Κρήτη – καταγγελία: «Καρκινοπαθής αυτοκτόνησε περιμένοντας το φάρμακο»

 Σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, ο 72χρονος αντιμετώπιζε μεγάλη ταλαιπωρία και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Η απάντηση του υπουργείου Υγείας.


 Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 72χρονος καρκινοπαθής στο Ηράκλειο, «αναμένοντας το φάρμακο για να κάνει τη χημειοθεραπεία του», σύμφωνα με καταγγελία συγγενικών του προσώπων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, ο 72χρονος αντιμετώπιζε μεγάλη ταλαιπωρία και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Μάλιστα, φέρεται να είχε αφήσει σημείωμα, με το οποίο αποχαιρετούσε τους συγγενείς του.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κόρη του 72χρονου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή, ανέφερε ότι ο πατέρας της ήταν καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο «που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ» και πως «με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, “από τον Αννα στον Καϊάφα”, με το port για τη χημειοθεραπεία ήδη ένα μήνα στο σώμα του, τελικά αυτοκτόνησε την Κυριακή το μεσημέρι».

Αδ. Γεωργιάδης: «Το φάρμακο έλειπε για ένα 24ωρο»

Συλλυπητήρια στους οικείους του 72χρονου εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε πως έσπευσε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση του νοσοκομείου για να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί.

«Στο ηλεκτρονικό σύστημα έχει καταγραφεί και το ραντεβού, για να λάβει τη θεραπεία του, όπου δεν προσήλθε. Και το δεύτερο ραντεβού στο οποίο δεν μπορούσε πλέον να προσέλθει. Το φάρμακο αυτό έλειπε από την Ελλάδα ακριβώς για ένα 24ωρο. Μέσα σε ένα 24ωρο είχαμε λύσει το πρόβλημα του φαρμάκου αυτού. Και για τον συγκεκριμένο ασθενή δεν υπήρχε έλλειψη ούτε ένα 24ωρο γιατί είχαμε βρει από τις αποθήκες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε πως για το περιστατικό «δεν ευθύνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

---------------------


Καρκινοπαθής στο Ηράκλειο έβαλε τέλος στη ζωή του, καθώς δεν άντεχε τους φριχτούς πόνους μέχρι να φτάσει το φάρμακο για τις χημειοθεραπείες του.

Το σκληρότερο πρόσωπο του συστήματος υγείας αντίκρισε ένας 72χρονος καρκινοπαθής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Υστερα από δύο μήνες αγωνιώδους αναζήτησης ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας, σχετικά φτηνού αλλά εξειδικευμένου για τον καρκίνο του πνεύμονα, και αντιμετωπίζοντας αφόρητους πόνους, ο άνθρωπος αυτός οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, την περασμένη Κυριακή.


Η ανάρτηση της κόρης του εκλιπόντος

Σύμφωνα με την καταγγελία της κόρης του και των συγγενών του, ο 72χρονος Γιάννης Τουρνάς, που τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως πωλητής βιβλίων σε λαϊκές αγορές, περίπου από τις αρχές του χρόνου αναζητούσε το φάρμακο ETOPOSIDE, ώστε να πραγματοποιήσει τις χημειοθεραπείες που του είχαν συσταθεί.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, αν και κοστίζει 11,75€, με μηδενική συμμετοχή από τους ασφαλισμένους, δεν παρέχεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Αντίθετα, ζητείται από τους ασθενείς να αγοράσουν το φάρμακο από τα φαρμακεία και να το φέρουν μαζί τους στις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να του δώσουμε κουράγιο, αλλά δυστυχώς δεν τον προλάβαμε» λέει στην «Εφ.Συν.» ο εξάδελφος του εκλιπόντος, Ευτύχης Σαρτζετάκης

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο ξάδελφος του Γ. Τουρνά, Ευτύχης Σαρτζετάκης, από την ώρα που ο Γ. Τουρνάς ενημερώθηκε για την αναγκαιότητα του φαρμάκου, έψαχνε για περίπου δύο μήνες, αρχικά στο Ηράκλειο και κατόπιν σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.

Ο μόνος τρόπος για να έρθει το φάρμακο στη χώρα μας είναι να υπάρξει γνωμάτευση από το νοσοκομείο, ύστερα από την οποία ξεκινά η διαδικασία παραγγελίας, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλο διάστημα.

Ωστόσο, για τον 72χρονο ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, όχι μόνο λόγω της έλλειψης του φαρμάκου αλλά και λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας για να πραγματοποιήσει την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα PET SCAN, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οι αφόρητοι πόνοι και η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της κατάστασής του τον οδήγησαν, την Κυριακή, στο απονενοημένο διάβημα.

Εκτεθειμένος ο Αδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας, μετά τη γνωστοποίηση της ιστορίας του 72χρονου, τόλμησε να διαψεύσει την αλήθεια των γεγονότων, λέγοντας πως το φάρμακο άργησε μόνο 24 ώρες και πως ήταν ο ίδιος ο ασθενής που δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη εξέταση για την οποία είχαν κλειστεί όχι ένα αλλά δύο ραντεβού.

Πάντως, η κόρη του αυτόχειρα αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα πως ο πατέρας της, στην ουσία, διαλύθηκε από ένα διαλυμένο ΕΣΥ «με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο και χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη».

Στο πρώτο ραντεβού προφανώς ο ασθενής δεν μπορούσε να πάει, αφού δεν είχε προμηθευτεί το φάρμακο. Το δεύτερο ραντεβού, που επικαλείται ο Αδ. Γεωργιάδης, είχε κλειστεί για χθες, Τρίτη, όταν όντως το φάρμακο είχε πλέον φτάσει στο Ηράκλειο. Μόνο που από την Κυριακή ο 72χρονος είχε βάλει τέλος στη ζωή του, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο εξάδελφός του, Ευτύχης Σαρτζετάκης. «Πήραμε τελικά τη συνταγή στα χέρια μας στις 29 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, σε όλο αυτό το διάστημα της αναμονής, ο όγκος του φαίνεται να μεγάλωνε με ταχύ ρυθμό, αφού από τα 6 εκατοστά έφτανε στα 9,5, προκαλώντας του φριχτούς πόνους και χωρίς να έχει κάποιον να τον στηρίξει σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να του δώσουμε κουράγιο, μέχρι να ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε», λέει ο ίδιος.

Στον υπουργό, πάντως, φαίνεται πως απαντά μέσω του σημειώματός του ο ίδιος ο αυτόχειρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού αποχαιρετά τους δικούς του ζητώντας συγγνώμη, αναφέρει ξεκάθαρα πως είχε υποστεί τεράστια ταλαιπωρία, πως δεν άντεχε τους πόνους και πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ενώ αναφέρεται και στην κωλυσιεργία για την πραγματοποίηση της εξέτασης Pet Scan, με την οποία θα έβλεπε αν είχε κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα ο καρκίνος.

Παράσταση χωρίς θεατές

Σόου στην έναρξη εφαρμογής των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας, υπερήφανος που κάνει όλο και πιο ταξικό το ΕΣΥ, διαλύοντας το δικαίωμα του ασθενούς στη δωρεάν περίθαλψη και καταδικάζοντας τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων στην απαξίωση και την υπερεργασία έναντι ιδιωτικής αμοιβής.

Την ώρα που με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία - όχι φακελάκια για τα χειρουργεία» και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» κατήγγελλαν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και ασθενείς φώναζαν ότι δεν ανέχονται να πληρώνουν για υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξέφραζε τη μεγάλη του χαρά «γι’ αυτό το ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός».

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η λίστα αναμονής, μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023, αθροίζει περίπου 9.000 χειρουργεία, ενώ λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εκεί κόμπασε ο υπουργός Υγείας ότι οι ασθενείς περίπου δεν κρατιούνται και σπεύδουν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν! Τη φιέστα τού χάλασε η ίδια η πραγματικότητα: ήταν προγραμματισμένα 5 χειρουργεία, όμως τα δύο ακυρώθηκαν όταν οι ασθενείς συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο να γίνουν επί πληρωμή. Ετσι πραγματοποιήθηκαν ένα χειρουργείο κοίλης με κόστος 500 ευρώ και δύο αρθροπλαστικής με κόστος 1.200 ευρώ έκαστο.

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

 -----------------------------------


 


Alexandros Raskolnick

Αυτή η ντροπιαστική κατ' εμένα φωτογραφία, μου θύμισε το "Κυριακάτικο Ξύπνημα", ένα διήγημα γραμμένο το 2014 https://my-pillow-book.blogspot.com/2014/02/sunday-awakening.html
(Αλλά και τους πασίγνωστους στίχους του Βάρναλη:
Σαράντα σβέρκοι βωδινοὶ μὲ λαδωμένες μποῦκλες
σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι καὶ βρώμιες ποδαροῦκλες
ξετσίπωτοι, ἀκαμάτηδες, τσιμπούρια καὶ κορέοι
ντυμένοι στὰ μαλάματα κ᾿ ἐπίσημοι κι ὡραῖοι.)
@highlight

================

Αντώνης Ανδρουλιδάκης

Πόσο επιτρέπουμε να μας απασχολεί η αυτοκτονία ενός καρκινοπαθούς, επειδή δεν ήταν εφικτό να βρει την απαραίτητη περίθαλψη-έστω ανακούφισης του αφόρητου πόνου, σε σχέση, για παράδειγμα, με το τραγούδι συμμετοχής της χώρας μας στη Εurovision; Ή μάλλον γιατί φαίνεται το δεύτερο να μας απασχολεί περισσότερο από το πρώτο; Γιατί η κοινωνία πολώνεται τόσο πολύ για ένα τραγούδι και δεν ενώνεται μπροστά στην κοινή οδύνη και απειλή για την ίδια την ύπαρξη της;
Ο Φρόιντ έγραψε πρώτος για την ιδιοσυγκρασιακή ανθρώπινη τάση, «τον ναρκισσισμό των μικρών διαφορών», την οποία αντιλήφθηκε ως έκφραση της ανθρώπινης τάσης για επιθετικότητα, που πυροδοτεί συχνά τις δια-ομαδικές πολώσεις και συγκρούσεις.
Πρόκειται για την υπερευαισθησία της μιας ή της άλλη ομάδας σε μικρές λεπτομέρειες διαφοροποίησης από την έξω-ομάδα, "εμείς vs αυτοί", παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες μοιράζονται πολλά περισσότερα παρόμοια χαρακτηριστικά.
Όπως το περιγράφει ο ψυχίατρος V. Volkan «Η εστίαση στις ασήμαντες διαφορές γίνεται το «τελευταίο όριο» για τη διατήρηση μιας ξεχωριστής ταυτότητας της ομάδας η οποία αισθάνεται την απειλή».
Οι ομοιότητες μας με τον απέναντι Άλλο και κυρίως το κοινό αίσθημα ευαλωτότητας/ευθραυστότητας απέναντι στην υπαρξιακή απειλή, γίνεται ενοχλητική κυρίως γιατί με την υπενθύμιση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ταυτότητα της ενδο-ομάδας και τα συναισθήματα υπεροχής της έναντι των ανόητων/υποδεέστερων άλλων.
Αυτός ακριβώς ο εντοπισμός στις διαφορές ανακουφίζει δηλαδή το ναρκισσιστικό πλήγμα, καθώς υποβαθμίζει τις ομοιότητες με τον Άλλο άνθρωπο και την υπαρξιακή οδύνη του και ενισχύει την αγεφύρωτη ρήξη μεταξύ των δύο ομάδων.
Οι κοινωνικοί μηχανικοί του κυρίαρχου συστήματος γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον μηχανισμό κοινωνικής πόλωσης και δεν έχουν παρά να πετάξουν στην κοινωνική αρένα το κατάλληλο κάθε φορά "τυράκι" που θα πυροδοτήσει την πόλωση.
Ας σκεφτούμε για μια στιγμή, με το χέρι στην καρδιά, τις ανοησίες που μας χωρίζουν σε "εμείς" vs "αυτοί", συνειδητά ή ανεπίγνωστα, ακόμη και στη δουλειά μας, ακόμη και μες στις οικογένειες μας, ακόμη και με τα παιδιά μας, για να αντιληφθούμε την ενότητα που δεν μας αφήνουν να δούμε. Την ενότητα όλων μας ενάντια σ' αυτούς που παίζουν με τη ζωή και το θάνατο μας.
===================

Lavrentzos Anastasios

Η αυτοκτονία του καρκινοπαθούς στην Κρήτη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάρρευσης του ΕΣΥ. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων εξαιτίας της τιμολογιακής πολιτικής της κυβέρνησης και η αντιπολίτευση και σε αυτό το μείζον θέμα κοιμάται όρθια! Την ίδια ώρα παρέχονται ΑΜΚΑ και περίθαλψη σε αλλοδαπούς που εισέρχονται παράνομα στη χώρα
Οι ελλείψεις φαρμάκων προκύπτουν από το γεγονος ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει τις φαρμακοβιομηχανίες να τιμολογούν φθηνά πολλά από τα φάρμακα τους. Έτσι όμως ένα φάρμακο που εισάγεται φθηνά στην Ελλάδα, εξάγεται μετά από τις φαρμακαποθήκες σε άλλες χώρες όπου έχει υψηλότερη τιμή. Έτσι εμφανίζονται ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων. Πολύ συχνά τότε τα φάρμακα που εισάγονται σε αντικατάσταση τους έχουν τιμή πολλαπλάσια από τα αρχικά.

 

Σχόλια