Le Point : Ο θυμός των αγροτών και η κόλαση των παράλογων κανονισμών, οδηγιών και προτύπων

Καθώς οι διαμαρτυρίες αγροτών εντείνονται στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά από την κυβέρνηση να παράσχει «συγκεκριμένες λύσεις». Πώς όμως, όταν η διοίκηση πνίγει τους αγρότες με παράλογους κανονισμούς ;  
Καθώς πλησιάζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα μεταβιβάσεων αγροκτημάτων στο νομοσχέδιο για την προώθηση της ανανέωσης των γενεών στην γεωργία μπήκε μία περίεργη διάταξη : κάθε νέα συναλλαγή πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους, μια ανάλυση που πρέπει να πραγματοποιείται σε πολύ λεπτή κλίμακα : αυτή του κτηματολογικού οικοπέδου. Όσοι διάβασαν το κείμενο έπεσαν από την καρέκλα τους. Γιατί στη Γαλλία υπάρχουν σχεδόν 94 εκατομμύρια κτηματολογικά οικόπεδα! Σε αγροτικά διαμερίσματα όπως το Puy-de-Dôme ή το Charente-Maritime, 2 εκατομμύρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο... Κληρονομιά μιας ιστορίας αιώνων διαδοχών και τεμαχισμών... Ένα απλό λιβάδι 4 εκταρίων μπορεί να έχει γύρω στα τριάντα.
Με περισσότερα από 200 ευρώ ανά ανάλυση, το μέτρο θα μπορούσε να κοστίσει μια περιουσία στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι επίσης αναρωτιούνται για τον σκοπό του. Τι ακριβώς θα αναλύσουμε ; Και κυρίως ποιες νέες οδηγίες θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης ; «Και μόνο αυτό δείχνει το βαθμό αποσύνδεσης των τύπων που γράφουν τα κείμενα με την πραγματικότητα » εξηγεί θυμωμένος ένας εκπρόσωπος των αγροτών. «Αυτό το πράγμα έγινε την τελευταία στιγμή, από ποιος ξέρει ποιον απίθανο σύμβουλο του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης. Πολλοί νομίζουν ότι, επειδή βάζουμε ενεργά υλικά στο έδαφος, αναγκαστικά υποβαθμίζονται και ότι για να τα αποκαταστήσουμε πρέπει να επιβάλουμε ένα κανονιστικό πρότυπο...» Το αν το μέτρο είναι ανεφάρμοστο, δαπανηρό,είναι αδύνατο να γενικευτεί σε όλες τις περιοχές ή ακόμη και άχρηστο, σπάνια συγκινεί μια γραφειοκρατία ντοπαρισμένη με κανονιστική τελειομανία.
Le Point
24/1/24

VIA  Babis Georges Petrakis
 ==============

Alors que les manifestations d’agriculteurs s’intensifient en France, Emmanuel Macron demande au gouvernement d’apporter « des solutions concrètes ». Mais comment, quand l’administration résiste ?

Par

Σχόλια