Ένας Πρωθυπουργός για Όλες τις Δουλειές

 Του Κώστα Κόλμερ

 Το μόνο, νέο στοιχείο που προέκυψε για την υπόθεση των Τεμπών, από την απορριφθείσα «πρόταση δυσπιστίας» στη βουλή, ήταν η αποκάλυψη του πρωθυπουργού ότι προΐστατο της ερεύνης για το πολύνεκρο δυστύχημα, μεταβάς δι’ ελικοπτέρου την ιδία πρωίαν στον τόπο της συγκρούσεως των δύο τραίνων κι ότι είχε προσωπική αντίληψη του «δυστυχήματος», εκφράσας τον αποτροπιασμό του απ’ την αποτέφρωση των θυμάτων της συγκρούσεως. Συγκινητικό. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εγένετο αυτόπτης μάρτυς του αποτελέσματος ενός εγκλήματος, δια παραλήψεως, από την μη εφαρμογή επί τετραετία της συμβάσεως 717 τηλεαυτοματισμού των συρμών και κατέστη εμπειρογνώμων των αιτίων της πυρκαγιάς, αμφισβητήσας μάλιστα, ότι οφείλετο σε  ξ υ λ ό λ ι ο, που μετέφερε λαθραίως η εμπορική αμαξοστοιχία, κατερχομένη προς Αθήνας, επί της ιδίας γραμμής μετά της ανερχομένης στην Θεσ/κη επιβατηγού, χωρίς ουδείς να το πάρει χαμπάρι! Απίστευτο.

Εδήλωσε απεριφράστως ότι «ουδέποτε εδόθη εντολή συγκαλύψεως» αλλά μόνον ερεύνης δια τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια των βαγονιών. Κι ότι αδίκως κατηγορήθη ότι «μπαζώσαμε» τον χώρο της καταστροφής αλλ’ ότι αντιθέτως η δικαιοσύνη επελήφθη της ανακρίσεως αμέσως, η οποία παρέπεμψε 34 άτομα για την σύμβαση 717 και τον συλληφθέντα σταθμάρχη στον ανακριτή, όπου περεδέχθη τις ευθύνες του. Δεν αλλοιώθηκαν αλλά διέρρευσαν οι συνομιλίες των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς των δύο αμαξοστοιχιών «από τις πρώτες ώρες». Αντιφατικό.  

Το μόνο σφάλμα που παρεδέχθη ο πρωθυπουργός ήταν ότι εβράδυνε ν’ αντιληφθεί την σοβαρότητα πολιτικώς της υποθέσεως. Μετά πάροδον ενός ολοκλήρου έτους και προσπαθειών των οικείων των θυμάτων. Mea culpa αποσείσεως των ευθυνών.

Τι να πεί κανείς εν συνεχεία, για την βιασύνη επεμβάσεως , την επιπολαιότητα της διαχειρίσεως  και το ανεπάγγελτον της ασκήσεως του πρωθυπουργικού αξιώματος εν Ελλάδι. Απανταχού του πολιτισμένου τουλάχιστον κόσμου όταν γίνει ένα δυστύχημα ή ακόμη χειρότερα, ένα έγκλημα, έστω και δια παραλείψεως, δεν παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός, δεν διεξάγει ο ίδιος την έρευνα αλλά η αστυνομία κι η Πυροσβεστική, όταν πρόκειται περί πυρκαγιάς.

Βεβαίως, καθήκον του επικεφαλής της κυβερνήσεως είναι να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της ανακρίσεως κι όχι να μεταβάλλεται εις εμπειρογνώμονα όσην και αν είχε ιδίαν εικόνα της καταστροφής. Αφήνει στους ειδικούς την διερεύνηση των αιτίων, κινήτρων και συνεπειών εκ της καταστροφής. Εν τέλει,  δε, η δικαιοσύνη αναλαμβάνει τον κολασμό των υπευθύνων.

Εν προκειμένω οι μηχανοδηγοί εφονεύθησαν κατά την σύγκρουση, ο σταθμάρχης Λαρίσης ήταν απαίδευτος για την θέση του και τα τεκμήρια θανάτου των θυμάτων εσκεπάσθησαν δι’ επιχωματώσεως.  

  • Η επομένη ενέργεια θα ήταν η περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση για τα ευρήματα που λείπουν σήμερα , θαμμένα εις άγνωστο οικόπεδο κι όχι να αποφαίνεται ο πρωθυπουργός περί της αθωώτητος των ενεχομένων, σαν να ήταν ο επιθεωρητής Κλουζώ του Οριάν Εξπρές.

Εάν αύριο προκύψουν νέα στοιχεία για τα  αίτια π ρ ο της συγκρούσεως των «μαύρων τραίνων» και για τα κίνητρα των βαρυνομένων με συγκάλυψη μ ε τ ά το έγκλημα ,τι θα επικαλεσθή ο πρωθυπουργός;  Άγνοια, παραπληροφόρηση ή επίκληση της δημοκρατικότητος του καθεστώτος από έναν «ειδικό», τον καθ. Αλεβιζάτο που παραγνωρίζει ό,τι γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα χωλαίνει. Αρκεί για απόδειξη της παρεμποδίσεως της δικαιοσύνης να επιληφθεί του αμφοτέρων των εγκλημάτων, το αντιδημοκρατικό άρθρο 86 του συντάγματος που μεταβάλλει την βουλή σε δικαστήριο, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Δυστυχώς η προοδευτική κατολίσθηση του πολιτεύματος του ακράτου κοινοβουλευτισμού μετά το 1974, ταιριάζει όχι σε πρωθυπουργική δημοκρατία αλλά μάλλον σε σουλτανάτο του Μπρουνέι. Και «τώρα τι θα γενούμε χωρίς… Μπρατάκο και Παπασταύρου. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»… Για την διαπλοκή (*).

(*) Παρωδία του Καβαφικού ποιήματος «Περιμένοντας του βαρβάρους»

==============

Blogger: ακούστε τους: κ.κ. Πικραμένο και Γερογλή,  για να δείτε το θεσμικό κενό, που δεν καλύπτεται με ..κόλπα.  Από την άλλη, όταν έχεις ένα σύστημα εξουσίας -Π/Θ και ότι τον περιβάλλει - να έχει την άποψη ότι όλα, μα όλα, είναι επικοινωνία,είναι λογικό κάποια στιγμή να πέσει στον τοίχο της σκληρής πραγματικότητας που είναι ξεροκέφαλη και δεν έχει αφεντικά.... ε δεν μπορείς να παριστάνεις τον άτρωτο χορεύοντας τσάμικο σε ναρκοπέδιο, κάποια στγμή ..μπάμ και ....

Μεταγεννέστερη εγγραφή (0:27 -30-3-2024) μετά το πέρας της εκπομπής ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ με την κ. Καρυστιανού στον κ. Σαχίνη. Το πράγμα πια δεν κρύβεται. Τα ΜΜΕ και οι ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι είναι ανίκανοι να "περάσουν" το αφήγημα για ένα κρατικό μηχανισμό που δουλεύει για το καλό του πολίτη και της χώρας. Εδώ έχουμε όλο τον κρατικό μηχανισμό να δουλεύει για την συγκάληψη  εκτελώντας  εντολές από ένα αόρατο κέντρο. Είναι αυτό το αόρατο κέντρο που δεν θέλει να γνωρίζουμε τι κουβαλούσε το τραίνο της Εμπορικής Αμαξ. Το πράγμα δεν κρύβεται: Έχουμε όλο το όλο πολιτικό προσωπικό, μαζί και οι κρατικές δομές να δουλεύουν για έναν ( ή περισσότερους) ολιγάρχες  που δεν θέλει να μάθουμε τι κουβαλούσε το τραίνο! Είναι μια εξώφθαλμη  απόδειξη ποια συμφέροντα κάνουν κουμάντο σ' αυτή τη χώρα, αφού δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκθέτουν κοτζάμ Π/Θ να ελεεινολογεί στη βουλή και τους βουλευτές, αντί να μεταφέρουν στη βουλή την βούληση της κοινωνίας, να εμφανίζονται κωφοί και τυφλοί μπροστά στην πραγματικότητα που φωνάζει! 

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο λαός δεν θα χειραγωγηθεί τόσο εύκολα. ...ελπίζουμε.

 ---------------- 

Το σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη για τις πρώτες ρωγμές στο επιτελικό… βασίλειο.
 https://kosmodromio.gr/2024/03/29/grhgora-as-mpazwsei-kapoios/

 -------------------


 

 --------------------

------------------


 


  • Η Μομφή και τα Αναπάντητα Ερωτήματα για την Τραγωδία

    ----------------

    Θάνος Καμήλαλης

    Χθες το βράδυ, την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής μιλούσε ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και στο τέλος τον καταχειροκροτούσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στη Τεχνόπολη έπαιρνε τον λόγο μέσω Skype ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του Βάιου, θύματος του εγκλήματος των Τεμπών. Ο κ.Βλάχος μέσα σε λίγα λεπτά, συνοπτικά και στοιχειοθετημένα, ανέλυσε τα τρία διαφορετικά επίπεδα συγκάλυψης.
    Το σχετικό απόσπασμα:
    «Δεν έχω πλέον καμία αμφιβολία ότι ήδη από τις πρώτες ώρες επιχειρήθηκε συγκάλυψη στα Τέμπη, η οποία μάλιστα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Για την ακρίβεια μπορώ να διακρίνω μέχρι σήμερα τρία διαφορετικά επίπεδα και τρόπους συγκάλυψης.
    Η πρώτη συγκάλυψη που βιώνουμε είναι κυριολεκτική. Πρώτα με το περίφημο ξεμπάζωμα, όπου συνέβη η άμεση αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, απομακρύνοντας συντρίμμια, χώματα και υλικά, μεταξύ των οποίων όχι μόνο προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, αλλά και αυτό που για εμάς αποτελεί μία κόκκινη γραμμή, και ανθρώπινα υπολείμματα που δεν περισυλλέχτηκαν για να παραδοθούν στους οικείους τους για να ταφούν. Επίσης, με αυτήν την κυριολεκτική συγκάλυψη χάθηκαν και πολλά πολύτιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη διερεύνηση, σε θέματα όπως ο μηχανισμός σύγκρουσης, η έκρηξη και η φωτιά. Στη συνέχεια έχουμε το ακόμα πιο περίφημο πλέον μπάζωμα, που είναι η επικάλυψη του χώρου με αδρανή υλικά και ένα εκκλησάκι εκεί ακριβώς που ήταν η βασική αιτία της φωτιάς. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μπαίνω στο αεροπλάνο το Σαββατοκύριακο μετά από το δυστύχημα, για να έρθω Ελλάδα προκειμένου να θάψω τον αδερφό μου. Έχοντας στο μυαλό μου τις εικόνες που όλοι βλέπαμε, με τα συντρίμμια στα Τέμπη. Kαι να φτάνω δύο μέρες μετά, χωρίς να έχω επικοινωνία στο ενδιάμεσο, για να αφήσω λουλούδια εκεί που δολοφονήθηκε ο αδερφός μου, να φτάνω στα Τέμπη και ο χώρος να είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Τον είχαν αλλάξει όλο, ούτε μία εβδομάδα μετά το δυστύχημα.
    Η δεύτερη συγκάλυψη που βλέπω είναι επικοινωνιακή. Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία, προκειμένου να στρέψουν την προσοχή οπουδήποτε αλλού, πέρα από τις ευθύνες της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Σε αυτήν τη συγκάλυψη χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα. Από μονταζιέρες μέχρι επικοινωνιακή διαχείριση, κανάλια, εφημερίδες, σόσιαλ μίντια, στρατιές επώνυμων και ανώνυμων τρολς, απειλές σε συγγενείς θυμάτων και φυσικά πάρα πολλά χρήματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το πρώτο διάστημα μετά το δυστύχημα δεν είχα μπορέσει να κοιμηθώ όχι μόνο λόγω του σοκ, αλλά γιατί οι δημοσιογράφοι ζητούσαν συνεχώς την παρουσία μου για συνεντεύξεις. Εγώ λόγω της διαφοράς ώρες εδώ στην Αργεντινή έπρεπε να σηκωθώ τα χαράματα για τις πρώτες πρωινές εκπομπές,. Το έκανα γιατί θεωρούσα ότι έπρεπε να το κάνω, να μιλαμε από την πρώτη στιγμή, για το έγκλημα που είχε συμβεί στα Τέμπη. Στα μέσα Απριλίου όμως προκηρύχθηκαν οι εκλογές και με μία μέρα διαφορά δίνεται ένα νέο πακέτο χρημάτων στα συστημικά μέσα. Από εκείνη τη μέρα και μετά δεν με κάλεσαν ξανά στα συστημικά μέσα, στα συστημικά κανάλια και εκεί εξαφανίστηκε η λέξη Τέμπη από την καθημερινότητα.
    Η τρίτη συγκάλυψη είναι πολιτική. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δυστύχημα, ήταν να μπορέσει να εκλεγεί με αυτοδυναμία, προκειμένου να μπορέσει αν ελέγξει όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διερεύνηση πολιτικών ή ποινικών ευθυνών των υπουργών της. Η αυξημένη πλειοψηφία του 41% τους έδωσε τους 157 βουλευτές που χρειάζεται, για να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για παράδειγμα, για προκαταρκτική εξέταση του πρώην Υπουργού. Όμως η αυξημένη πλειοψηφία του 41% δεν υπάρχει μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά μεταφέρεται και στις Επιτροπές. Έτσι στην Εξεταστική Επιτροπή έγινε, πολύ γρήγορα και πολύ βιαστικά και έκλεισε πριν καν κάνουμε το πρώτο μνημόσυνο των ανθρώπων που χάσαμε, η κυβέρνηση είχε τον έναν βουλευτή παραπάνω για να ελέγξει τα πάντα. Είχε 16 βουλευτές εναντίον 15 της αντιπολίτευσης, σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Και σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, ψήφισαν εναντίον της αλήθειας. Θυμάμαι να ξυπνάω για μήνες, χαράματα και να παρακολουθώ όλες τις συνεδριάσεις, βλέποντας να αποκλείουν όλους τους κρίσιμους μάρτυρες που θα μπορούσαν να αναδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Είδα να καθυστερούν την ενσωματωση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας. Είδα να απορρίπτουν αιτήματα των οικογενειών των θυμάτων, είτε από την οικογένεια του μηχανοδηγού, του οποίου τη μνήμη σπίλωναν σε ζωντανή μετάδοση, αλλά και των υπολοίπων οικογενειών όταν απλώς τους ζητήσαμε να διακόψουν για ένα διάστημα, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για τις πραγματογνωμοσύνες, για τα πορίσματά τους. Είδα να παρεμβαίνουν συστηματικα, κάθε φορά που κάποιο μέλος της αντιπολίτευσης έφθανε σε κάποιο κρίσιμο σημείο. Παρεμβαίνοντας είτε να προστατεύσουν τον μάρτυρα, είτε διακόπτοντας τον ομιλητή. Δεν ξέρω αν η κ.Πέρκα είναι στο κοινό αυτήν τη στιγμή, αλλά ήταν στην Εξεταστική και προσωπικά ήταν αποδέκτρια πολλών τέτοιων πρακτικών και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να το επιβεβαιώσει.
    Τέλος, είδα να γράφουν ένα πόρισμα το οποίο είχε πάρα πολλές ανακρίβειες και συμπεράσματα τα οποία δεν στηρίζονται ούτε στα λίγα στοιχεία που εξέτασαν, αλλά ούτε και στις καταθέσεις των μαρτύρων. Αλλά εξυπηρετούν αποκλειστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί μόνο ανθρώπινων λαθών και όχι άλλων ευθυνών, ειδικά σε πολιτικά πρόσωπα. Επομένως, και κλείνοντας, έναν χρόνο μετά τα Τέμπη έχω δει τουλάχιστον 3 μορφές συγκάλυψης, οι οποίες δυσκολεύουν πάρα πολύ τον αγώνα μας για Δικαιοσύνη. Βέβαια για να λύσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να το προσδιορίσουμε και να το περιγράψουμε και χαίρομαι και με τιμά να λαμβάνω μέρος σε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, οι οποίες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Γιατί το Κράτος Δικαίου είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προστατεύουμε καθημερινά, όλες και όλοι, με τα λογια και τις πράξεις μας. Εμείς από την πλευρά μας θα αγωνιζόμαστε για πάντα, μέχρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Hasta la justicia siempre. Σας ευχαριστώ πολύ.» 

    ======================

    Δημήτρης Κουκουτσολίδης
    Πολλά από αυτά είναι γνωστά, ίσως όμως όχι τόσο ευρέως όσο θα έπρεπε. Αν γινόταν αυτό, θα είχαμε τουλάχιστον αποφύγει τα κομματικά τρολάκια της ΝΔ να μας ζαλίζουν με τον "τεχνοκράτη αυτοδημιούργητο πολιτικό που έχει ιδρώσει την φανέλα στον επιχειρηματικό στίβο".
    Και φυσικά, το 2009 δεν κάλυψε τον Μητσοτάκη γενικώς και αορίστως η "Βουλή", αλλά η τότε κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ. Να μην το ξεχνάμε αυτό.
    Η "είδηση" από το newsbreak:
    Το «βαρύ βιογραφικό» ενός πρώην κατηγορουμένου, νυν πρωθυπουργού
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά – πυκνά κάνει επίκληση στο βαρύ βιογραφικό του που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, «10 χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα», όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.
    Τρίχες κατσαρές.
    Η ουσιαστική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ιδιωτικό τομέα, ήταν όταν διορίστηκε από τον Κώστα Σημίτη ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μίας θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, που φυσικά τότε ήταν υπό δημόσιο έλεγχο. Της διαβόητης IVEN, στην οποία «μεγαλούργησε» για κάτι λιγότερο από 3 χρόνια (2001-2003). Ήταν το κόλπο Σημίτη για να κάνει πλιάτσικο, ιδρύοντας εταιρίες ιδιωτικού δικαίου οι οποίες απομυζούσαν δημόσιο χρήμα.
    Τι ακριβώς έκανε ο μέγας manager Μητσοτάκης στην συγκεκριμένη εταιρία; Πλιάτσικο στα κοινοτικά κονδύλια! Σκοπός της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν να επιλέγει νεοσύστατες, Start Ups που θα λέγαμε σήμερα και να τους δίνει επιδοτήσεις. Η συνέχεια ήταν εξωφρενική. Η εταιρία που διεύθυνε ο μεγάλος manager Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2003 τέθηκε σε εκκαθάριση! Ενώ όταν άλλαξε η κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Καμία από τις εταιρίες οι οποίες είχαν πάρει λεφτά με υπογραφή Μητσοτάκη, δεν πληρούσε τις προδιαγραφές! Το αποτέλεσμα ήταν η Εθνική Τράπεζα να υποχρεωθεί να επιστρέψει πίσω όλα τα ποσά των επιδοτήσεων! Και η Ελλάδα φυσικά να γίνει ρεζίλι διεθνώς για άλλη μια φορά, με την υπογραφή Μητσοτάκη.
    Για την υπόθεση όπως ήταν επόμενο, υπήρξε παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας έστειλε την δικογραφία στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη! Ο οποίος στο μεσοδιάστημα είχε εκλεγεί βουλευτής. Και τότε, εκείνον το μαύρο Γενάρη του 2009, η Βουλή κάλυψε τον Μητσοτάκη, παρότι όταν συμμετείχε στο σκάνδαλο δεν ήταν καν βουλευτής.
    Έτσι ακριβώς την γλύτωσε ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδος. Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί σήμερα αυτός ο "φιλελεύθερος οραματιστής" επιτίθεται κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως (συντονίζοντας τους γνωστούς χαραμοφάηδες - ξεκινώντας από το υπουργικό συμβούλιο - σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της θεσμικά), γιατί απεχθάνεται την Μαρία Καρυστιανού, γιατί γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές για την άρση ασυλίας των βουλευτών και υπουργών. Πολλά μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον πρωθυπουργό, όχι όμως τάσεις αυτοχειρίας…

     

Σχόλια