Έρευνα για 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ σε 10 ελληνικές εταιρείες

 

Έρευνα των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών μετά από καταγγελίες για απάτη που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί σε 10 εταιρείες στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι συμβάσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με το Politico στελέχη της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, πραγματοποίησαν έφοδο, τον Μάρτιο, στα γραφεία τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας, πέντε εταιρειών πληροφορικής και δύο συμβουλευτικών οργανισμών. Παράλληλα, για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με το Politico, το οποίο γράφει ότι η έρευνα αυτή πλήττει για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία της νόσου Covid, το οποίο διαθέτει 723 δισ. ευρώ για την χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων στις 27 χώρες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί συνέλαβαν περισσότερους από 20 υπόπτους σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία σχετικά με απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ιταλικό Ταμείο.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών εστιάζεται σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν να μην «χτυπήσουν» την ίδια σύμβαση. «Αυτό μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην μπορούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα κοινοτικά χρήματα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει το Politico, με έργα αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του Ταμείου με το 1/5 των χρημάτων αυτών να αφορά την ψηφιοποίηση της χώρας βάσει του σχεδίου που υποβλήθηκε στην Κομισιόν. Μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν αυτά τα έργα, σχολιάζει το Politico, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανακοινώνει ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ η οποία «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κατά το δημοσίευμα οι 10 υπό έρευνα εταιρείες εξασφάλισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας, από το 2020 έως και το 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μια προσφορές. Η έρευνα ξεκίνησε, αναφέρει το Politico, όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Κομισιόν, η οποία εποπτεύει τη διαχείριση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η εταιρεία υποστήριξε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός που αφορούσε ψηφιακό έργο που σχετίζεται με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει επιστολή από την European Dynamics σχετικά με τον διαγωνισμό και είχε κοινοποιήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). «Θα συνεχίσουμε να χειριζόμαστε κάθε πληροφορία ή καταγγελία που ενδέχεται να λάβουμε στο πλαίσιο των εξουσιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον κανονισμό RRF», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ. Αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε στο Politico πως η Eυρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα στοιχεία που συγκέντρωσαν. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται αυτά τα κεφάλαια. Εκτός από τις συλλήψεις στην ιταλική υπόθεση, η ευρωπαϊκή υπηρεσία OLAF ερευνά πιθανή απάτη με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία σε αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Μαρινάκης: Ελέγχθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι «η έρευνα της επιτροπής αφορά μια καταγγελία που έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, οφείλει μια ανεξάρτητη αρχή να την ερευνά. Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης κινηθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων όλων των διαδικασιών». Και συμπλήρωσε: «Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η εταιρεία έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης αρχής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον κατάλογο των επιχειρήσεων

«Απολύτως εκτεθειμένη εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει τα εξής: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων. Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν». Κατόπιν αυτών, σημειώνει πως «είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αδιαφάνεια στην κυβέρνηση καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» και προσθέτει: «Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία« συνεχίζει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη. Για τον λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν».

===============


 Το ότι στην Ιταλία αποκαλύφθηκε πως χοντρά πακέτα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έγιναν βίλες και dolce vita το ξέρουμε. Το ότι η Ελλάδα έχει λάβει 41% των διαθέσιμων πόρων (15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,7 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. ευρώ σε δάνεια) και είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εισπράξει τρεις δόσεις επιχορηγήσεων και δανείων, μετά την ολοκλήρωση του 26% των συμφωνημένων στόχων/οροσήμων του προγράμματός της, μας το διαβεβαιώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή του.

Εκεί πάλι τονίζει πως «οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αντανακλώντας περιορισμούς των φορέων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ως προς τη διοικητική διεκπεραίωση και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα, παρότι το ποσό των δανείων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις αυξήθηκε σημαντικά, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις παραμένουν σχετικά χαμηλές».Οπότε γεννάται το εύλογο ερώτημα που πήγαν τα λεφτά και είμαστε δύο χρόνια πίσω στην υλοποίηση των ορόσημων του ΤΑΑ; Δεν θέλουμε να μπούμε στην ιταλική λογική και να σκεφτούμε πως έγιναν βίλες στη λίμνη της Γενεύης. Μήπως όμως με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν μόνο τα ορόσημα και το παραδοτέο, γεγονός που δίνει μια ευχέρεια χρήσεως των κονδυλίων από τις κυβερνήσεις, μήπως η κυβέρνηση “έπαιξε” με τα λεφτά κάπου αλλού, καθώς είχε μπροστά της εκλογές; Πού είναι τα λεφτά του ΤΑΑ; Μια τοπική εφημερίδα του δήμου Παπάγου-Χολαργού μας πληροφορεί ότι 884,9 χιλ. ευρώ από αυτά γίνονται πεζοδρόμια!

Αν την τελευταία σανίδα σωτηρίας της χώρας την κάνουμε πεζοδρόμια, αυτό δεν είναι παραγωγική ανασυγκρότηση, ούτε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, είναι καθαρόαιμος “αναπτυξιακός λαϊκισμός”. Η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα για να καλύψει εν μέρει το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας και το οποίο εκτιμάται πλέον στα 130 δισ. ευρώ, είναι τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και τα οποία έχουν εισέλθει πλέον στη ζώνη της ισχυρής αμφιβολίας.Κι αυτό το στιγμή που η επικοινωνιακή φούσκα των ξένων επενδύσεων μοιάζει να εξαερώνεται και το ΑΕΠ να αυξάνει λόγω της ακρίβειας, με αποτέλεσμα η χρονιά της κρίσεως, το 2032, κατά την οποία λήγει η περίοδος χάριτος για το ελληνικό χρέος και αρχίζει η πληρωμή των τόκων για τεράστια ποσά, να έρχεται καταπάνω μας. Η Moody’s και το Politico είναι προειδοποίηση. Σε ορισμένα σοβαρά σαλόνια της αθηναϊκής ελίτ έχει αρχίσει μια συζήτηση για την διαχείριση του χρέους το 2032 και όλοι ξέρουν πως μόνο αν εκτιναχθεί η παραγωγική ανάπτυξη θα τα καταφέρουμε.Για να βγει το στοίχημα η ελληνική οικονομία έπρεπε να τρέχει με 4% (έως 7%) ανάπτυξη το χρόνο. Το συμπιεσμένο ελατήριο έχει σκουριάσει και δεν έχει εκτιναχθεί. Το 2023 έκλεισε με 2% ανάπτυξη και δεν έχει την παραμικρή σημασία αν είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο λόγω των υφεσιακών καταστάσεων. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπόρεσε επί πέντε χρόνια να κάνει τη χώρα μαγνήτη ξένων επενδύσεων, αλλά φεύγουν και οι υφιστάμενες (πχ. η πορτογαλική BA Glass (Γιούλα) και η αμερικανική Sonoco Alcore στο Κιλκίς και Σίνδο).
Ταμείο Ανάκαμψης: Κίνδυνος να χαθούν κρίσιμοι πόροι

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις που προϋπολογίζονταν για το 2023 στο 15,5%, αναθεωρήθηκαν στο 7,1% και τελικά έκλεισαν τη χρονιά στο 4%! Σε πραγματικούς όρους από 7,5 δισ. ευρώ το 2022 έπεσαν στα 4,8 δισ. ευρώ, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να ομολογεί ότι ο λόγος των επενδύσεων προς το ΑΕΠ βρέθηκε το 2023 στο 14,3% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από το 16,6% πριν τη χρεοκοπία το 2010 και πολύ πιο χαμηλά από το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεπερνά το 22%.
Έντονη ανησυχία για το αν η χώρα κινδυνεύει να χάσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας διαπερνά την αγορά, όπου οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την καθυστέρηση σε δύο χρόνια σε σχέση με τα χρονικά ορόσημα που θέτουν οι κανονισμοί του Ταμείου. Η μεγάλη αυτή ανησυχία εκφράζεται την ώρα που τρέχει η 9μηνη παράταση που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες μέχρι 30.9.2024 (ή 31.12.2024) στην Ελλάδα.Το 30% των έργων έχει μεν συμβασιοποιηθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει και αυτό προκαλεί ερωτηματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία διαμηνύουν στις εμπλεκόμενες εταιρείες πως αν δεν παραδοθούν τα έργα μέχρι 30/9/2024 δεν θα πάρουμε τα λεφτά, οπότε έπεσε πανικός δεδομένου ότι οι υπεργολάβοι έχουν κάνει προσλήψεις, μισθώσεις, αγορές εξοπλισμού κ.ά. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως τα έργα ανά κατηγορία τα παίρνουν μεγάλοι όμιλοί και τα μοιράζουν σε υπεργολάβους, κρατώντας για τον εαυτό τους το μεγάλο όφελος της υπερτιμολόγησης…Έχει υπολογισθεί ότι τα έργα βγαίνουν στις προκηρύξεις με μεγάλο καπέλο που σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον εκτιμάται ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να γίνει τριπλάσιο έργο. Υπό αυτές τις συνθήκες, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται εάν οι μεγάλοι παίκτες που έχουν κι άλλα μεγάλα έργα του κράτους να διεκπεραιώσουν, διαθέτουν περιθώρια για την έκδοση εγγυητικών επιστολών. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες που ελέγχονται από τον SMS για την ποιότητα των κεφαλαίων τους δεδομένου ότι το 48% περίπου αφορά στον αναβαλλόμενο φόρο. Επίσης, σκεπτικισμός υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις για τη συμμετοχή κάποιων ομίλων σε διαγωνισμούς που δεν έχουν πραγματική πρόθεση εμπλοκής, αλλά συμμετέχουν για να υποβάλλουν ενστάσεις, εάν τα deals του παρασκηνίου για την κατανομή των έργων δεν τους ικανοποιεί.Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τον Απρίλιο θα κατατεθεί αίτημα για την 4η δόση γεγονός που έπρεπε να έχει επισυμβεί πριν το τέλος του 2023. Μεσολαβούν και οι τροποποιήσεις λόγω Θεσσαλίας υποτίθεται. Για να πάρουμε φέτος τα 2,3 δισ. ευρώ της δόσης φέτος πρέπει να πιάσουμε 49 ορόσημα, κάτι που δεν μοιάζει εφικτό. Παράγοντας της αγοράς διαπίστωνε ότι «δεν υπάρχει δημιουργική ανησυχία στον δημόσιο τομέα για καλυφθούν τα έργα που τον αφορούν», και συμπλήρωνε ότι ο γραφειοκρατικός δαίδαλος και η ενίοτε εύλογη ευθυνοφοβία των κρατικών λειτουργών είναι παραλυτική.Από την πλευρά μας να επισημάνουμε πως η εμπειρία του πρωθυπουργού στο παρελθόν από το υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης θα έπρεπε να έχει αποδώσει ριζοσπαστικές αλλαγές στο κράτος που όμως δεν έχουν συμβεί. Η μετάπτωση της γραφειοκρατίας στην ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr απλώς μετέθεσε τη δουλειά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, το όλο πρόβλημα είναι πρόβλημα εθνικού συναγερμού, διαφάνειας και ριζικής αλλαγής πλεύσης

=============


 =============

Ενας επιχειρηματίας απηύδησε. Και απευθύνθηκε εκεί όπου όλο και περισσότερο στρεφόμαστε για να γλιτώσουμε από τη λαίλαπα Μητσοτάκη: την ΕΕ. Ο επιχειρηματίας της European Dynamics δεν είναι κανένας επαναστάτης. Απλώς ήθελε ο άνθρωπος να κάνει τίμια τη δουλειά του, χωρίς να περάσει από τον πάγκο του Μεγάρου Μαξίμου και να δώσει μίζα. Ηταν λοιπόν υποχρεωμένος να καταφύγει στην Κομισιόν, στην OLAF (Καταπολέμηση Διαφθοράς) και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Οπως αποκάλυψε χθες ρεπορτάζ (Νεκταρία Σταμούλη) του Politico, στην Ελλάδα διεξάγονται έρευνες για απάτη αναφορικά με τον τρόπο που χορηγήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες. Αργά ή γρήγορα το μυστικό που ξέρουν  όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ερχόταν στην επιφάνεια: για να πάρεις δουλειά στην Ελλάδα από το δημόσιο, πρέπει να δώσεις το 15-20% του έργου σε μίζα.

Το πάρτι που γίνεται, σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων -και των Ελλήνων που τη βγάζουν δεν τη βγάζουν μέχρι τις 20 του μήνα-,  είναι άνευ προηγουμένου. «Εργα που έχουν έπρεπε να είχαν τιμολογηθεί στις 500.000 (και να βγάλουνε κέρδος 200.000)  μπορούν να κοστολογηθούν ακόμη και 10 εκατ». μου είπαν γνώστες του θέματος. Σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις υπερκοστολόγησης, η μίζα είναι 20%. Στις «νορμάλ»  πέφτει στο 15%. «Αλλά τα χρήματα προκαταβολικά, σε κάθε περίπτωση».

«Η διαφθορά έχει χειροτερέψει».

«Εταιρείες συνεργάζονται για το πώς και πότε θα υποβάλουν αίτηση για δημόσιο διαγωνισμό, αντί να είναι ανταγωνιστικές και να προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής », αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Politico.

«Άνθρωποι με γνώση του θέματος αναφέρουν αδιαφανείς διαδικασίες και συναλλαγές με εταιρείες. Παρά τις πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές σε αντάλλαγμα για τα μετρητά διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η έρευνα δείχνει ότι η διαφθορά έχει χειροτερέψει παρά βελτιωθεί».

Μόνο μία προσφορά

«Το POLITICO εξέτασε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε: Politico / Υπο έρευνα ελληνικές εταιρίες για απάτη με συμβάσεις – Έλαβαν 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων, 101 προσφορές, ανατέθηκαν σε μία από τις 10 εταιρείες που ερευνώνται και δεν ανταγωνίστηκαν κανέναν άλλο υποψήφιο. Μόνο σε εννέα διαγωνισμούς υπήρχαν περισσότερες από μία προσφορές».

Οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται  «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένες εταιρείες. «Αποθαρρύνεσαι αμέσως να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό », μου λέει γνώστης του θέματος. «Η υποβολή μιας πρότασης είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα. Γιατί να κοπιάσεις, όταν ξέρεις έχεις χάσει από τα αποδυτήρια;».

Υπάρχει περίπτωση που εταιρεία συνέγραψε επισήμως τους όρους του διαγωνισμού και στη συνέχεια συνεργάστηκε με άλλη εταιρεία και πήραν τη δουλειά!

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico θα πρόσθετα ότι η εκτεταμένη διαφθορά δεν αφορά μόνο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά κάθε δημόσιο έργο. Και επίσης ότι δεν έχει σημασία αν είσαι μικρή ή μεγάλη εταιρεία, αναγνωρισμένη και με πείρα ή όχι. Το βασικό είναι να έχεις καλή σχέση με την οικογένεια και να είσαι επιμελής με τη μίζα σου.

Η εξέγερση της υγειούς επιχειρηματικότητας 

Ισως είναι καιρός οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της European Dynamics. Αλλωστε αυτός είναι η καλύτερη εγγύηση για να μην βρεθείς κάποια στιγμή να σε κυνηγάει η OLAF και η Ευρωπαία Εισαγγελέας (αυτή που μισούν Πρετεντέρης και Σία λόγω της εμπλοκής της στην έρευνα για τα Τέμπη).

Εχω συναντήσει και άλλους που έχουν πετύχει στη δουλειά τους με την αξία τους. Και δεν βρίσκουν κανένα λόγο να πληρώνουν το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Οσο για την κυβέρνηση, αυτής μάλλον ξινό θα τής βγει το 41%. Θεώρησε ότι με τέτοιο ποσοστό  στις εκλογές, μπορεί να ανεβάζει ανεξέλεγκτα το ποσοστό του “πάγκου”, με τις -πολιτικές- πλάτες και της Φον ντερ Λάιεν.

Ξέχασε ότι ένα μυστικό, όπως αυτό του 15-20%, όταν το ξέρουν πολλοί παύει να είναι μυστικό. Μένει να δούμε αν θα την πληρώσει η ίδια. ‘Η οι Έλληνες φορολογούμενοι, αν χρειαστεί να επιστραφούν κονδύλια στις Βρυξέλλες ή επιβληθούν στη χώρα πρόστιμα.

 https://tvxs.gr/apopseis/arthra-gnomis/stelios-koylogloy-i-kyvernisi-toy-15-20-kai-ta-lefta-mprosta/

==============

Athanasios Papadopoulos

Το "πάρτι διαφθοράς
" με τους πακτωλούς ρευστου χρηματος από το διαβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που επέτρεψε στο Καθεστώς Μητσοτάκη να εξαγοράσει όλο το σύμπαν και  εκμαυλισει μαζικά όλη την Ελληνική  κοινωνία στα χρόνια της " πανδημίας" έρχεται επιτέλους; στο φως.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, υπό έρευνες βρίσκονται ονομάστε εταιρείες που στη Χώρα της Φαιδρας Πορτοκαλεας επωφελήθηκαν τα μάλα από τον πακτωλό ρευστού χρήματος του Ταμείου Ανάκαμψης! 

=============

  • Δημήτρης Κατακουζηνός
  •  

    Δημοσίευμα – φωτιά, το οποίο κάνει λόγο για μεγάλη απάτη με τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 2,5 δισ. στην Ελλάδα, παρουσιάζει σήμερα το Politico. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι το ρεπορτάζ αναφέρεται και στις εφόδους που έκανε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 10 εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής «φωτογραφίζοντάς» τες ως εμπλεκόμενες στην υπόθεση με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Όπως αναφέρει το Politico, στα γραφεία των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας — Cosmote, Vodafone και Nova — καθώς και πέντε εταιρειών πληροφορικής και δύο συμβούλων έγινε έφοδος από τους «Ράμπο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον περασμένο μήνα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επίσης επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

    Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία που συνδέονταν με φερόμενη απάτη και κατάχρηση 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο στην Ιταλία.

    Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας, το Politico αναφέρει ότι με projects αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα υπήρξε ένας από τους κύριους ωφελούμενους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Περίπου το ένα πέμπτο αυτού του ποσού χρησιμοποιήθηκε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας – σύμφωνα με σχετικό σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και συναφθεί συμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν αυτά τα έργα.

    Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

    Η Vodafone επιβεβαίωσε την έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού. Οι άλλες εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως άλλωστε και το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού και το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, οι 10 υπό έρευνα εταιρείες «κέρδισαν» συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας μεταξύ 2020 και 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Για λίγα από αυτά τα έργα υποβλήθηκαν περισσότερες από μία προσφορές.

    Πώς ξεκίνησε η έρευνα

    Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα ξεκίνησε όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει τη διαχείριση του RRF, υποστηρίζοντας ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

    Όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, ο διαγωνισμός όριζε τον προϋπολογισμό για ένα έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού που συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) της Ελλάδας σε 44 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από το κόστος του αντίστοιχου έργου σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία κόστισε 4,6 εκατ. ευρώ για επτά χρόνια, στην Κύπρο 4,5 εκατ. ευρώ για εννέα χρόνια και στη Μάλτα μόλις 1,3 εκατ. ευρώ.

    Εντέλει έπειτα από διαμαρτυρίες τεσσάρων εταιρειών, το έργο χωρίστηκε σε δύο διαγωνισμούς με συνολικό προϋπολογισμό 5,7 και 12 εκατ. ευρώ για δύο έτη. Σημειώνεται πως το ελληνικό κράτος καλείται ακόμη να πληρώσει τον εξοπλισμό, τις άδειες χρήσης λογισμικού, αλλά και το κόστος φιλοξενίας του έργου.

    Υπήρξε ακόμη καταγγελία για παράτυπη πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένους λογαριασμούς στα συστήματα του ΕΣΗΔΗΣ, σύμφωνα με δύο υπαλλήλους με γνώση του θέματος- γεγονός που προκαλεί πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του συστήματος που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση χιλιάδων διαγωνιστικών διαδικασιών αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης της Ελλάδας δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του συστήματος και δεν έχει υποβληθεί καμία καταγγελία.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει επιστολή από την European Dynamics σχετικά με τον διαγωνισμό ΕΣΗΔΗΣ, αλλά και πως είχε μοιραστεί όλες τις σχετικές πληροφορίες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

    Εκτός από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στις εταιρείες πληροφορικής και λογισμικού Byte, Uni Systems, Netcompany-Intrasoft, Space Hellas, Cosmos Business Systems και στις δύο εταιρείες συμβούλων Toolbox και Active.

    «Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πληροφορία ή καταγγελία που ενδέχεται να λάβουμε στο πλαίσιο των εξουσιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον κανονισμό RRF», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αξιωματούχος με γνώση του θέματος είπε στο Politico ότι η EPPO ζήτησε από την ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού να συγκεντρωθούν στοιχεία.

    Το Politico εξέτασε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδoτήθηκαν από την ΕΕ, κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024.

    Η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων, 101 προσφορές, ανατέθηκαν σε μία από τις 10 εταιρείες που ερευνώνται χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως ανταγωνισμός. Μόνο σε εννέα διαγωνισμούς υπήρξαν περισσότερες από μία προσφορές.

    Ακόμα και σε εκείνους, όμως, που πολλές εταιρείες υπέβαλαν προσφορά, κάθε μία φαίνεται ότι έκανε προσφορά μόνο για ένα μοναδικό τμήμα.

    Όταν του ζητήθηκε σχόλιο, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την ανάθεση συμβάσεων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. «Η πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ και τους εθνικούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ανήκει στα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    To πρόβλημα της Ελλάδας

    Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο κατανομής αυτών των κεφαλαίων. Εκτός από τις συλλήψεις για την ιταλική υπόθεση, η OLAF ερευνά πιθανή απάτη χρησιμοποιώντας τα μετρητά του μπλοκ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία σε πολλές χώρες της ΕΕ.

    Ωστόσο, τα προβλήματα με τις δημόσιες συμβάσεις φαίνεται να αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Υπάρχει εδώ και καιρό εκτεταμένη κριτική στη χώρα για τον τρόπο διεξαγωγής του, με ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες συνεργάζονται για το πώς και πότε να υποβάλουν αίτηση για δημόσιο διαγωνισμό, αντί να τους επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστικοί και να προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής.

    Άνθρωποι με γνώση του θέματος επικαλούνται αδιαφανείς διαδικασίες και παραχωρήσεις σε εταιρείες. Παρά τις πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από διεθνείς πιστωτές σε αντάλλαγμα για μετρητά διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η έρευνα δείχνει ότι η διαφθορά έχει χειροτερέψει παρά βελτιωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ποιες εταιρείες πληροφορικής έκανε έφοδο η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Έφοδος του ΣΔΟΕ σε 5 εταιρείες ταχυμεταφορών – Δήλωσαν έσοδα 2,8 εκατ. και είχαν πωλήσεις 14 εκατ. ευρώ!

 

Investigation is latest dent to the reputation of EU’s post-pandemic support, coming after police arrested more than 20 suspects linked to alleged €600 million fraud plot in Italy. 


ATHENS — Authorities are investigating allegations of fraud linked to the way €2.5 billion in EU funds has been awarded to just 10 companies in Greece, POLITICO can reveal.

The offices of the country’s three telecommunications firms — Cosmote, Vodafone and Nova — as well as five IT companies and two consultancies were raided by investigators from the Greek competition commission last month. The European Public Prosecutor’s Office (EPPO) has also launched an investigation, it confirmed.

The probe is the latest blow to the credibility of the EU's post-pandemic economic recovery fund, originally worth €723 billion, which doles out loans and grants to the bloc's 27 countries. Last week, police arrested more than 20 suspects in Italy, Austria, Romania and Slovakia connected to an alleged plot to defraud €600 million from the fund in Italy.
Advertisement

The Greek investigation centers on public tender processes where companies allegedly colluded to avoid more than one of them competing for the same contract ― limiting the number of firms who benefited. This may have driven up the fees they could charge, ultimately preventing Greek taxpayers from reaping the full benefits of its EU money.  

With projects worth €35.95 billion, Greece is one of the main beneficiaries of the fund, known as the Recovery and Resilience Facility (RRF). About a fifth of that amount goes toward making the country more digital, according to the plan submitted to the European Commission.

To date, some 600 digital projects worth more than €2.5 billion have been tendered and contracted, according to data from the Central Electronic Register of Public Procurement. The EPPO and the Greek competition commission are investigating how these projects were awarded.

In a statement, Greece’s competition commission said it was examining whether there was a violation of the EU treaty that “prohibits anti-competitive agreements and decisions of associations of undertakings that prevent, restrict or distort competition, unilateral practices that constitute invitation to collude or future price announcements to competitors and the abuse of a dominant position.”

Vodafone and Nova confirmed the investigation by the competition commission. “Nova and Nova ICT cooperated fully with the authorities and remain at their disposal," a spokesperson said. The other companies didn't respond to requests for comment. The Greek prime minister's office and the country's development ministry didn't immediately comment.
More than one bid

Between them, the 10 companies under investigation won contracts for more than 600 projects in the technology sector between 2020 and 2023 , each one worth at least €100,000. Few of those projects had more than one bid during the tender process.
Advertisement

The investigation began when European Dynamics, a Greek software and IT services company, filed a complaint in Nov. 2023 to the European Commission, which oversees the management of the RRF, claiming one public tender was biased in favor of specific companies.

When first published, the tender set the budget for a digital modernization project linked to Greece’s National Electronic Public Procurement System (ESIDIS) at €44 million, several times more than how much a national e-procurement project costs in other EU countries.

For example, in Ireland it cost €4.6 million for seven years, in Cyprus €4.5 million for nine years and €1.3 million in Malta.
Vodafone confirmed the investigation by the competition commission. | Carl Court/AFP via Getty Images

Eventually, after protests by four companies, the project was split into two tenders with a total budget at €5.7 million and €12 million over two years. The Greek state must also pay for the equipment, software licenses and hosting costs for the project.

There was also a complaint about irregular access by unauthorized accounts to ESIDIS systems, according to two officials with knowledge of the matter, sparking questions about the credibility of a system used to manage thousands of tendering processes worth billions of euros.

Greece's digital governance ministry said there had been no violation of the system and no complaint has been filed.

A Commission spokesperson confirmed it had received a letter from European Dynamics regarding the ESIDIS tender and had shared all relevant information with the European Anti-Fraud Office, OLAF.  

“We will continue to treat every information or complaint we may receive within the scope of the powers foreseen under the EU Treaties and the RRF Regulation,” the spokesperson added.

An official with knowledge of the issue told POLITICO that EPPO had asked the Greek competition commission for evidence gathered.
Greece's particular problem

Greece is not the only EU country where there are concerns regarding how these funds are distributed. Aside from the arrests in the Italian case, OLAF is investigating potential fraud using the bloc’s post-pandemic recovery cash in several EU countries.

Problems with public procurement seems to be a particular problem in Greece however. There has long been widespread criticism in the country about the way it is carried out, with allegations that companies collaborate over how and when to apply for a public tender, rather than allowing them to be competitive and offer better value for money.

People with knowledge of the matter cite opaque processes and concessions to companies. Despite numerous reforms imposed by international creditors in return for bailout cash during the country’s debt crisis more than a decade ago, research suggests corruption has got worse rather than better.
Advertisement

In the tech sector companies report growing dissatisfaction as they fail to win government contracts, while others, some very small in size, have been awarded projects worth tens of millions of euros.
Only one bid

POLITICO reviewed 110 EU-funded Greek public tenders primarily from the EU’s recovery fund between 2021 and January 2024.

The vast majority of the contracts, 101 bids, were awarded to one of the 10 companies under investigation, and they didn’t compete with any other bidder. Only nine tenders had more than one bid.
A Commission spokesperson confirmed it had received a letter from European Dynamics regarding the ESIDIS tender. | Julien Warnand/EPA

Even in tenders where multiple companies bid on one tender, each company had seemingly only bid on a unique segment.

When asked for comment, a Commission spokesperson said decisions to award contracts fell within the remit of relevant Greek authorities.

“The primary responsibility to ensure compliance with EU and national rules on public procurement lies with the member states,” the spokesperson added.
Advertisement
Alleged bid-rigging

The complaint by  European Dynamics was transferred to OLAF, which sent it to the EPPO for investigation for "potential criminal elements for which the EPPO is competent to investigate,” according to several officials with knowledge of the case.

As well as the telecommunications companies, raids took place at the IT and software companies Byte, Uni Systems, Netcompany-Intrasoft, Space Hellas, Cosmos Business Systems and the two consulting companies Toolbox and Active.

OLAF did not respond to POLITICO’s specific questions. Its press office said: “OLAF does not usually issue comments on cases it may or may not be treating in order to protect the confidentiality of any possible investigations and of possible ensuing judicial proceedings, as well as to ensure respect for personal data and procedural rights. "

According to an European Court of Auditors report in 2021, some 42.4 percent of public contracts in Greece were awarded where there was only one offer. In 2011, 15 percent of contracts only received one bid.

The percentage of single bidding tenders in countries with similar populations, like Portugal, Belgium and Czech Republic, was 31.6 percent, 27.1 percent and 47.8 percent respectively.

The argument often used by business officials is that the pattern of one-bid tenders is because of hundreds of tender opportunities being open. Companies do not have enough resources to participate in every one. 


Σχόλια