Ματαιόσπουδος Φιλέλλην

 Του Κώστα Κόλμερ

 Προτιθέμενα να παρακολουθήσω την ετησία διάλεξη «Άγγελος Δεληβορριάς», εις μνήμην του πρώην διευθύνοντος το Μουσείον Μπενάκη, στις 19 Μαρτίου, με ομιλητή τον Μάικλ Χέρτζβελντ, ομότιμο καθηγητή στο Χάρβαρντ κι επί σειράν ετών μέλος της επιτροπής νεοελληνικών σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου αλλά με αποθάρρυνε το περιεχόμενο διαδικτυακής  συνέντευξης (*) της καλής συναδέλφου Μάρως Βασιλειάδου, κατά την οποίαν ο κ. Χέρτζφελντ, Γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ισχυρίσθη ότι «κανείς θεσμικός φορέας, όπως το κράτος είτε η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως σχέση με την θρησκεία ή την εθνικότητα.» Διότι ως είπε «σε στιγμές κρίσεως μπορούν να μεταμορφωθούν σε εργαλεία μίσους». Λίγο παρακάτω ο κ. Χέρτσφελντ εξειδικεύει την σκέψη ότι «και το βασικό υπόβαθρο του ελληνικού εθνικισμού είναι αυταπάτη».  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αν αυτά έλεγε ο ομιλητής όχι  στην φιλόξενη χώρα μας αλλά στην Γερμανία ή το Ισραήλ θα του αντέτειναν ότι την Μεταρρύθμιση έκαμε ο Μάρτιν Λούθηρος (1483-1546) και το Ισραήλ δεν θα ήταν σήμερα κράτος, με τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο.

Αν στην Ελλάδα δεν είχαμε την Εκκλησία και τους λειτουργούς της δεν θα μιλούσαμε Ελληνικά, ολίγον απέχοντες από την γλώσσα του Θουκυδίδη -  μοναδικό επίτευγμα παγκοσμίως. Κι αν το Ελληνικό κράτος δεν συσπείρωνε το γένος δια του εθνικισμού, οι κάτοικοι της χώρας αυτής θα είχαν την τύχη των Ποντίων αδελφών μας, οπόταν σφαγιάσθησαν από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους Μπολσεβίκους το 1919 είτε σήμερα των Παλαιστινίων, στη Γάζα. Κι αν ο καθηγητής «θεωρεί περιφρονητικό το ερώτημα, τι εθνικότητος είναι, ας είναι βέβαιος ότι ούτε ένας από τα δέκα εκατομμύρια  κατοίκους της χώρας μας  δεν αισθάνεται καταφρονημένος που είναι ΄Ελλην. Αντίθετα είναι υπερήφανος παρά τις αστοχίες της κυβερνήσεως του.

Έγραφε ο Καβάφης σχετικά :

«Και τώρα μη με αρχίζεις ευφυολογίες

Τα «που οι ΄Ελληνες» και «που τα Ελληνικά»

Τόσοι και τόσοι βαρβαρότεροι μας άλλοι

αφού το γράφουν, θα το γράψουμε κ’ εμείς.

 

ΥΓ. Παρωδούμενο, το  Καβαφικό ποίημα ΦΙΛΕΛΛΗΝ  τελειώνει:

«Και τέλος μη ξεχνάς που ενίοτε

μας έρχοντ’ από την… Εσπερία σοφισταί

Και στιχοπλόκοι κι άλλοι ματαιόσπουδοι.

Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα ,θαρρώ.»

 

Δια το πιστόν

Κ. Κόλμερ

(*) Εφημερίδα «Καθημερινή» 16.3.24 σελ. 14.

Σχόλια