Το ChatGPT του Sam Altman είναι άλλο από το anti-woke Grok του Elon Musk.


Το ChatGPT του Sam Altman είναι άλλο από το anti-woke Grok του Elon Musk. Ολο αυτό το τεχνολογικό περιβάλλον δεν είναι μόνο soft power, δηλαδή διαμορφώτρια δύναμη αντιλήψεων, τάσεων και γούστων αλλά και hard power, δηλαδή εργαλεία με εξοπλιστικό χαρακτήρα στην υπηρεσία BigStates, δηλαδή κρατών που προβάλλουν την ισχύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Le Point: Όλα τρέχουν πολύ γρήγορα πλέον στην τεχνολογία;
Εδώ και 18 μήνες, δηλαδή από την στιγμή που ξεκίνησε η διάθεση στο ευρύ κοινό του ChatGPT όλοι έχουμε αυτή τη διάχυτη εντύπωση ότι όλα πάνε πολύ γρήγορα, ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες επιταχύνονται με απαράμιλλη ταχύτητα και αυτό σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή γεωπολιτικών ρήξεων.
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) η οποία μπορεί να δημιουργεί κείμενα, εικόνες, computer code ή ακόμη πιο πρόσφατα βίντεο, υιοθετείται στην χρήση της με πρωτοφανή ταχύτητα. Αυτό προφανώς εγείρει πολλά ερωτήματα που είναι πάνω από όλα πολιτικά, πώς να αποκτήσουμε αληθείς πληροφορίες όταν η παραπληροφόρηση μπορεί να αναπτυχθεί σε βιομηχανικό επίπεδο χρησιμοποιώντας deepfakes, mirror sites (replicas of other websites) ή ακόμα και customized ρομπότ, πώς να διατηρήσουμε τις προυποθέσεις για μια δημοκρατική δημόσια συζήτηση όταν τα μέσα πρόσληψης της πραγματικότητας βαλκανιοποιούνται ;
Πέρα από το ζήτημα της Generative AI, υπάρχει αυτό των νέων υβριδικών συγκρούσεων που ολοένα και περισσότερο ντοπάρονται με τεχνητή νοημοσύνη. Υπήρχε ήδη σε λανθάνουσα μορφή αλλά έχει γίνει πολύ ορατή μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Κυβερνοεπιθέσεις, παρεμβολές, datafication του πεδίου μάχης που απαιτεί λειτουργικά συστήματα και επεξεργασία δεδομένων στο παρασκήνιο, techno επιτήρηση… όλα αυτά σε ένα πλαίσιο γεωστρατηγικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών με διακύβευμα την στρατιωτική υπεροπλία.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε σε μια αρκετά αποφασιστική στιγμή για την Κίνα. Απέναντι στις Big Tech της Αμερικής, δηλαδή βασικά την OpenAI (ChatGPT), την Google (Gemini) και την Meta (Llama) δεν καταφέρνει να καθιερώσει το δικό της μοντέλο χρησιμοποιώντας μερικές φορές το ανοιχτό μοντέλο Llama ως βάση για την ανάπτυξη του δικού τους μοντέλου, όπως είναι η περίπτωση του Alibaba Cloud. Η Κίνα διαθέτει ταλέντα αλλά οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ στους ημιαγωγούς και η λογοκρισία αποτελούν σημεία μπλοκαρίσματος για τα λεγόμενα γλωσσικά μοντέλα. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς σήμερα είναι η OpenAI.
Να τονίσουμε επίσης ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι πολιτικά από πολλές απόψεις. Ενσωματώνουν το αξιακό πλαίσιο και τις στρεβλώσεις (bias) των σχεδιαστών τους. Στην Silicon Valley οι ιδιοκτήτες αυτών των τεχνολογιών είναι επίσης ιδεολόγοι με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον μας. Το ChatGPT του Sam Altman είναι άλλο από το anti-woke Grok του Elon Musk. Ολο αυτό το τεχνολογικό περιβάλλον δεν είναι μόνο soft power, δηλαδή διαμορφώτρια δύναμη αντιλήψεων, τάσεων και γούστων αλλά και hard power, δηλαδή εργαλεία με εξοπλιστικό χαρακτήρα στην υπηρεσία BigStates, δηλαδή κρατών που προβάλλουν την ισχύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Le Point
9/4/24

via   Babis Georges Petrakis

----------------

 


Σχόλια