Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ μετά την αναφορά για κατασκοπευτικούς δορυφόρους της SpaceX

 Κινεζικά στρατιωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κυριακή τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια.

Kινεζικά στρατιωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κυριακή τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια, λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα του Reuters που έδειξε ότι η SpaceX του Ίλον Μασκ κατασκεύαζε εκατοντάδες κατασκοπευτικούς δορυφόρους για μια αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η μονάδα Starshield του SpaceX αναπτύσσει το δορυφορικό δίκτυο στο πλαίσιο μιας διαβαθμισμένης σύμβασης 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (NRO), ανέφερε το Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενο πέντε πηγές που γνωρίζουν το πρόγραμμα.

Ένας λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διευθύνεται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) ανέφερε ότι το πρόγραμμα SpaceX αποκάλυψε την «αδιάντροπιά και τα διπλά σταθμά» των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ότι απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Προτρέπουμε τις αμερικανικές εταιρείες να μην βοηθήσουν έναν κακοποιό να κάνει κακό», δημοσίευσε ο Junzhengping, ένας λογαριασμός που διαχειρίζεται η PLA, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo την Κυριακή. Ο λογαριασμός έχει 1,1 εκατομμύρια ακόλουθους.

«Όλες οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να προστατεύονται από νέες και ακόμη μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια που δημιουργούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε η ανάρτηση.

Ο Γουάνγκ Γιανάν, αρχισυντάκτης του Aerospace Knowledge, ενός περιοδικού που εποπτεύεται από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ότι το έργο δορυφόρων της SpaceX αποτελεί «πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».

«Η αναγνώριση υψηλού προφίλ πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για χώρες ή περιοχές για τις οποίες ανησυχεί θα προκαλέσει αναπόφευκτα ορισμένα καυτά ζητήματα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή ακόμη και να κλιμακωθούν», δήλωσε ο Γουάνγκ στους The Global Times, μια κινεζική κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε. την Κυριακή.

Ο Μασκ διευθύνει άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla που έχει μεγάλη κατασκευαστική παρουσία στην Κίνα. Ούτε ο Junzhengping ούτε οι Global Times ανέφεραν τον Μασκ ή την Tesla.

Σε απάντηση στο άρθρο του Reuters, η NRO αναγνώρισε την αποστολή της να αναπτύξει συστήματα επιτήρησης με βάση το διάστημα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την έκταση της εμπλοκής της SpaceX.

Η SpaceX, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης δορυφόρων στον κόσμο, δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχόλια σχετικά με τη σύμβαση.

Το προγραμματισμένο δίκτυο Starshield είναι ξεχωριστό από το Starlink, τον αναπτυσσόμενο εμπορικό ευρυζωνικό αστερισμό της SpaceX που διαθέτει περίπου 5.500 δορυφόρους στο διάστημα για να παρέχει σχεδόν παγκόσμιο διαδίκτυο σε καταναλωτές, εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Κινέζοι ερευνητές στο PLA έχουν μελετήσει τα τελευταία δύο χρόνια την ανάπτυξη του Starlink στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Κίνα.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει επίσης να αρχίσει να κατασκευάζει τους δικούς της δορυφορικούς αστερισμούς.

Η Space X, η NRO και το Πεντάγωνο δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την αντίδραση της Κίνας στο συμβόλαιο.

Σχόλια