Την "παντρευτήκαμε" την ακρίβεια...

Του Γιώργου Κράλογλου

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση κρίνει (με τα δικά της επιχειρήματα) ότι η μείωση ή κατάργηση ΦΠΑ δεν ωφελεί, ξεχάστε την ακρίβεια και πληρώστε την...

Πού είναι άλλωστε το καινούργιο. Πέρασαν 30 χρόνια από την "απελευθέρωση” των τιμών των καυσίμων με Ειδικούς Φόρους (οι περιβόητοι ΕΦΚ) πάνω στους οποίους χρεώθηκε και ΦΠΑ (!!). Συνεχίζουμε να πληρώνουμε...  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μαζί με τα 30χρονα και αυτής της ακρίβειας πέρασαν και 7 κυβερνήσεις (μεγάλης και μικρής διάρκειας) που ναι μεν αναγνώριζαν το πρόβλημα, αλλά το ξεχνούσαν... στη συνέχεια. Άλλαξε κάτι; Τίποτε απολύτως. Και ας έχει το κράτος και δικό του διυλιστήριο στην αγορά. Εμείς τα πληρώσαμε. Και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε...

Ποιος την έφερε την ακρίβεια;

Η κρίση της πανδημίας. Που όμως την πολεμήσαμε (μας λέει σήμερα η κυβέρνηση). Κανείς βέβαια δεν μπορεί να της πει το αντίθετο. Αλλά όταν μας άφησε, ξέχασε... να πάρει και τις ψηλές τιμές. Αυτές που αδιαφόρησε και η κυβέρνηση να χαμηλώσει γιατί (όπως είπε) πίσω από την κρίση έμειναν ζημιές...

Τα αναφέρουμε αυτά (με τον δικό μας τρόπο) όχι γιατί έχουμε πεισθεί για τις αιτίες και τα αποτέλεσμα με την ακρίβεια, αλλά για να περιγράψουμε τα όπλα που βεβαίως και δεν βγάζει (η κυβέρνηση) από τη φαρέτρα της να πολεμήσει την αγανάκτηση της κατανάλωσης και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη και των πλουσίων... (του 20%) που ζουν με τον κατώτατο των 760 ευρώ στην τσέπη.

Τα κλωθογυρίζουμε και για άλλον έναν λόγο. Γιατί η δημοσιογραφική μας εμπειρία λέει πως είμαστε  μόνο στην αρχή του κουβαριού της ακρίβειας.

Του κουβαριού που στις επόμενες μέρες θα το ξετυλίγει και ένα άνευ αποτελέσματος  κουβεντολόι...  (μέσα και έξω από τη Βουλή) που θα συνοδεύεται από κραυγές στα μπαλκόνια των εκλογών, ως τις 9 Ιουνίου.

Στη συνέχεια όλα θα ηρεμήσουν. Και οι πάντες θα περιμένουν τα μπάνια του λαού. Τότε τα πάντα αλλάζουν. Η διάθεση βελτιώνεται. Οι αυξήσεις μένουν, κοιτάζοντας τα δρομάκια που αφήνει η γκρίνια (των ημερών αυτών) και το πότε θα ξεκινήσουν πάλι την ανηφόρα...

Πώς βγάζουμε το συμπέρασμα, χωρίς να καταφεύγουμε (ακόμη περισσότερο) στην ιστορία παρόμοιων καταστάσεων στο Ελλαδιστάν, που βεβαίως και τις γνωρίζουμε και τις έχουμε ζήσει οι περισσότεροι από εμάς;
 
Από την κατάληξη που είχε και η προσπάθεια σε συζητήσεις των ημερών, με αφορμή εργασίες βιομηχανικών Οργανώσεων και στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους.

Ακούστηκαν βεβαίως αυτά που έπρεπε να ακουστούν. Δόθηκαν και εξηγήσεις από κάθε πλευρά (ειδικά οι κυβερνητικές) χωρίς να πείθουν, αλλά όταν έφθασαν στο "μάρμαρο” και στο ποιος θα το πληρώσει, η υπόθεση "πέρασε στο αρχείο” με την κυβέρνηση να μένει σταθερά στη θέση της ότι οι φόροι, φόροι... και ψάξτε αλλού να βρείτε τη λύση.

Ψάξτε (είπε) ανάμεσά σας να βρείτε τον φταίχτη. Αναζητείστε τον μέσα στην ντόπια παραγωγή τροφίμων (αρχίζοντας από το λάδι) και στις πολυεθνικές που κάνουν στο ράφι ό,τι τους βολεύει.  
 
Τα ίδια με άλλο σκηνικό και πολλά σενάρια, δήθεν αποκαλυπτικά, θα ακουστούν τις επόμενες μέρες και στη Βουλή με τα κόμματα εξουσίας και τα δεκανίκια τους... να "μάχονται” για τον λαό και τα συμφέροντά του.

Η αυλαία βεβαίως και θα πέσει σύντομα  (γιατί αυτά έχουν σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου), αλλά με την ακρίβεια να κάθεται στα θεωρεία της και να ξεκαρδίζεται στα γέλια... Τα ίδια γέλια (όπως θυμόμαστε) όταν (πριν 30 χρόνια), στα καύσιμα νομίσαμε ότι είναι δυνατόν να χορεύει ο ΦΠΑ πάνω στους Ειδικούς Φόρους (ΕΦΚ) και οι τιμές να πέφτουν...

george.kraloglou@capital.gr 

==================


ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΕΕΕ…ΑΦΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,
ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΦΟΡΟΥΣ…!!!
 
Κατηγορηματικά απέρριψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα ανακουφίζοντας έτσι τους Έλληνες πολίτες καθώς όπως παραδέχτηκε η ακρίβεια και ο αυξημένος φόρος αποδίδουν έσοδα στο Δημόσιο.
-Με λίγα λόγια έχοντας υψηλές τιμές στα τρόφιμα, τα οποία ακριβαίνουν διαρκώς, ο ΦΠΑ που αποδίδεται είναι ακόμα μεγαλύτερος και η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάζει συνεχώς πλεονάσματα.
-Συνεπώς τα πλεονάσματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας οικονομικής ανάπτυξης αλλά οφείλονται στην έντονη υπερφορολόγηση,αφού το 70% των δημοσίων εσόδων ΔΕΝ προέρχεται από την φορολογία των εισοδημάτων αλλά από τους έμμεσους φόρους !!!
-Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και οι βιομήχανοι τροφίμων ζητούν παρέμβαση στον ΦΠΑ.
-Μέχρι σήμερα ακουγόταν το γνωστό παιδικό επιχείρημα ότι δήθεν τυχόν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα περάσει στον καταναλωτή, αλλά σήμερα ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο ΟΡΕΝ, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τελικά το ζήτημα είναι στα κρατικά έσοδα και στο ότι πρέπει η χώρα να συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.
-Πλεονάσματα τα οποία τα παράγουν οι πολίτες και όχι η οικονομική δραστηριότητα. H ακρίβεια λοιπόν «βολεύει» την κυβέρνηση και ειδικότερα αν αυτή είναι στα τρόφιμα, καθώς αυτά δεν μπορούν οι πολίτες να αποφύγουν να τα αγοράσουν.
-Με την ακρίβεια να αποτελεί το πρώτο ζήτημα στην προεκλογική συζήτηση ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ, από τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης δεσμεύτηκε ότι αν γίνει αυτή τη παρέμβαση θα υπάρχει άμεση εφαρμογή του μέτρου στους τιμοκαταλόγους και θα περάσει στην αγορά.
-«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση στον ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον καταναλωτή» είπε στην αρχή.
-«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Ο υπουργός (σ.σ. Κωστής Χατζηδάκης) έχει δίκιο όταν είπε ότι σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε.
-«Άρα το κάνουμε για τα έσοδα;» ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για να απαντήσει: «Το κάνουμε και για τα έσοδα βεβαίως».
-«Και όποιος εισηγείται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ να μας πει πού θα βρούμε τα 2,5 δισ. τα οποία θα λείπουν τον χρόνο» συμπλήρωσε.
-«Δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή με τον ΦΠΑ» έκοψε τη συζήτηση. «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό. Θα παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα» είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά».

===============

Βlogger: ... o Kυριάκος και το επιτελείο του είναι "γνήσιοι νεοφιλελεύθεροι", πιστεύει απόλυτα στο "χέρι της αγοράς"  και είναι εναντίον των παρεμβάσεων αν αυτές δεν υπερ των "αγορών". Καμώνεται ότι θέλει τον έλεγχο των πολυεθνικών.

============ 

=============

  1. Γιώργος Φλωράς: Λυπάμαι πολύ…

Σχόλια