Μήνυση κατά Δημητριάδη από υπάλληλο της ΕΥΠ

Γυναίκα-στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, που ανήκε στους «μη αρεστούς» και είχε πέσει θύμα του Predator, στράφηκε δικαστικά κατά του πρώην γενικού γραμματέα του Μαξίμου και ανιψιού του πρωθυπουργού, «καρφώνοντας» τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ● Στο στόχαστρο και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων ● Πώς περιγράφει τις προσπάθειες παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου της από το κατασκοπευτικό λογισμικό. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Στην αντεπίθεση περνούν τα θύματα του σκανδάλου των υποκλοπών με στόχο τον πρώην γενικό γραμματέα του Μαξίμου και ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο άνθρωπος που μαζί με τον πρωθυπουργό φέρεται να σχετίζεται με το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator θα αναγκαστεί -μαζί με τον Παναγιώτη Κοντολέοντα- να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διαβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο προ ημερών γυναίκα-στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, η οποία είχε πέσει θύμα του Predator, σε μια υπόθεση που είχε αποκαλύψει πρώτη η «Εφ.Συν.» («Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί», 6/9/2022).

Τότε είχαμε παρουσιάσει ντοκουμέντα που έδειχναν την απόπειρα παγίδευσης εργαζομένων της ΕΥΠ, λίγο διάστημα μετά την επιχείρηση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και μετά την παγίδευση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όταν ακόμα όλα αυτά ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Στη μήνυση της υπαλλήλου επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες μας ότι αρκετοί υπάλληλοι που έγιναν στόχοι του λογισμικού είχαν ήδη μετακινηθεί αιφνιδιαστικά τον Ιούλιο του 2021 από τη διεύθυνση όπου υπηρετούσαν στην ΕΥΠ σε νέα υποδιεύθυνση, η οποία είχε συσταθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Κατά τα περιγραφόμενα στη μήνυση, η μαζική μετακίνηση περίπου 100 στελεχών στην εν λόγω υποδιεύθυνση έδειξε εξ αρχής πως επρόκειτο για «επιχείρηση εξοστρακισμού των ανεπιθύμητων». Σε αλλεπάλληλα γραπτά και προφορικά αιτήματα των μετακινηθέντων προς τη διοίκηση της ΕΥΠ οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν κάποια απάντηση.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 οκτώ υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί στη νέα υποδιεύθυνση προχώρησαν στην αποστολή εξωδίκου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, καθώς και προς τον τότε διοικητή της υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ζητώντας επίσημη ενημέρωση. Καθώς καμία απάντηση δεν δόθηκε, στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 έξι στελέχη της ΕΥΠ προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του Predator κατά των υπαλλήλων της ίδιας της ΕΥΠ. Οπως γράφει η μηνύτρια, «στις 23/11/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.15 [...] έλαβα από την τηλεφωνική σύνδεση 306936419204 στο κινητό μου τηλέφωνο με αριθμό 694… τον σύνδεσμο “https://youtube.gr.live/PtRlh” συνοδευόμενο από το μήνυμα “Κοριτσάκι μου; θυμάσαι;”. Παρ’ όλο που το εν λόγω μήνυμα μου προξένησε αρχικά εντύπωση, καθώς ήταν διατυπωμένο σε φιλικό ύφος, δεν έδωσα περαιτέρω σημασία, αφού δεν μπόρεσα να υποπτευθώ, ούτε καν να διανοηθώ τι θα επακολουθούσε».

Οπως υπογραμμίζει η υπάλληλος, «το χρονικό εκείνο διάστημα που μολύνθηκα με το λογισμικό κατασκοπίας Predator ήμουν αφ’ ενός υπηρεσιακά ανενεργή και αφ’ ετέρου αποτελούσα “πρόβλημα” καθώς είχα στραφεί δικαστικά εναντίον της υπηρεσίας (εξώδικη διαμαρτυρία, μηνυτήρια αναφορά). [...] Ετσι, ο μοναδικός που θα ενδιαφερόταν να παρεισφρήσει στην προσωπική μου ζωή και να μάθει τι λέω, τι κάνω και τι σκέφτομαι εκείνη την περίοδο θα ήταν μόνο η ίδια η ΕΥΠ». Εξάλλου εκείνη την περίοδο, δεδομένης της υπηρεσιακής της αδρανοποίησης, δεν χειριζόταν κάποια υπόθεση εθνικών συμφερόντων προκειμένου να υποτεθεί ότι κάποιος τρίτος -ιδιώτης ή μη- επιθυμούσε μέσω αυτής και εκ της θέσεώς της να αποσπάσει δήθεν κρατικά μυστικά.

Πότε ενημερώθηκε;

Η επίσημη ενημέρωση του πρώην στελέχους της ΕΥΠ πως είχε τεθεί υπό παράνομη παρακολούθηση μέσω του Predator ήλθε σχεδόν δύο χρόνια μετά. Αυτό συνέβη τέλη Αυγούστου 2023, οπότε και ενημερώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι μέσω της αποστολής του προαναφερόμενου μηνύματος είχε προσβληθεί η συσκευή της από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό.

Η ίδια βέβαια το είχε αντιληφθεί νωρίτερα. Συνέχισε τον δικαστικό αγώνα, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, και με την υπ’ αριθμόν 1926/2023 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποφασίστηκε η ακύρωση της μετάταξής της. Η ίδια έχει ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να διαπιστώσουν εάν, πέραν της παράνομης παρακολούθησής της από το Predator, είχε διαταχθεί κατά την επίδικη περίοδο και η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών της με εισαγγελική διάταξη.

Και δεύτερη μήνυση

Σημειώνεται ότι άλλη υπάλληλος ης ΕΥΠ -θύμα και αυτή του Predator- δέχτηκε σε άλλο χρόνο αρκετά μηνύματα παγίδες από άλλο κινητό αυτή τη φορά. Το ένα μήνυμα έγραφε «Η φωτιά που ανάψατε στο τέλος θα σας κάψει», και πάλι με έναν παραπλανητικό σύνδεσμο από κάτω. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη της ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» υπέβαλλε πριν από λίγες μέρες και αυτή ενώπιων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (διά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών) μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 γράφαμε πως «η χρήση του Predator από την ΕΥΠ ήταν δεδομένη και λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. Οταν δεν... “έπιανε” το Predator, γινόταν (ή γίνεται ακόμα) η επισύνδεση μέσω της άρσης του απορρήτου. Η επισύνδεση βοηθούσε στο να βρεθούν όλες οι επαφές και τα ενδιαφέροντα ενός στόχου. Βάσει αυτής της βολιδοσκόπησης και της αναβαθμισμένης πληροφόρησης γινόταν και νέα απόπειρα με το Predator. Τα δύο συστήματα λειτουργούσαν συμπληρωματικά». Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται και από τη μήνυση του στελέχους της ΕΥΠ. Στη μήνυση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Νιρ Μπεν Μοσέ, πρώην επικεφαλής της ειδικής μονάδας αντικατασκοπίας του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ και συνεργάτης της Intellexa, είχε διορθώσει διαβαθμισμένο προσύμφωνο για συνεργασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας που συνέτασσαν το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων, Ζόραν Ανγκελόφσκι.

Το μνημόνιο συνεργασίας ΕΥΠ - Ιntellexa, που το αποκάλυψε διεξοδική έρευνα του InsideStory («H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ», 13/7/2023), δεν υπογράφηκε λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. Ο Νιρ Μπεν Μοσέ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2022 επισκέφτηκε την Αθήνα και όταν έκανε τις διορθώσεις στο προσχέδιο ΕΥΠ - ΟΤΑ για λογαριασμό της Intellexa βρισκόταν στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός είχε στείλει ηλεκτρονικά τις διορθώσεις τόσο στο γραφείο του κ. Κοντολέοντος όσο και στο γραφείο του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου, επικεφαλής του οποίου ήταν τότε ο κ. Δημητριάδης. Στη μήνυση της υπαλλήλου υποστηρίζεται ξεκάθαρα πως η Intellexa παρείχε αποδεδειγμένα υπηρεσίες σε ΕΥΠ και Μαξίμου.

=================

 

Σχόλια