Η επικράτηση του κατευνασμού, που όμως όλοι απαρνούνται: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις “καλές σχέσεις” με την Αθήνα σαν διαπιστευτήρια για να κερδίζει…
Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες
Όταν στην Τουρκία αντιλήφθηκαν ότι η αυξανόμενη προσέγγισή τους με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, δημιουργούσε αντιπαράθεση με την Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος επωφελούνταν έμμεσα, εντάσσοντας τις τουρκικές παρανομίες από το Αιγαίο ως την Κύπρο, στο πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν επιζήτησε μια κίνηση τακτικής, διατηρώντας όμως τις επεκτατικές διεκδικήσεις του. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Έτσι, στην πλέον ευνοϊκή συγκυρία για τα εθνικά δίκαια, στην Αθήνα επικράτησε η πολιτική του κατευνασμού ως προς τον τουρκικό επεκτατισμό με επισημοποίηση της με την Διακήρυξη της Αθήνας, τέλη του 2023, με την τουρκική απειλή για «αιτία πολέμου» στο Αιγαίο, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο στην Αν. Μεσόγειο και την παράνομη κατοχή της Κύπρου να συνεχίζονται ανενόχλητα…
Η πρώτη ανομολόγητη ζημιά στα εθνικά δίκαια υπήρξε ο παραγκωνισμός της Κύπρου, με την αναβάθμιση του τουρκικού επεκτατισμού για λύση «δύο κρατών», χωρίς την παραμικρή επίπτωση στα Ευρωτουρκικά.
- Αντιθέτως, το αντικείμενο στις Ευρωτουρκικές σχέσεις είναι η «θετική ατζέντα», αναζητώντας «δώρα» για την Τουρκία, ως να μην παραβιάζεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Κύπρο και με τις τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας να παγιώνονται ως «διμερείς διαφορές» και όχι ως παρανομίες.
Το τραγελαφικό είναι που καθώς οι ζημιές αυξάνονται εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, άλλο τόσο οι εγχώριοι κατευναστές αρνούνται λεκτικά την πολιτική τους!
Τις προάλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, αρχιτέκτονας της πολιτικής του κατευνασμού της Αθήνας, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα το οποίο να αναφέρεται σε θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας υπό συζήτηση» με την Τουρκία, αλλά επιμελώς δεν αναφέρεται στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν κι αυτά «παντελώς αδιαπραγμάτευτα» και που πλέον έχουν ντε φάκτο ακρωτηριαστεί.
Άλλο δείγμα επικοινωνιακής άρνησης του κατευνασμού είναι σωρεία άρθρων από συνεργάτες του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως κι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που χρησιμοποιούν λεκτικό το οποίο παραπέμπει στην πολιτική της αποτροπής π.χ. «νέα αρχιτεκτονική ασφάλεια βασισμένη στην αποτροπή», «αντιμετώπιση της αναθεωρητικής Τουρκίας» κ.ά.
Αυτή η ανάγκη των εγχώριων στρατευμένων να ευθυγραμμίσουν την πολιτική του κατευνασμού με την πολιτική της αποτροπής, καταδεικνύει την πλάγια ομολογία που δεν τολμούν να παραδεχτούν ευθέως και δημόσια.
Όσοι εκτιμούσαμε ότι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο με την επίσημη πλέον Διακήρυξη της Αθήνας για δήθεν φιλία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, ήταν μια τακτική κίνηση του Ερντογάν, την οποία προώθησε ο απόλυτα έμπιστος του κι αδίσταχτος Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών και τώρα Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επιβεβαιωνόμαστε καθημερινώς από το αποτέλεσμα.
- Ήδη, το καθεστώς Ερντογάν προσμετρά κέρδη με την «Διακήρυξη των Αθηνών» την οποία προβάλλει σαν διαπιστευτήρια για καλή συμπεριφορά που πρέπει να ανταμείβεται εις βάρος των εθνικών δικαίων.
Πάντως, καθώς οι στρατευμένοι υποστηρικτές της πολιτικής του κατευνασμού αισθάνονται την υποχρέωση να απαρνούνται λεκτικά την πολιτική τους, αυτός είναι ιδιαίτερος λόγος για τους πολίτες να απαιτήσουν επαναφορά του ορθολογισμού με την πολιτική της αποτροπής.
(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – costas.mavrides@europarl.europa.eu
Σχόλια