Οι διαμαρτυρίες των Τσέχων αγροτών μετατρέπονται σε …φιλορωσικές

Οι φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μια διαμαρτυρία αγροτών με περίπου 500 τρακτέρ  στην Πράγα το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που πολλοί επικρίνουν την ΕΕ και την τσεχική κυβέρνηση για τη στάση τους να ώθησαν πολλούς αγρότες να αποχωρήσουν.

Η διαμαρτυρία δεν υποστηρίχθηκε από τις κύριες τσεχικές αγροτικές οργανώσεις – το Τσεχικό Επιμελητήριο Γεωργίας, η Γεωργική Ένωση και η Ένωση Ιδιωτών Αγροτών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αρχικά οργανώθηκε από τον Bohumír Dufek, πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων στη Γεωργία και τα Τρόφιμα και της Ένωσης Ελεύθερων Συνδικάτων, και τον γεωργικό επιχειρηματία Zdeněk Jandejsek.

«Η σημερινή διαδήλωση έχει ελάχιστη σχέση με τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες για τους αγρότες. Η διαδήλωση οργανώνεται από ανθρώπους που δεν κρύβουν την υποστήριξή τους προς το Κρεμλίνο, για παράδειγμα, και επιδιώκουν άλλους στόχους από τα συμφέροντα των αγροτών», έγραψε ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala (ODS, ECR) στο X.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαζικά εκπρόσωποι της φιλορωσικής και παραπληροφορικής σκηνής της Τσεχίας -όπως ο Jindřich Rajchl, ηγέτης του τσεχικού πολιτικού κόμματος PRO- και οι υποστηρικτές τους. Οι άνθρωποι αυτοί πήραν επίσης το λόγο και έβγαλαν ομιλίες επικριτικές για την ΕΕ και την τσεχική κυβέρνηση, τις οποίες πολλοί από τους παρόντες αγρότες απέρριψαν.

«Αν δούμε την ομάδα των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα και βρίζουν τους πάντες, δεν είναι αυτό που θέλαμε. Θέλαμε μια ειρηνική διαμαρτυρία και να δείξουμε ότι η διαμαρτυρία μας είναι τα τρακτέρ στην εθνική οδό και οι αγρότες, αλλά είμαστε μειοψηφία εδώ σήμερα», δήλωσε στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης ο Miloš Malý, συντονιστής των αγροτών που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες.

Η διαμαρτυρία «κλάπηκε» από τους αγρότες, πρόσθεσε.

Ορισμένοι υποστηρικτές της ΕΕ και της Ουκρανίας συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση και δέχθηκαν σωματική επίθεση από τους διαδηλωτές, οι οποίοι απηύθυναν επίσης απειλές για τη ζωή τους. Η κατάσταση χρειάστηκε να επιλυθεί από τα ΜΑΤ.

«Δυστυχώς, στα μάτια της κοινής γνώμης, ορισμένοι από τους διαδηλωτές βλάπτουν τους ίδιους τους αγρότες. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν μετά το μεσημέρι και αποστασιοποιήθηκαν από τις υπόλοιπες διαδηλώσεις. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη γεωργία», έγραψε ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Marek Výborný (KDU-ČSL, ΕΛΚ) στο X.

Οι επίσημες διαμαρτυρίες – που αυτή τη φορά υποστηρίζονται από κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις και στις οποίες συμμετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες – θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Σχόλια