Cicero : Δεν χρειαζόμαστε νόμους που "προάγουν τη δημοκρατία". Xρειαζόμαστε πραγματική δημοκρατία.

Babis Georges Petrakis

Ο Wolfgang Kubicki, αναπληρωτής Πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων και Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, βλέπει το σχέδιο δράσης της σοσιαλίστριας Υπουργού Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) κατά του δεξιού εξτρεμισμού ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης ενώ δυσκολεύεται να κατανοήσει την αντίληψη των Πρασίνων για την δημοκρατία.
Cicero : Tην περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser παρουσίασε έναν κατάλογο 13 σημείων μέτρων κατά του δεξιού εξτρεμισμού. Πώς αξιολογείτε αυτήν την πρωτοβουλία ;
Για πρώτη φορά, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, έχουμε πλήρη ανατροπή του τεκμηρίου της αθωότητας. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η απλή συναίνεση ενός υπαλλήλου του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος θα μπορούσε να είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί ένας πολίτης ως ύποπτος. Οποιοσδήποτε κάνει δηλώσεις μη αρεστές στους γραφειοκράτες χαρακτηρίζεται από το κράτος ως ύποπτος. Τέτοια σχέδια απειλούν την δημοκρατία, δεν την προστατεύουν και το μόνο βέβαιο είναι ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών θα ενισχύσει το AfD.
Cicero : Τα μέτρα προβλέπουν επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις στις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών. Για παράδειγμα, η Υπουργός είπε στη συνέντευξη Τύπου: «Κάποιος που κάνει δωρεές σε μια δεξιά εξτρεμιστική οργάνωση δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα παραμείνει χωρίς έλεγχο ». Είστε ο ίδιος νομικός και μέλος ενός κόμματος πολιτικών δικαιωμάτων. Τι πιστεύετε για αυτό ;
Θεωρώ ανησυχητικό το γεγονός ότι συζητάμε αυτό το ζήτημα ενώ επετράπη σε ισλαμιστές να διαλαλούν ανενόχλητοι τις αντισημιτικές τους πεποιθήσεις στη Γερμανία και χρειάστηκαν εβδομάδες για να απαγορεύσει το Υπουργείο Εσωτερικών ενώσεις όπως την Samidoun και αυτό μόνο μετά από αίτημα της Βουλής.
Θα συμβούλευα το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος να ασχοληθεί με του πραγματικά εξτρεμιστές σε αυτή τη χώρα και οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται τόσο στην δεξιά αλλά και στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι ο ισλαμισμός δεδομένης της κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Θα ήταν επομένως πιο σημαντικό να προστατεύσουμε τους πολίτες από ισλαμιστές τρομοκράτες παρά να παρεμβαίνουμε στον δημόσιο διάλογο με ψευδολύσεις.
Cicero : Γιατί το SPD και οι Πράσινοι χρησιμοποιούν ένα μάλλον ασήμαντο γεγονός όπως η περίφημη «μυστική συνάντηση» στο Πότσνταμ ως ευκαιρία για να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα ;
Δεν μπορώ να πω πόσο σημαντική ήταν αυτή η «μυστική» συνάντηση. Αυτό είναι συζητήσιμο θέμα αλλά η συμπεριφορά του SPD και των Πρασίνων μπορεί να ερμηνευθεί απλά από τις κακές επιδόσεις των κομμάτων τους στις δημοσκοπήσεις. Η μεγάλη ανησυχία του SPD και των Πρασίνων είναι ότι θα υποστούν τεράστιες απώλειες στις ευρωεκλογές. Αυτό οδηγεί τα στελέχη τους σε υστερικές προειδοποιήσεις ότι επίκειται τάχα η κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί. Οχι μόνο αγνοούν την ιστορία αλλά υπογραμμίζουν την αδυναμία τους. Η δημοκρατία είναι αρκετά ισχυρή, δεν χρειάζεται τέτοια μέτρα.
Cicero

Σχόλια