BP: Παραλίγο στα Χέρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων;

 της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 12 Απριλίου 2024 - 19:32

Ως «η εξαγορά του αιώνα που ...δεν έγινε ποτέ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φημολογούμενη προσέγγιση του κολοσσού BP από την κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ADNOC. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η ADNOC προσέγγισε τη BP, με τις συνομιλίες να σταματούν στα αρχικά στάδια των διαπραγματεύσεων. Ο βασικός λόγος για το ναυάγιο ήταν η αδυναμία ευθυγράμμισης μίας τέτοιας κίνησης με την ευρύτερη στρατηγική της ADNOC. Παράλληλα, ανέκυψαν και πολιτικά ζητήματα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Παρά το ισχυρό brand της BP, η ενεργειακή πολυεθνική υπολείπεται αρκετά των ανταγωνιστών της τα τελευταία χρόνια. Η συνολική αξία της BP αγγίζει τα 110 δις δολάρια, με τους επενδυτές να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον λόγω των φιλόδοξων κλιματικών στόχων που είχε θέσει η εταιρεία. Εντέλει, η BP αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Από την άλλη, η ADNOC αποτελεί έναν από τους «αφανείς γίγαντες» του ενεργειακού τομέα, με το χαρτοφυλάκιό της να αυξάνεται ραγδαία. Η κρατική ενέργειακή επιχείρηση των ΗΑΕ δραστηριοποιείται τόσο σε ορυκτά καύσιμα, όσο και σε ΑΠΕ, ενώ ακολουθεί μία τακτική κρίσιμων εξαγορών στην Ευρώπη. Εντός του 2023 ξεκίνησε συνομιλίες με τη Γερμανική εταιρεία παραγωγής πλαστικών και χημικών Covestro και την ολλανδική παραγωγό χημικών OCI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BP και η ADNOC συνεργάζονται για δεκαετίες, με πολλά κοινά projects στη Μέση Ανατολή. Σε περίπτωση που οι συνομιλίες προχωρούσαν, η ADNOC θα έπρεπε να πείσει τη Βρετανική κυβέρνηση να εγκρίνει την αγορά. Αυτό διότι ένας νόμος του 2022 επιτρέπει στην Ντάουνινγκ Στριτ να επέμβει σε εξαγορές βρετανικών εταιρειών από επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τρίτα κράτη όταν πρόκειται για κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια.

---------------

Blogger:.... αν το μάθει ο Στουρνάρας, θα καταχεριάσει την Αγγλική κυβέρνηση. Άκου να παρεμβαίνει στη αγορά και να επιτρέπει ή να  μην  επιτρέπει αγοραπωλησίες! Από πότε τα χρήματα έχουν μυρουδιά. Και τι θα πει κρίσιμος τομέας. Αφήστε την αγορά να δουλέψει! "Τον φιλευθερισμό τον αποδέχεσαι γυμνό και όχι a la carte" έτσι ισχυρίσθηκε σε μια συνέντευξή του ο τιτάνας υπάλληλος (ο υπερ τη ελεύθερης αγοράς, αλλά πάντα ως Δημόσιος υπάλληλος- τι σου είναι αυτοί οι κνίτες...).

Aυτό που κάνουν οι Εγγλέζοι θα κάψει το υπόλοιπο μυαλό του Στουρνάρα. (Ένα μεγάλο μέρος έχει καεί να προβλέπει από καιρόν εις καιρόν την επερχόμενη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση...)

 

======================


Σχόλια