Le Figaro : Οι αρχές του πανεπιστημίου Columbia και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εβραίων φοιτητών.

Το παλαιστινιακό μαντήλι καφίγια (keffieh) είναι της μόδας στo campus του Columbia. Οι φοιτήτριες το φορούν σαν σάλι, οι φοιτητές το δένουν στο λαιμό τους. Όσοι έχουν ξεχάσει τα δικά τους μπορούν να τα αγοράσουν από έναν πλανόδιο πωλητή στο Broadway, στην είσοδο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Οι παλαιστινιακές σημαίες είναι ακόμη πιο πολλές στην πανεπιστημιούπολη. Την περασμένη εβδομάδα, ένα μικρό χωριό από σκηνές, το Στρατόπεδο Αλληλεγγύης της Γάζας (Gaza Solidarity Encampement) έχει στηθεί στους χώρους πρασίνου του Πανεπιστημίου.
Η διεύθυνση του πανεπιστημίου κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης την περασμένη Πέμπτη για να τους απομακρύνει και έγιναν περίπου εκατό συλλήψεις. Ωστόσο η αστυνομική παρέμβαση απλώς χειροτέρεψε την κατάσταση. Το μικρό χωριό ξαναστήθηκε αμέσως και οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την αστυνομική καταστολή και τη συνενοχή του πανεπιστημίου. Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση συνεχίζει να προκαλεί αναταραχές στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. Παγιδευμένα στις αντιφάσεις τους, τα πανεπιστήμια δείχνουν παράλυτα μπροστά στους διαδηλωτές που επικαλούνται την ελευθερία της έκφρασης για να φωνάξουν αντισιωνιστικά συνθήματα, τα οποία συχνά είναι απλώς αντισημιτικά.
Διαδικτυακό μάθημα
Μετά το Harvard, το Penn και το Stanford πριν από λίγους μήνες, το Columbia είναι για περισσότερο από μια εβδομάδα το επίκεντρο αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο καταδικάζει την αμερικανική πολιτική υποστήριξης προς το Ισραήλ αλλά και την παραμικρή σχέση με αυτή τη χώρα ή με εβραικές οργανώσεις. Στο βορειοδυτικό Μανχάταν, αστυνομικοί του NYPD έβαλαν μεταλλικά φράγματα μπροστά από τις εισόδους του πανεπιστημίου. Οι είσοδοι ελέγχονται αυστηρά. Μόνο οι μαθητές με το σήμα τους επιτρέπεται να εισέρχονται στις εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα μαθήματα γίνονται online. Ελικόπτερα κάνουν κύκλους στον ουρανό. Αλλά και οι διαδηλωτές είναι στους δρόμους.
«Μας εμποδίζουν να διαδηλώσουμε, είναι επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης !» λέει ο Layan Sima, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής στην Κολούμπια και ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων έξω από το πανεπιστήμιο. Η αστυνομία απαγόρευσε τη συγκέντρωση τους στο Broadway, μπροστά από την κεντρική είσοδο της πανεπιστημιούπολης. Η νεαρή γυναίκα, που φοράει ένα ασπρόμαυρο keffiyeh, οδηγεί τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές στην 114th Street, μπροστά από μια πλαϊνή πύλη της Κολούμπια. Πάνω από το δρόμο, μια ισραηλινή σημαία ήταν κρεμασμένη στο παράθυρο ενός κοιτώνα.
Οι διαδηλωτές κρεμούν μια παλαιστινιακή σημαία στις πύλες εισόδου. Όλο και πιο πολλοί φωνάζουν τo γνωστό σύνθημα «From the River to the Sea Palestine Will be Free». Μερικές γυναίκες είναι καλυμμένες ενώ άλλοι φοράνε μάσκες. Μαζί με τους νέους συμμετέχουν και κάποιοι πιο ηλικιωμένοι αριστεροί ακτιβιστές, οι οποίοι διανέμουν κομμουνιστικές εφημερίδες. Όσοι διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων αμάχων της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα στέκονται δίπλα σε ακτιβιστές που δικαιολογούν τις σφαγές της Χαμάς, που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, ως «νόμιμη στρατιωτική ενέργεια». Tα συνθήματα τους απευθύνονται και στις αρχές και την Πρόεδρο του Πανεπιστημίου : «Columbia θα μάθεις, οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν και εσύ Minouche Shafik θα δεις, η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί!».
Απειλητικά συνθήματα
Η Nemat "Minouche" Shafik, πρόεδρος της Κολούμπια από το καλοκαίρι του 2023, αφού υπήρξε πρώτα Πρόεδρος του London School of Economics, κατηγορείται από διαδηλωτές για παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης και ότι κάλεσε την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη. Αποτελεί επίσης αντικείμενο κριτικής και από την άλλη πλευρά, ιδίως για την έλλειψη αντίδρασής της στους αντισιωνιστές διαδηλωτές, των οποίων τα συνθήματα είναι συχνά απειλητικά, ιδιαίτερα κατά των Εβραίων φοιτητών. Το χωριό με τις σκηνές στήθηκε την περασμένη εβδομάδα την ημέρα της ακρόασής της ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ενώπιον των βουλευτών, η Σαφίκ φαινόταν αποφασισμένη να αποφύγει πάση θυσία τη μοίρα των προέδρων του Harvard και του Πανεπιστημίου Penn οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά τις καταστροφικές αιτιάσεις τους ενώπιον της ίδιας επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο γυναίκες είχαν απαντήσει με αόριστο τρόπο σε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση του πανεπιστημίου τους απέναντι στον ανοιχτά αντισημιτικό λόγο.
Η Σαφίκ είναι πιο αποφασιστική. «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην πανεπιστημιούπολη μας και προσωπικά δεσμεύομαι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τον αντιμετωπίσω άμεσα», διαβεβαίωσε. Μίλησε επίσης για τις φωνές των διαδηλωτών. «Έχουμε μια πειθαρχική επιτροπή σε εξέλιξη και έχουμε διευκρινίσει ότι αυτού του τύπου τα τραγούδια και συνθήματα πρέπει να περιορίζονται σε ορισμένες τοποθεσίες του campus». Όμως οι εξηγήσεις της δεν έπεισαν τους Ρεπουμπλικανούς εκλεγμένους αντιπροσώπους. Η εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης Elise Stefanik ζήτησε την παραίτηση της Shafik, λέγοντας ότι η διοίκηση του Columbia «έχει προφανώς χάσει τον έλεγχο του campus». «Η συνεχιζόμενη αποτυχία του πανεπιστημιακού ιδρύματος να αποκαταστήσει γρήγορα την τάξη και την ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολη συνιστά σημαντική παραβίαση των υποχρεώσεών του…» από τις οποίες εξαρτάται η ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια και η τάξη πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα», έγραψε σε επιστολή της στο πανεπιστήμιο η Ρεπουμπλικανική πρόεδρος της επιτροπής, Virginia Foxx.
Το Columbia έστειλε στους διαδηλωτές ένα νέο τελεσίγραφο την Τρίτη το βράδυ, ορίζοντας τους να διαλύσουν τον καταυλισμό. Παρατάθηκε μέχρι το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια παρατάθηκε περαιτέρω καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Όμως η πολιτική πίεση συνεχίζει να αυξάνεται. Οι Δημοκρατικοί, παγιδευμένοι στις αντιφάσεις τους, προσπάθησαν να διατηρήσουν μια ενδιάμεση θέση. «Καταδικάζω τις αντισημιτικές διαδηλώσεις», είπε ο Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, αλλά «και εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους».
"Πήγαινε σπίτι"
Οι Ρεπουμπλικάνοι αναβάλλουν λιγότερο. Τη Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κότον ζήτησε από τον Πρόεδρο να στείλει την Εθνική Φρουρά για να διαλύσει τους διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του που έγινε το 2020 κατά των ταραχοποιών του Black Lives Matter. Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, επρόκειτο να μεταβεί στην Κολούμπια την Τετάρτη για να ζητήσει επίσης την παραίτηση της Minouche Shafik. «Έχει δείξει ότι είναι πολή αδύναμη, δεν μπορεί καν να εγγυηθεί την ασφάλεια των Εβραίων μαθητών», είπε ο Τζόνσον σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ραβίνος Elie Buechler, που συνδέεται με την Orthodox Union Jewish Learning Initiative του Columbia, έστειλε ένα μήνυμα στους Ορθόδοξους Εβραίους μαθητές του. «Είναι πολύ οδυνηρό για μένα να σας πω ότι σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επιστρέψετε στο σπίτι σας το συντομότερο δυνατό και να παραμείνετε εκεί μέχρι να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στην πανεπιστημιούπολη και γύρω από αυτήν», γράφει, πιστεύοντας ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στo campus» έχουν «δείξει ξεκάθαρα ότι η Δημόσια Ασφάλεια του Πανεπιστημίου Κολούμπια και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών».
«Οι διαδηλώσεις μπορεί να φαίνονται σχετικά μετριασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί ένας καθηγητής του Columbia, «αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακούμε πολύ πιο εχθρικές φωνές, για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους Εβραίους γενικότερα. Πέρασα από το campus το βράδυ και δεν ένοιωσα καθόλου καθησυχασμένος. Δημιουργούν ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για τους μαθητές, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης.
«Αυτές οι διαδηλώσεις συγκεντρώνουν φοιτητές αλλά οργανώνονται από έξω» προσθέτει. «Υπάρχουν άνθρωποι στον καταυλισμό που δεν ανήκουν στο πανεπιστήμιο. Το κίνημά τους ξεκίνησε την ημέρα της ακρόασης της προέδρου του Columbia στο Κογκρέσο, ταυτόχρονα με άλλες πανεπιστημιουπόλεις, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ή στο Γέιλ, με τα ίδια συνθήματα. Δεν είναι τυχαίο και δεν είναι 19χρονοι φοιτητές που το ξεκίνησαν».
Το Columbia, όπως και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, φαίνεται να έχει παραλύσει μπροστά σε ένα κίνημα που στρέφει όλη την woke θεματολογία εναντίον τους και επικαλείται την ελευθερία της έκφρασης μπροστά στην παραμικρή προσπάθεια να τους επιβάλει κανόνες. «Το πανεπιστήμιο αναμφίβολα θα αντιδρούσε με πολύ μεγαλύτερη σθεναρότητα στα συνθήματα εάν στρέφονταν εναντίον άλλων ομάδων, κατά των μαύρων ή των ομοφυλόφιλων για παράδειγμα», πιστεύει ο καθηγητής. «Είναι πολύ περίεργο που έχουν επιβληθεί πολύ αυστηροί κανόνες εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια για να κυνηγήσουν την παραμικρή ύποπτη ομιλία και ότι τα ίδια ιδρύματα παραλύουν μπροστά στα ανοιχτά αντισημιτικά συνθήματα. Αν πω σε μια φοιτήτρια στο γραφείο μου ότι είναι όμορφη, θα με διώξουν μέσα σε 48 ώρες. Αλλά αν σας πω ότι πρέπει να παγκοσμιοποιήσουμε την Ιντιφάντα ή να ισοπεδώσουμε το Τελ Αβίβ, αυτό προφανώς δεν προκαλεί πολλά κύματα αγανάκτησης».
Le Figaro
25/4/24

via  Babis Georges Petrakis

===============

Σχόλια