Περικλέους (Οικονομικός) … Επιτάφιος!

του Δημήτρη Στεργίου

 Δωρεάν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπως έκανε και ο Περικλής που έστελνε κάθε χρόνο εξήντα πλοία με τα οποία οι πολίτες ταξίδευαν … οχτώ μήνες με αμοιβή και έτσι «θανάτωσε» με αλόγιστες παροχές την Αθηναϊκή Δημοκρατία! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 Από το 1980 έως σήμερα όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όταν διαπιστώνουν από τις δημοσκοπήσεις μείωση δημοφιλίας ή αύξηση της απογοήτευσης από την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας (ακρίβεια, εισοδηματική ανισότητα, φτώχεια, φορολογία, πυρκαγιές στα δάση, πλημμύρες και συγκρούσεις τραίνουν με εκατόμβες θυμάτων, υποκλοπές κλπ), αμέσως σπεύδουν και ανακοινώνουν ρυθμίσεις χρεών, διαγραφές οφειλών, αυξήσεις μισθών, παροχές με τη μορφή επιταγών και «Καλαθιού Νοικοκυράς» και ποικιλώνυμων επιδομάτων.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δηλαδή ο πρώην ο ΟΑΕΔ, που ήταν οργανισμός απασχόλησης και όχι … Ψυχαγωγίας, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και Διακοπές του Πάσχα, οι κάτοχοι επιταγών (voucher) κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα (το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Όλα αυτά μού θύμισαν τον «Πολιτειακό Σοσιαλισμό» που εισήγαγε για πρώτη φορά παγκοσμίως και εφάρμοσε ο ηγέτης της λόγω μεν Αθηναϊκής Δημοκρατίας Περικλής, ο οποίος, πέρα από πολλά άλλα «ψυχοπονετικά» για τον λαό για να τον χαλιναγωγήσει, έστελνε κάθε χρόνο (όπως καλή ώρα και σήμερα!) εξήντα πλοία με τα οποία οι πολίτες ταξίδευαν … οχτώ μήνες με αμοιβή…

Οι πληροφορίες και οι διαπιστώσεις του Θουκυδίδη και του Πλουτάρχου γι’ αυτή την οικονομική πολιτική του αλαζόνα, λαϊκιστή και δημαγωγού Περικλή, ο οποίος δεν δίστασε να καταργήσει κι εκείνος τη Δικαιοσύνη κι άλλες αρχές της Δημοκρατίας, ήταν αρκούντως «διδακτικές» και για όλους τους «μαθητές» του σημερινούς Έλληνες κυβερνήτες! Αναφέρω μερικές:

- «Επειδή δεν μπορούσε να εξουδετερώσει τα δημαγωγικά μέσα του πλούσιου αντιπάλου του Κίμωνα κι έχανε τη δημοτικότητά του, ο Περικλής τρέπεται στη διανομή χρημάτων του δημοσίου». Τί μάς θυμίζει, τι μάς θυμίζει!

-«Κι αμέσως με τα θεωρικά και δικαστικά επιδόματα και με άλλες μισθοδοσίες και παροχές κέρδισε όλο τον λαό και τον χρησιμοποιούσε για να περιορίσει την εξουσία του Αρείου Πάγου..» Τί μάς θυμίζει, τι μάς θυμίζει!!

«Για τούτο ο Περικλής, όταν απόχτησε μεγαλύτερη δύναμη στον λαό, με την υποστήριξή του αντιπολιτεύτηκε τη βουλή και κατάφερε με τη μεσολάβηση του Εφιάλτη να της αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος από τη δικαστική της εξουσία…» Τί μάς θυμίζει, τί μάς θυμίζει!!!

«Γι᾽ αυτό, τότε περισσότερο από άλλοτε, ο Περικλής χαλάρωνε τον χαλινό από τον λαό και πολιτευόταν με τρόπο που να τον ευχαριστεί. Επινοούσε διαρκώς διάφορα θεάματα πανηγυρικά ή συμπόσια ή πομπές στην πόλη, διασκέδαζε τους πολίτες με ευγενικές ευχαριστήσεις, άφηνε τους κήπους ξέφραγους για να κλέβουν οπωρικά κι άλλα και κάθε χρόνο έστελνε εξήντα πλοία με τα οποία πολλοί πολίτες ταξίδευαν οχτώ μήνες με αμοιβή…» Τί μάς θυμίζει, τί μάς θυμίζει!!!

Αλλά, όπως όπως παρατηρεί ο αείμνηστος καθηγητής και ακαδημαϊκός Ανδρέας Ανδρεάδης, αυτός ο «Πολιτειακός Σοσιαλισμός», λειτούργησε ως «καρκίνος» που «θανάτωσε» την Αθηναϊκή Δημοκρατία, όπως λειτούργησε και λειτουργεί ως «καρκίνος» και θανάτωσε τη χώρα και ο «Μακροοικονομικός Λαϊκισμός» που άρχισε ως συνέχειά του από το 1980, καθώς έκανε όλους σχεδόν τους Έλληνες να «κάααθονται», όπως έκανε ο Περικλής τους Αθηναίους, τους οποίους «εξωκείωσε προς την αντίληψιν ότι η πολιτεία ώφειλε να μη αφήση αυτούς να λιμώττωσιν ...» και μετέβαλε τους «φιλόπονους και υπερήφανους Σαλαμινομάχους σε όχλο πολυπράγμονα και αργό λόγω της μισθοφορίας και των διανομών που τους είθισαν να είναι … άεργοι», ενώ ερημώθηκε η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.Τί μας θυμίζουν, τί μάς θυμίζουν!!!

Έτσι, σήμερα, στην Ελλάδα των 10.807.846 κατοίκων, των 4.186.179 εργαζομένων και 6.605.272 φορολογουμένων, 6,5 στους 10 Έλληνες κάαααθονται! Επίσης, τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό είναι επισήμως 2.722.000, αλλά οι … «ευάλωτοι» … 23.860.232, από τους οποίους 4.000.000 είναι οφειλέτες τραπεζών, 3.687.278 οφειλέτες Δημοσίου, 2.292.204 οφειλέτες ΕΦΚΑ, 1.000.000 απαλλασσόμενοι από ΕΝΦΙΑ, 6.040.913 εισοδηματίες, 2.476.423 μισθωτοί και συνταξιούχοι, 469.350 αγρότες, 261.095 επιχειρηματίες, 640.000 ενισχυόμενοι αγρότες και 1.533.037 επιδοματούχοι πάσης φύσεως…

Σχόλια