίστηκε από μια πηγή πληροφοριών ως «εμμονή» με υποκλοπές σχετικά με την υπόθεση. Υπό την επίβλεψη των συμβούλων του εθνικής ασφάλειας, οι προσπάθειες αφορούσαν την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας, τη Shin Bet, καθώς και τη στρατιωτική διεύθυνση πληροφοριών, Aman, και το τμήμα κυβερνο-πληροφοριών, Unit 8200. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από υποκλοπές μεταφέρθηκαν, ανέφεραν πηγές, στην κυβέρνηση, στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Στρατηγικών Υποθέσεων.

Μια μυστική επιχείρηση εναντίον της Μπενσούντα, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από τον Guardian, διηύθυνε προσωπικά ο στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, Γιόσι Κοέν, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ. Σε αρχικό στάδιο, ο αρχηγός κατασκόπων ζήτησε ακόμη και τη βοήθεια του τότε προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Η κοινή έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες νυν και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους πληροφοριών και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ, διπλωμάτες και δικηγόρους που γνωρίζουν την υπόθεση του ΔΠΔ και τις προσπάθειες του Ισραήλ να την υπονομεύσει.

Σε επαφή με τον Guardian, εκπρόσωπος του ΔΠΔ είπε ότι γνώριζε «προληπτικές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών που αναλαμβάνονται από μια σειρά από εθνικές υπηρεσίες που είναι εχθρικές προς το δικαστήριο». Είπαν ότι το ΔΠΔ εφαρμόζει διαρκώς αντίμετρα κατά αυτής της δραστηριότητας και ότι «καμία από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του από εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών» δεν είχε διεισδύσει στις βασικές αποδείξεις του δικαστηρίου, οι οποίες είχαν παραμείνει ασφαλείς.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που σκοπό έχουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ».

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι IDF [Ισραηλινές Άμυνας] δεν διεξήγαγαν και δεν διεξάγουν επιτήρηση ή άλλες επιχειρήσεις πληροφοριών κατά του ΔΠΔ».

The Guardian [Spying, hacking and intimidation: Israel’s nine-year ‘war’ on the ICC exposed]

===================

 

Την αποκάλυψη κάνει ο Guardian που επικαλείται τέσσερις πηγές και παραθέτει λεπτομέρειες για τις τακτικές του Κοέν που αρχικά προσπάθησε να στρατολογήσει την εισαγγελέα για τους σκοπούς του Ισραήλ και όταν απέτυχε προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών που περιλάμβαναν από απειλές και εκβιασμούς μέχρι αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» σε ξενοδοχεία, διαρροή συκοφαντικών εις βάρος της πληροφοριών και πολλά άλλα που θυμίζουν σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας.
Η Μοσάντ έβαλε στο στόχαστρο την Μπενσούντα πριν από δέκα χρόνια
Οι μυστικές επαφές του Γιόσι Κοέν με την τότε εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα, έλαβαν χώρα τα χρόνια που προηγήθηκαν της απόφασής της να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η έρευνα αυτή που ξεκίνησε επίσημα το 2021 (σσ η εισαγγελέας ήδη είχε ξεκινήσει να ερευνά από το 2015), κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο διάδοχος της Μπενσούντα, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε ότι ζήτησε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα στη Γάζα.
Η εκστρατεία του Κοέν για την υπονόμευση του ΔΠΔ κράτησε για μια δεκαετία και πηγές αναφέρουν στον Guardian ότι επρόκειτο για ένα στρατηγικό σχέδιο του Ισραήλ οργανωμένο στα υψηλότερα κλιμάκια προκειμένου να μην απειληθεί στρατιωτικό προσωπικό της χώρας.
Η εκστρατεία πίεσης περιλάμβανε απειλές για την ασφάλεια τη δική της και της οικογένειάς της, απειλές για την καριέρα της και εκβιασμό
Οι προσπάθειες του Κοέν δεν απέδωσαν καθώς η Μπενσούντα δεν υπέκυψε, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα η ίδια είχε ενημερώσει ανώτερους δικαστικούς για τις απειλές που δεχόταν.
Στο κόλπο και ο Τραμπ
Η στοχοποίησή της πήρε ανοιχτά χαρακτηριστικά όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε κυρώσεις εναντίον της όταν ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να την κατηγορεί ότι επιτίθεται στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για καθαρά πολιτικούς λόγους ενώ προσπάθησε ανεπιτυχώς να αξιοποιήσει κατασκευασμένες πληροφορίες εναντίον της.
Η υπόθεση έρευνας του ΔΠΔ κατά του Ισραήλ, χρονολογείται από το 2015, όταν η Μπενσούντα αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη.
Εκτός από συνολικότερη εξέταση η έρευνά της ήταν επιφορτισμένη με μια αρχική αξιολόγηση των ισχυρισμών για εγκλήματα από άτομα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με τον Guardian ο Καν προσπάθησε από την αρχή να την πείσει να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα κατά του Ισραήλ.
«Δεν θες να μπλέξεις»
«Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε εμείς. Δεν θέλεις να μπλέξεις σε πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σου ή την ασφάλεια της οικογένειάς σου», φέρεται να της είπε σε κάποια από τις επικοινωνίες του μαζί της.
Η πρώτη αλληλεπίδραση του Κοέν με την Μπενσούντα φαίνεται να έλαβε χώρα στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου το 2017, όταν ο διευθυντής της Μοσάντ συστήθηκε στην εισαγγελέα σε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων.
Ενέδρα σε ξενοδοχείο
Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Κοέν στη συνέχεια «έστησε ενέδρα» στην Μπενσουούντα σε ένα περίεργο επεισόδιο σε σουίτα ξενοδοχείου στο Μανχάταν, σύμφωνα με πολλές πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό.
Η πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα
Η Μπενσούντα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη το 2018 σε επίσημη επίσκεψη για συνάντηση με τον Καμπίλα, τότε πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στο ξενοδοχείο του.
Οι δυο τους είχαν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα του ΔΠΔ για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα του.
Η συνάντηση, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν στημένη. Σε κάποιο σημείο, αφού ζητήθηκε από τους συνεργάτες της Μπενσούντα να αποχωρήσουν από το δωμάτιο, μπήκε ο Κοέν.
Η αιφνιδιαστική εμφάνιση, είπαν, προκάλεσε ανησυχία στην Μπενσούντα και σε μια ομάδα υπαλλήλων του ΔΠΔ που ταξίδευαν μαζί της.
Το γιατί ο Καμπίλα βοήθησε τον Κοέν δεν είναι σαφές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο ανδρών αποκαλύφθηκαν το 2022 από την ισραηλινή έκδοση TheMarker, η οποία ανέφερε μια σειρά από μυστικά ταξίδια που πραγματοποίησε ο διευθυντής της Μοσάντ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια του 2019.
Προσπάθησε να τη «στρατολογήσει»
Μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση με την Μπενσούντα στη Νέα Υόρκη, ο Κοέν τηλεφώνησε επανειλημμένα στην επικεφαλής εισαγγελέα και ζήτησε συναντήσεις μαζί της.
Σε κάποια φάση η Μπενσούντα ρώτησε τον Κοέν πώς απέκτησε τον αριθμό τηλεφώνου της, με αυτόν να της απαντάει: «Ξέχασες τι δουλειά κάνω;».
Ο Γιόσι Κόεν πρώην διευθυντής της Μοσάντ
Αρχικά ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών «προσπάθησε να οικοδομήσει μια σχέση» με την εισαγγελέα και έκανε τον «καλό μπάτσο» σε μια προσπάθεια να τη γοητεύσει. Ο αρχικός στόχος, είπαν, φαίνεται ότι ήταν να στρατολογήσει την Μπενσούντα για να συνεργαστεί με το Ισραήλ.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το στυλ της επαφής του Κοέν άλλαξε και άρχισε να χρησιμοποιεί μια σειρά από τακτικές, συμπεριλαμβανομένων των «απειλών και της χειραγώγησης», δήλωσε άτομο που είχε ενημερωθεί για τις συναντήσεις. Αυτό ώθησε την Μπενσούντα να ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ για τη συμπεριφορά του.
Τον Δεκέμβριο του 2019, η εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι είχε λόγους να ξεκινήσει μια πλήρη ποινική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο, απέφυγε να την ξεκινήσει, αποφασίζοντας πρώτα να ζητήσει απόφαση από το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ για να επιβεβαιώσει ότι το δικαστήριο είχε πράγματι δικαιοδοσία στην Παλαιστίνη.
Ο εκβιασμός
Τότε ξεκινά η περίοδος που οι πιέσεις του Κοέν εντείνονται. Μεταξύ των τελών του 2019 και των αρχών του 2021, ανέφεραν οι πηγές, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις μεταξύ του Κοέν και της Μπενσούντα, όλες με πρωτοβουλία του επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας.
Η συμπεριφορά του λέγεται ότι γινόταν όλο και πιο ανησυχητική για τους αξιωματούχους του ΔΠΔ που γνώριζαν τι συνέβαινε.
Η εκστρατεία πίεσης περιλάμβανε απειλές για την ασφάλεια τη δική της και της οικογένειάς της, απειλές για την καριέρα της και εκβιασμό.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Κοέν της παρουσίασε ηχογραφημένες συνομιλίες του συζύγου της όπως και φωτογραφίες που τον αφορούσαν.
Δεν γίνεται σαφές το περιεχόμενο των ηχογραφήσεων αλλά οι πηγές που μίλησαν στον Guardian λένε ότι επρόκειτο για εκστρατεία λάσπης που έπεσε στο κενό, ενώ επίσης υπάρχει περίπτωση τα περιβόητα στοιχεία να ήταν κατασκευασμένα.
Σε κάθε περίπτωση το υλικό χρησιμοποιήθηκε από τους διπλωμάτες του Ισραήλ που ωστόσο δεν κατάφεραν να πείσουν τους συμμάχους τους για την αξία του.
Η έρευνα ξεκινά επίσημα
Τον Φεβρουάριο του 2021, το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εξέδωσε απόφαση που επιβεβαίωνε ότι το ΔΠΔ είχε δικαιοδοσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τον επόμενο μήνα, η Μπενσούντα ανακοίνωσε την έναρξη της ποινικής έρευνας.
Η Μπενσούντα ολοκλήρωσε την εννεαετή θητεία της στο ΔΠΔ τρεις μήνες αργότερα, αφήνοντας στον διάδοχό της, Χαν να αναλάβει την έρευνα.
Μόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, η έρευνα του ΔΠΔ απέκτησε νέο επείγοντα χαρακτήρα, με αποκορύφωμα το αίτημα της περασμένης εβδομάδας για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Ήταν το συμπέρασμα που φοβόταν το πολιτικό, στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ. «Το γεγονός ότι επέλεξαν τον επικεφαλής της Μοσάντ για να είναι ο ανεπίσημος αγγελιοφόρος του πρωθυπουργού στην Μπενσούντα ήταν εξ ορισμού για να εκφοβίσουν», δήλωσε πηγή ενημερωμένη για την επιχείρηση του Κοέν. «Απέτυχε».
Η απάντηση του Ισραήλ
Σε επικοινωνία με τον Guardian, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν ως στόχο να πλήξουν το κράτος του Ισραήλ». Ο Κοέν δεν έκανε καμία δήλωση όπως και η Μπενσούντα.
Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει την Μπενσούντα έρχονται καθώς ο σημερινός επικεφαλής εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει δίωξη για «απόπειρες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής» αξιωματούχων του ΔΠΔ.
Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχους του ΔΠΔ, οι προσπάθειες της Μοσάντ να απειλήσει ή να ασκήσει πίεση στην Μπενσούντα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αδικήματα κατά της απονομής της δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 70 του καταστατικού της Ρώμης, της συνθήκης που ίδρυσε το δικαστήριο.

Σχόλια