Ελλάδα, το μόνο κράτος στην Ε.Ε. του οποίου το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές το 2023 ήταν χαμηλότερο του 2009!
Του Μανόλη Δρεττάκη*
8 Απριλίου 2024
Στις εφημερίδες και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της 27.3.24 δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (της Eurostat) για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης των κρατών-μελών της Ε.Ε. το 2023, όπου η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση με τελευταία τη Βουλγαρία. Δυστυχώς, όπως είχα επισημάνει σε άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 1.7.2022, το ίδιο συνέβη και το 2022!
Η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η διαπίστωση για τη θέση της χώρας ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. παραθέτοντας διάφορα στοιχεία και, ιδιαίτερα, για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με εκείνους των άλλων κρατών-μελών της. Η κατάσταση, όμως, της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε τους ρυθμούς μεταβολής του συνολικού και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κρατών-μελών σε σταθερές τιμές του 2015 το έτος 2023 σε σχέση με το 2009 (έτος πριν από τα μνημόνια). Η μεταβολή αυτή (αύξηση ή μείωση) δείχνει την πραγματική πορεία της οικονομίας μέχρι και το 2023, δεδομένου ότι στον υπολογισμό τους λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός και με βάση αυτά υπολογίζονται και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Eurostat.
Τρεις πίνακες για το συνολικό ΑΕΠ, τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για δύο χρόνια για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν χωρούν στο άρθρο αυτό. Για τον λόγο αυτό θα δώσουμε μόνο τα στοιχεία για την Ε.Ε. ως σύνολο, τη χώρα μας και την Πορτογαλία, κράτος με πληθυσμό και ΑΕΠ ανάλογα με εκείνα της χώρας μας και στο οποίο, επίσης, επιβλήθηκαν μνημόνια. Θα αναφερθούμε, όμως, και στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα δίνεται το συνολικό ΑΕΠ σε εκατομμύρια ευρώ σε σταθερές τιμές του 2015 στην Ε.Ε., στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα το 2009, στη 2η στήλη το 2023 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους. Στο δεύτερο μέρος του πίνακα δίνονται τα στοιχεία για τον πληθυσμό και στο τρίτο για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σταθερές τιμές του 2015 για τα ίδια έτη και τη μεταβολή τους.
Από τον πίνακα αυτό φαίνεται ότι το 2023 σε σχέση με το 2009:
● Το συνολικό ΑΕΠ σε εκατομμύρια ευρώ σε σταθερές τιμές 2015 αυξήθηκε στην Ε.Ε. και στην Πορτογαλία και σε 25 άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (132,9%!) και η μικρότερη στην Ιταλία (6,2%). Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο σημειώθηκε μείωση (14,9%).
● Ο πληθυσμός αυξήθηκε στην Ε.Ε. και μειώθηκε στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, στην οποία η μείωση ήταν υπερδιπλάσια της Πορτογαλίας. Αύξηση σημειώθηκε σε 17 κράτη και μείωση σε 10. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (34%) και η μικρότερη στην Τσεχία (2,1%). Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Βουλγαρία (15,1%) και η μικρότερη στην Ιταλία (0,6%).
● Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκε στην Ε.Ε. και στην Πορτογαλία και σε 25 άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (99,6%!) και η μικρότερη στο Λουξεμβούργο (1,6%). Η μικρή αύξηση στο κράτος αυτό οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού του που εξουδετέρωσε τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ του. Η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο σημειώθηκε μείωση (10,3%). Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο εκείνου του συνολικού ΑΕΠ λόγω της μείωσης του πληθυσμού.
Η βαθιά «πληγή» που προκάλεσαν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία δεν έκλεισε το 2023. Για να επανέλθει το συνολικό ΑΕΠ της χώρας μας στο ύψος όπου βρισκόταν το 2009 σε σταθερές τιμές του 2015 θα χρειαστούν μερικά ακόμα χρόνια. Με ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε το 2028. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και όχι αυτή που «φιλοτεχνεί» η κυβέρνηση.
*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.
Πηγή: www.efsyn.gr
==========
Σχόλια