“Επενδύουμε στις ΑΠΕ Γιατί θα Οδηγήσουν σε Μόνιμα Αυξημένες Τιμές Ηλεκτρισμού”, Παραδέχεται ο CEO της TotalEnergies

O εδώ και πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies, Patrick Pouyanné, προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις δεν προωθούν σωστά, σε επικοινωνιακό επίπεδο, την ενεργειακή μετάβαση, εάν αποτύχουν να αναγνωρίσουν ότι η στροφή σε ένα λιγότερο ρυπογόνο σύστημα θα οδηγήσει σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος. “Πιστεύουμε ότι ουσιαστικά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα σημαίνει υψηλότερες τιμές ενέργειας”, τόνισε ο Πάτρικ Πουγιαννέ σε μια εκτεταμένη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Στη συνέντευξη αυτή ο CEO του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού υπερασπίστηκε τη διττή στρατηγική του ομίλου του να επενδύει σε ΑΠΕ, ενώ, την ίδια στιγμή, συνεχίζει να ερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά τις αντιδράσεις ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι αντιδρούν σε μια σειρά από πρότζεκτ, όπως αυτά σε χώρες σαν τη Ναμίμπια, που ως τώρα αποτελούσαν “παρθένο έδαφος”.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ακτιβιστές είχαν την αφέλεια να νομίζουν ότι θα ήταν δυνατό να συρρικνωθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου προτού οι ΑΠΕ αναπτυχθούν σε επαρκή βαθμό ώστε να πάρουν τη θέση της, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας”, υπογραμμίζει ο Πουγιανέ.

“Ο ρυθμός της μετάβασης δεν θα είναι ο ίδιος παντού”,επισημαίνει. “Δεν μπορούμε να ζητάμε από τις αφρικανικές χώρες απλώς να αποφύγουν να αναπτύξουν πόρους επειδή έχουμε αναπτύξει τους πόρους τους για δικό μας όφελος εδώ και 20 χρόνια”.

Από τότε που ανήλθε στην κορυφή της TotalEnergies, το 2014, η στρατηγική και τα μηνύματα του Πουαγιαννέ είναι από τα πιο συνεππή στον κλάδο. Ενώ οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές, BP και Shell, αμφιταλαντεύονται σχετικά με το πώς θα επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση και πόσο γρήγορα θα αποσυρθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Pouyanné παρέμεινε σταθερός στη δέσμευση για παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ενώ η TotalEnergies εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα από τους ανταγωνιστές σε έργα ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σχετικά απλή στρατηγική που βασίζεται σε τρεις πυλώνες —πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ΑΠΕ — στους οποίους οι επενδυτές έχουν γενικά ανταποκριθεί θετικά. Οι αποδόσεις για τους μετόχους της Total έχουν ξεπεράσει αυτές των ανταγωνιστών της από τότε που ανέλαβε ο Πουαγιαννέ, πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

“Πρέπει να διατηρήσουμε την ισχυρή μας θέση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. . . Οι άνθρωποι αγοράζουν πρώτα τις μετοχές σου εξαιτίας αυτού”, είπε.

Από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 16,8 δις δολαρίων το 2023, περίπου τα δύο τρίτα δαπανήθηκαν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το ένα τρίτο για επενδύσεις «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» του ομίλου. Αυτό το επίπεδο επένδυσης τώρα μειώνεται από το ένα έτος στο άλλο αντί να αυξάνεται, επισημαίνουν ακτιβιστές για το κλίμα.

Ωστόσο, ο Πουγιαννέ, στη συνέντευξη στους FT, υπογράμμισε ότι η εταιρεία δεν επενδύει σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας μόνο και μόνο για να μειώσει τις εκπομπές της εταιρείας. Σε αντίθεση με ορισμένους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, βλέπει την ενέργεια ως μια ολοένα και πιο κερδοφόρα ευκαιρία, ιδιαίτερα καθώς αναμένει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε μόνιμα αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. “Ξέρω ότι υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες, επομένως θα έχουν χαμηλότερες τιμές”, όπως είπε. “Δεν το πιστεύουμε γιατί ένα σύστημα όπου [υπάρχουν] περισσότερες διακοπές λειτουργίας στις ΑΠΕ είναι λιγότερο αποτελεσματικό. . . οπότε πιστεύουμε ότι είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο για επενδύσεις”.

Ο Πουγιαννέ αναμένει ότι ο κλάδος των ΑΠΕ θα εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές το 2028, όταν θα αποφέρει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε και ελπίζει ότι θα έχει απόδοση κατά μέσον όρο 12% όσον αφορά το επενδυόμενο κεφάλαιο. Αυτό ισοδυναμεί με τις αποδόσεις στις πετρελαϊκές δραστηριότητες της εταιρείας όταν το αργό διαπραγματεύεται στα 60 δολάρια το βαρέλι, λέει η εταιρεία.

Ο τομέας των ΑΠΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται οργανικά ή μέσω στοχευμένων συμφωνιών σε επίπεδο έργων, αντί μέσω μιας μεγάλης εξαγοράς, τονίζει ο Πουγιανέ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι περισσότερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθούν να είναι υπερτιμημένες, παρά το ξεπούλημα τους τελευταίους 12 μήνες.

“Δεν χρειάζομαι την Ørsted. Τι μου αποφέρει;”, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, η μετοχή της τιμής του οποίου έχει πέσει κατά 70% και πλέον από το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει, το 2021, στο αποκορύφωμα της φρενίτιδας των επενδυτών για τις φιλικές προς το περιβάλλον μετοχές.

“Αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, αλλά έχουμε αναπτύξει το δικό μας χαρτοφυλάκιο”, σημειώνει.

Η ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική της γαλλικής TotalEnergies δεν ήταν χωρίς πισωγυρίσματα. Πέρυσι ανέστειλε μια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πράσινου υδρογόνου με την Adani της Ινδίας, όταν μία έκθεση πωλητή κατηγόρησε τον εν λόγω όμιλο για λογιστική απάτη και χειραγώγηση χρηματιστηρίου, κάτι που η διοίκησή του αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Πουγιαννέ λέει ότι τώρα θεωρεί ότι την υπόθεση Adani “λήξασα” και ότι ενισχύει τις επενδύσεις ΑΠΕ με τον ινδικό όμιλο, αν και το πρότζεκτ υδρογόνου παραμένει ακόμη υπό εξέταση καθώς η αγορά βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο.

Εν τω μεταξύ, οι παραδοσιακές δραστηριότητες της Total στα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να έχουν ζωτική σημασία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των περιουσιακών της στοιχείων στην ηλεκτροπαραγωγή και τη διατήρηση των αποδόσεων, υποστηρίζει ο Πουγιανέ. “Αν αρχίσετε να λέτε 'επειδή επενδύω στη μετάβαση, πρέπει να μειώσω τις αποδόσεις μου', αυτό δεν θα λειτουργήσει”, είπε.

Η Total επέστρεψε 16,5 δισ. δολάρια στους μετόχους πέρυσι σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, ποσό που αντιστοιχεί στο 46% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητές της.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου συνολικά κατά 2 έως 3 τοις εκατό ετησίως μέχρι το 2030, μια στρατηγική που έχει αποξενώσει ορισμένους επενδυτές αλλά κέρδισε άλλους.

Ο αριθμός των μετόχων της εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκε από λιγότερο από 40% τοις εκατό σε 47% τα τελευταία δύο χρόνια, είπε ο Πουγιανέ.

Η BP, αντίθετα, έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αν και ο στόχος αυτός είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο του 40% πέρυσι. Ο ανταγωνιστής της Total στο Ηνωμένο Βασίλειο διέψευσε τις εικασίες εξαγοράς μετά την απότομη αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Bernard Looney πέρυσι και μια σειρά μεγάλων συγχωνεύσεων πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Ο Πουγιαννέ, στη συνέντευξη στους Financial Times, απέρριψε την ιδέα της συγχώνευσης του ομίλου του και του συνόλου ή τμημάτων της BP. Ένα τέτοιο σενάριο που αφορά έναν εταίρο όπως η Adnoc, που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο έχουν επικαλεστεί ορισμένα στελέχη του κλάδου και τραπεζίτες, “δεν ήταν μια σκέψη στο μυαλό μου”, όπως είπε. Αλλά και η Adnoc αρνήθηκε ότι εξέτασε μια τέτοια πιθανότητα.

Ο Πουγιαννέ πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα την επιθυμία για ενοποίηση στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής όπου ο γαλλικός όμιλος δεν δραστηριοποιείται. “Δεν χρειάζεται να συγχνεύσω τίποτα”, είπε.

Μεγάλο μέρος της νέας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Total θα προέλθει από καινούργια έργα στην Ουγκάντα, τη Μοζαμβίκη, το Ιράκ, την Παπούα και τη Βραζιλία. Αυτά έχουν κάνει την εταιρεία αποδέκτη σφοδρής κριτικής εκ μέρους ακτιβιστών για το κλίμα και στόχο πολιτικής κριτικής στο εσωτερικό.

Ο CEO και η εταιρεία αντιμετωπίζουν μια έρευνα φέτος που ξεκίνησε από Οικολόγους πολιτικούς στη γαλλική Γερουσία σχετικά με το ιστορικό της στους περιβαλλοντικούς στόχους. Όμως, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί παραγωγοί έχουν αποσυρθεί από τις μακρινές αγορές, ο Pouyanné θεωρεί πλεονέκτημα την ικανότητα να συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε τέτοια μέρη.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στο Ιράκ το 1924, έχει μακρά ιστορία στη Μέση Ανατολή και συγχωνεύθηκε με την Elf που εστιάζει στην Αφρική το 2000.

“Οι φίλοι μου και οι κύριοι ανταγωνιστές μου δεν θέλουν να ρισκάρουν, γι' αυτό παίρνουμε το ρίσκο εμείς”, λέει ο Πουγιαννέ. “Είναι η ισορροπία ανάμσα σε κινδύνους και αποδόσεις. Η προϋπόθεση για να πάμε σε αυτές τις χώρες. . . είναι να έχουμε καλύτερες αποδόσεις”.

Στη Ναμίμπια, για παράδειγμα, η οποία δεν διαθέτει σήμερα βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Total βρήκε πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις υπεράκτιες περιοχές της. “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οποιοδήποτε νέο πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να εγείρει ζήτημα, αλλά το ερώτημα για μένα είναι περισσότερο τι θέλει η Ναμίμπια;» ρώτησε ο Πουγιαννέ. “Δεν νομίζω ότι οι δυτικές ΜΚΟ πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Ναμίμπια”.

Ο Πουγιαννέ είναι υπερασπιστής αυτού που θεωρεί ότι αποτελεί μία πραγματιστική κοσμοθεωρία, καθώς εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, αλλά θα μειωθεί αρκετά αργά και, άρα, θα απαιτηθεί νέα παραγωγή. “Υπάρχει ένα είδος διχασμού σήμερα μεταξύ του παγκόσμιου Νότου και του Βορρά σε αυτή την προοπτική, την οποία παρατηρήσαμε και στο Ντουμπάι, με τον τρόπο που έγινε η συζήτηση”, είπε ο Πουγιανέ, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το κλίμα της COP 28 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο Ιράκ, όπου η Total εμπλέκεται σε μια σειρά έργων φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλιακής ενέργειας ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την κυβέρνηση την απασχολεί κυρίως η ανάπτυξη φυσικού αερίου για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή της, είπε. “Αν δεν ασχοληθούμε με τον Παγκόσμιο Νότο, από τον οποίο θα προέρχονται οι εκπομπές - Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική - εάν δεν ασχοληθούμε μαζί τους προμηθεύοντάς τους ενέργεια, δεν υπάρχει τρόπος να βρούμε λύση για το κλίμα”, είπε.

Στην Ευρώπη, που έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο - ένα μέρος του οποίου εξακολουθεί να παρέχεται από το μερίδιο της Total στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal υπό την διαχείριση της ρωσικής Novatek - οι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν να διαφοροποιούν τις πηγές προμήθειας, επισημαίνει ο Πουγιαννέ.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιδιώξουν να προστατεύσουν τις μακροπρόθεσμες εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής τους, τονίζει.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέβαλε προσωρινή παύση στις νέες άδειες εξαγωγής LNG σε χώρες που δεν έχουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουάσιγκτον, πράγμα που αφορά και την ΕΕ. “Οι ΗΠΑ λένε ότι μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη με την ασφάλεια του εφοδιασμού τους”, είπε ο Πουγιανέ. “Ας διαπραγματευτούμε μία τέτοια συμφωνία”, τονίζει ο CEO της TotalEnergies.

==============

Blogger:...  άρα μούφα ότι διακινείται μέχρι τώρα, ότι οι ΑΠΕ θα φέρουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Το αντίθετο! και το βλέπετε στους λογαρισμούς. !!!!!!!!!!!

 ---------------------- 

 ==================

Blogger: ...άρα δεν είμαστε τρελοί (ή τουλάχιστον οι μόνοι τρελοί) που βλέπουμε από χρόνια το έγκλημα. Για να μην μου πείτε ότι σας κρατάω στο ...σκοτάδι....

Blogger:

 ... όπως συμβαίνει με όλες τις απάτες, κάποια στιγμή αποκαλύπτονται. Και η ήρθε η ώρα την "πράσινης" απάτης.  Όσο και να θέλουν τα εξωνημένα ΜΜΕ η αλήθεια θα φθάσει στον κόσμο. Το "πράσινο αφήγημα" είναι ένα μεγάλο πολιτικοοικονομικό project που χτύπησε τοίχο, ως ανέφικτο. Δεν είναι πρώτη φορά που διάφορα σχέδια κατασκευασμένα στα αποστειρωμένα γραφεία καταρρέουν όταν έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι που οι γραφειοκράτες κάθε είδους, ως ευνούχοι της πραγματικής εξουσίας, ζώντας σε ένα ένα αυτοπαραγόμενο ναρκισσιστικό σύμπαν, δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι απλά έτυχε να είναι ακριβοπληρωμένοι ηλίθιοι. (Και παραμένουν υπερτιμημένοι και ακριβοπληρωμένοι μέχρι να τους πάρει ο κόσμος χαμπάρι, που τους πήρε δηλαδή και δεν περιμένει τίποτα από τα κούφια κεφαλάκια τους...)

------------------------

----------------

κοίταξε χάλι, πριν αναπτυχθούμε!

Vasilis Pazopoulos

24 Σεπτεμβρίου 2022 
Λογαριασμός ΔΕΗ του 1991, 1.779 δραχμές.
Δηλαδή σχεδόν 5€ (πέντε ευρώ)

Από περιέργεια κοίταξα πόσος ήταν ο τότε βασικός μισθός, για να έχω ένα μέτρο σύγκρισης.

Σύμφωνα με την ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 1990, το βασικό ημερομίσθιο ήταν 1.600 δρχ.

Με αλλά λόγια, πριν 30 χρόνια χρειαζόταν να δουλέψεις μια ημέρα για να πληρώσεις τη ΔΕΗ.
Σήμερα, παρά την τεχνολογική πρόοδο, την αύξηση της παραγωγικότητας, το σκληρό νόμισμα και τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό, χρειάζεται ένας μήνας.

Μήπως τελικά μας εχουν πιάσει πολυ μαλακες;

 ================

Μήπως τελικά μας εχουν πιάσει πολυ μαλακες;

---------------

Σχόλια