Δημογραφικό: Νότια Κορέα: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970 ο αριθμός των νεογέννητων

Πρόβλημα με το δημογραφικό αντιμετωπίζει και η Νότια Κορέα καθώς ο αριθμός των νεογέννητων το 2023 διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που συγκεντρώθηκαν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό το 1970, όπως ανακοίνωσε η Σεούλ.

Παρόλο που η κυβέρνηση έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας, τα ποσοστά είναι θλιβερά. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Ο αριθμός των νεογέννητων το 2023 ήταν 230.000», δηλαδή 7,7% λιγότερος σε σχέση με το 2022, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Λιμ Γιουνγ-ιλ από το γραφείο απογραφής στη δημόσια στατιστική υπηρεσία της Νότiας Κορέας.

Το 2023, το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας, δηλαδή ο αριθμός των νεογέννητων ανά 1.000 κατοίκους, ήταν 4,5 συγκριτικά με 4,9 το 2022, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία.

«Ο αριθμός των νεογέννητων…και το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τους από το 1970», τη χρονιά που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία αυτά, εξήγησε ο Λιμ Γιουνγκ-ιλ.

Η Σεούλ έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τις γεννήσεις μέσω της παροχής επιδομάτων, υπηρεσιών φύλαξης παιδιών και βοήθειας για τις θεραπείες υπογονιμότητας. Σύμφωνα με ειδικούς, ο χαμηλός αριθμός γεννήσεων οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές των ακινήτων και το υψηλό κόστος ανατροφής των παιδιών, σε μια ανταγωνιστική κοινωνία που είναι επίσης δύσκολο να βρει κανείς απασχόληση με καλές αποδοχές.

Συνεχίζεται η μείωση των γεννήσεων στην Ιαπωνία

Ο αριθμός των νεογέννητων μειώθηκε και πάλι το 2023 στην Ιαπωνία, όπου οι θάνατοι ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Για όγδοη συνεχή φορά, η Ιαπωνία κατέγραψε μείωση γεννήσεων (758.631 το 2023, κατά 5,1% λιγότερες σε ετήσια βάση). Ο αριθμός των θανάτων (1.590.503) ήταν σχεδόν διπλάσιος αυτού των γεννήσεων.

Η ασιατική χώρα γνώρισε μεγάλη αύξηση στις γεννήσεις από το 1947 έως το 1949 καθώς το 1971-1974, με αντίστοιχα περίπου 2,5 και 2 εκατ. γεννήσεις κατ’ έτος, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, αρμόδια για αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Το 2023, τελέστηκαν 489.281 γάμοι, με τον αριθμό τους να είναι μειωμένος κατά 5,9% σε σχέση με το 2022.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1933, όταν έγιναν 486.000 γάμοι και ο πληθυσμός ήταν περίπου 70 εκατ. κάτοικοι, συγκριτικά με περίπου 124 εκατ. το 2023.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, με έναν στους δέκα ανθρώπους να είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και τη χώρα να καταγράφει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το 2040, το ποσοστό των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία αναμένεται να αντιστοιχεί στο 34,8% του πληθυσμού.

===============

Blogger:... αντίστοιχη καταβύθιση των γεννήσεων αντιμετώπισε η Ρωσία στην εποχή Γέλτσιν και την θεραπεία σοκ υπέστη, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ το 2010. Φαίνεται ότι η παρουσία του ΔΝΤ  βάζει την κοινωνία σε μια κατάσταση διαρκούς στρες με την φτώχεια να εκτοξεύεται.  Ε δεν είναι και οι καλλύτερες εποχές για μεγάλωμα παιδιών, όταν η ανασφάλεια και η ρευστότητα των πάντων είναι κανόνας... Το άρθρο αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει την πιθανότητα η  υπόθεση της υπογεννητικότητας να είναι ένα από τα αποτελέσματα της παρέμβασης του ΔΝΤ (που είναι).

  •  Ασιατική οικονομική κρίση 1997
  • Το ποινικό μητρώο του ΔΝΤ

    Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού - 44. Οι "γιατροί" φθάνουν στην Ασία

     ================

  • ΣΕΟΥΛ.-

    Με 40% εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ο παλαίμαχος ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης, Κιμ Ντάε - γιουνγκ.

    Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της περασμένης Πέμπτης κάλεσε το λαό να ετοιμαστεί για σκληρές θυσίες, εξαιτίας των δυσβάσταχτων όρων του δανείου των 57 δισ. δολαρίων, υποσχόμενος ότι θα σεβαστεί τις οικονομικές συμφωνίες της απερχόμενης κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι δηλώσεις αυτές έγιναν παρά το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Κιμ Ντάε - γιουνγκ που ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου, που κατά πολλούς θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων, τραπεζών και διόγκωση της ανεργίας. Υποχρεώθηκε, όμως, σε δήλωση μεταμέλειας πριν καλά - καλά αναδειχτεί νικητής των προεδρικών εκλογών μετά από τις σχετικές πιέσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας...

    Ετσι, ο Κιμ δήλωσε και χτες ότι θα τηρήσει "πιστά όλες τις συμφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παρούσας κυβέρνησης", προσθέτοντας μάλιστα ότι θα έρθει σε επαφή με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον για να ζητήσει τη συνεργασία της Ουάσιγκτον στον οικονομικό τομέα.Ο πάνω από 70 χρονών νέος Πρόεδρος ήταν επί χρόνια ηγετικό στέλεχος κόμματος της αντιπολίτευσης, που στη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και '80 συνελήφθη αμέτρητες φορές, φυλακίστηκε και δέχτηκε δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.

    Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του δε θα είναι ο μόνος "πονοκέφαλος" του Προέδρου Κιμ Ντάε - γιουνγκ. Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο Κιμ Γιανγκ - σαμ θα κληθεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης, τα Χριστούγεννα, των δύο δικτατόρων, Τσουν Ντου - χγουάν και Ρο Τάε - βου (που εκτίουν ισόβια και 17χρονη ποινή κάθειρξης, αντίστοιχα). Οι δύο δικτάτορες, που έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τη θύελλα φοιτητικών διαδηλώσεων για τον ενεργό ρόλο που έπαιξαν στο αιματοκύλισμα λαϊκής εξέγερσης στο Κουαντζού το 1980, φυλακίστηκαν πρόσφατα για τις ευθύνες τους στο πραξικόπημα του 1979 και στις δωροληψίες εκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρηματίες στη διάρκεια παραμονής τους στην εξουσία. Τραγική ειρωνεία; Ο σημερινός Πρόεδρος, στη διάρκεια της σφαγής του Κουαντζού, συνελήφθη με εντολή των δικτατόρων για υποκίνηση λαϊκής εξέγερσης!

     

Σχόλια