Για 50 χρόνια μπορούν να τροφοδοτήσουν την ΕΕ οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες

 ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 

Ποια η σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, συγκεκριμένα του νομού Χανίων υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο (εικόνες 1 και 2). Την ποσότητα την εκτιμώ σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια μ3. Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για 50 χρόνια που είναι και η διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων.

Εικόνα 1. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που είναι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης γεμάτοι με βιογενές φυσικό αέριο.
Εικόνα 2. Πυκνές γεωφυσικές σαρώσεις που είναι προοίμιο των τοποθεσιών γεώτρησης.

Αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης είναι το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει από την ExxonMobil $ 650 τρισεκατομμύρια, δεδομένου ότι η αξία των κοιτασμάτων, $ 10/1000 μ3, ανέρχεται σε $ 3.250000 δισεκατομμύρια. Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε το δημόσιο χρέος των $ 400 δισ. και μας μένουν άλλα $ 3.249600 δισεκατομμυρίων. Αμύθητο ποσό και τεράστιο οικονομικό όφελος για την Ελλάδα.

Άρα η εκμετάλλευση είναι αναγκαία και προγραμματίζεται να ξεκινήσει από την εταιρεία ExxonMobil τον Σεπτέμβριο του 2025.
Βεβαίως, θα πρέπει να στηθεί η πλατφόρμα παραγωγής αξίας $ τεσσάρων δισεκατομμυρίων (εικόνα 3) και να δημιουργηθούν και οι εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου στη νήσο Γαύδο, όπως επίσης και οι λιμενοβραχίονες υποδοχής των πλοίων LNG, εικόνες 4 και 5 (στο τέλος του κειμένου).

Εικόνα 3. Πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου.

 Ο πλούτος νοτιοδυτικά της Κρήτης

Όλες οι διαδικασίες απαιτούν την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού. Εκτιμάται ότι για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκεται στους 10 στόχους θα χρειαστούν περίπου 10000 άτομα. Η σημασία της εκμετάλλευσης αυτών των κοιτασμάτων είναι τεράστια και αναβαθμίζει εκθετικά τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εικόνα 4. Εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου και φόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Εικόνα 5. Φόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλοία LNG. 
=============== 
 

Σχόλια