Ουάσιγκτον προς Κίεβο: Σταματήστε τις Επιθέσεις στις Ενεργειακές Υποδομές της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινδυνεύουν να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και να προκαλέσουν αντίποινα, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον παραδόθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, της SBU, και της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της, γνωστής ως GUR, δήλωσαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στους Financial Times. Και οι δύο μονάδες πληροφοριών έχουν επεκτείνει σταθερά τα δικά τους προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να πλήξουν ρωσικούς στόχους στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα από την έναρξη της πλήρους εισβολής του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ένα άτομο δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε απογοητευτεί όλο και περισσότερο από τις θρασύτατες επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν πλήξει διυλιστήρια πετρελαίου, τερματικούς σταθμούς, αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε  όλη τη δυτική Ρωσία, πλήττοντας την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου της. 

Η Ρωσία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο, παρά τις δυτικές κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος, στα 85 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινά την εκστρατεία του για την επανεκλογή του.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης ότι αν η Ουκρανία συνεχίσει να πλήττει ρωσικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα, η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει χτυπώντας τις ενεργειακές υποδομές στις οποίες βασίζεται η Δύση.

Αυτό περιλαμβάνει τον αγωγό CPC που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά. Δυτικές εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron, χρησιμοποιούν τον αγωγό, τον οποίο η Μόσχα έκλεισε για λίγο το 2022.

"Δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιτρέπουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας", δήλωσε εκπρόσωπος της NSC. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει. Στο Κίεβο, εκπρόσωπος της SBU αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι της GUR και του γραφείου του Zelenskyy δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών επεκτείνονται και ο χερσαίος πόλεμος μετατοπίζεται υπέρ της Μόσχας. Ακολουθεί επίσης την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο Κίεβο για αυτό που θεωρείται ως αμφίσημη προσέγγιση της Δύσης για τον περιορισμό των ενεργειακών εσόδων της Μόσχας.

Έχουν γίνει τουλάχιστον 12 επιθέσεις σε μεγάλα ρωσικά διυλιστήρια από το 2022 και τουλάχιστον εννέα φέτος, μαζί με αρκετούς τερματικούς σταθμούς, αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, σύμφωνα με αξιωματούχο των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Κίεβο.

Η Helima Croft, πρώην αναλύτρια της CIA, η οποία τώρα εργάζεται στην RBC Capital Markets, σημείωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία έδειξε ότι μπορεί να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών εξαγωγής πετρελαίου στη δυτική Ρωσία, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου το 60% των εξαγωγών της χώρας.

Οι αμερικανικές αντιρρήσεις έρχονται καθώς ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει φέτος μια δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του, με τις τιμές της βενζίνης να αυξάνονται, καθώς αυξήθηκαν σχεδόν 15% φέτος σε περίπου 3,50 δολάρια το γαλόνι.

"Τίποτα δεν τρομάζει περισσότερο έναν εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο από μια αύξηση των τιμών των αντλιών κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους", δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rapidan Energy και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ενέργειας.

Η Ουκρανία έχει αυξήσει σταθερά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς οι τεχνολογίες της έχουν εξελιχθεί. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων και ωφέλιμα φορτία ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Το Κίεβο εξαπέλυσε δύο από τις μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περασμένη εβδομάδα, με επιχειρήσεις τόσο της GUR όσο και της SBU που στόχευσαν επιτυχώς επτά ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις σε διαδοχικές ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη της GRU και της SBU έχουν επίσης πλήξει ρωσικά λιμάνια, έχουν καταστρέψει αρκετά ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν πλήξει την πολύτιμη για τη Μόσχα γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο.

Στόχος των "ειδικών επιχειρήσεων" είναι να παρεμποδιστεί η παροχή καυσίμων στα ρωσικά στρατεύματα και να διακοπεί η χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας του Κρεμλίνου, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο που συμμετέχει στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των επιθέσεων.

Το Κίεβο θέλει επίσης να επιφέρει ένα συμβολικό πλήγμα φέρνοντας τον πόλεμο πιο κοντά στη Μόσχα και δείχνοντας ότι η αεράμυνά της -συμπεριλαμβανομένων εκείνων γύρω από το Κρεμλίνο- μπορεί να διαπεραστεί.

Η αεροπορική εκστρατεία θεωρείται επίσης από ορισμένους αξιωματούχους ως ένα μέσο για να ωθήσει την Ουάσινγκτον να εγκρίνει το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων που καθυστερεί στο Κογκρέσο και το οποίο είναι κρίσιμο για την άμυνα της Ουκρανίας.

Σχόλια