Παρένθετη μητρότητα

ΜΠΙΖΝΕΣ ΑΣ ΓΙΟΥΖΟΥΑΛ.
Άρθρο που έχει γραφτεί στις 23 Ιουνίου 2021 από την Αννίκα Ρος.
Παρακαλώ συγκρατείστε την ημερομηνία.
Ως δικό μου σχόλιο προσθέτω πως δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα (με ή χωρίς εισαγωγικά) που δεν μετατρέπεται σε προϊόν και, κατά συνέπεια, εμπόρευμα που θα αποφέρει κέρδος στον καπιταλισμό.
Το άρθρο τώρα: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;
Τι σχέση έχουν οι λεγόμενες εκθέσεις γονιμότητας με την παρένθετη μητρότητα, η οποία απαγορεύεται στη Γερμανία; Η δημοσιογράφος του EMMA ήταν εκεί – και έχει θορυβηθεί. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο οι διασημότητες κάνουν “τέτοια πράγματα”. Μια επιχείρηση με χαλαρό ηθικό κώδικα που χρησιμοποιεί γυναίκες ως μηχανές τοκετού ανθεί σε όλο τον κόσμο.
“Θέλεις μωρό;” Αυτό με ρώτησε ο υπάλληλος του περιπτέρου μιας τράπεζας σπέρματος όταν μπήκα στην έκθεση “Kinderwunschtage” στην Κολωνία. Ακούστηκε λες και είχε μερικά δείγματα στην έκθεση. Έξω ρίχνει καρέκλες κι εδώ οι αίθουσες του πρώην κέντρου διανομής δεμάτων στα βόρεια της Κολωνίας μοιάζουν με τμήμα αρωμάτων πολυκαταστήματος. Φωτεινό, ζεστό, αξιοπρεπές. Αλλά κάτι διαφορετικό υπάρχει εδώ στην ατμόσφαιρα.
Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στην Κολωνία, το Μόναχο και το Βερολίνο και έχει ως στόχο να “βοηθήσει όσους επιθυμούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα”. Χαμογελάω στη γυναίκα από την τράπεζα σπέρματος και της λέω ότι θέλω πρώτα να ρίξω μια ματιά τριγύρω.
Σχεδόν ανεξαιρέτως υπάρχουν ζευγάρια στην έκθεση, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και ένας αξιοσημείωτος αριθμός ομοφυλόφιλων ανδρικών ζευγαριών. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περίπτερο που να μην έχει ένα μικρό κουβάρι χαράς να χαμογελάει από τη διαφημιστική αφίσα, με τους ευτυχισμένους γονείς να σχηματίζουν καρδούλες με τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι του μωρού τους.
Σε κάποια περίπτερα διαπιστώνουμε κάποιο πληκτικό κενό. Στα γραφεία υιοθεσίας, για παράδειγμα, ή στα ιατρεία φυσικοπαθητικής. Μια τριμελής ομάδα ανδρών που θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το σύνδρομο Klinefelter δεν είναι επίσης δημοφιλής. Ένα διαφημιστικό πανό που γράφει “Έχετε μικρούς όρχεις;” μπορεί να είναι λίγο ωμό.
Οι τράπεζες σπέρματος, από την άλλη πλευρά, έχουν αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα. Αλλά ένα είδος περιπτέρου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές: εκείνα που προσφέρουν παρένθετη μητρότητα. Υγιεινή κομψότητα, κομψοί υπάλληλοι, μοντέρνα έπιπλα σχεδιαστών, κατάλογοι με γυναίκες που μοιάζουν με μοντέλα στις οθόνες. Βίντεο αναβοσβήνουν σε οθόνες μεγέθους δύο μέτρων με μηνύματα όπως: “Βοηθάμε όλες τις οικογένειες”. “Πραγματοποιείστε το όνειρό σας” ή “Το μωρό σας είναι καθ’ οδόν”.
“ΌΧΙ, ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ, Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!”
Οι σχετιζόμενες εταιρείες προέρχονται από την Ισπανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αγγλία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Έχουν λέξεις-κλειδιά στα ονόματά τους όπως “Reproduction”, “Ferticare”, “IVF” (για την εξωσωματική γονιμοποίηση) ή πιο ειλικρινά “Surrogacy”: παρένθετη μητρότητα.
Παρόλο που η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία, οι εταιρείες που την προσφέρουν καταλαμβάνουν περίπου τα δύο τρίτα της “έκθεσης γονιμότητας”. Η παρένθετη μητρότητα είναι η βασική δραστηριότητα αυτής της εμπορικής έκθεσης, εδώ είναι τα φράγκα, τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Η επιχείρηση με τα παιδιά που εισάγονται στη Γερμανία μέσω παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό ανθεί.
Αναρωτιέμαι αν, για παράδειγμα, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο οργάνων, το οποίο απαγορεύεται στη Γερμανία, θα μπορούσε να διαφημιστεί ανοιχτά σε μια τέτοια έκθεση. “100 τοις εκατό υγιείς νεφροί!”, “Όλοι έχουν το δικαίωμα σε ένα υγιές συκώτι, εμείς τους βοηθάμε”.
Αυτή τη βροχερή Κυριακή συμμετέχω σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνουν αυτές οι εταιρείες. Στο πρώτο, “Η παρένθετη μητρότητα στις ΗΠΑ και η νομική κατάσταση για τους Γερμανούς πολίτες”, ένας δικηγόρος του Βερολίνου για το “Utah Fertility Center” μιλάει για το πόσο καθυστερημένη είναι δυστυχώς η Γερμανία λόγω του “ξεπερασμένου νόμου περί προστασίας των εμβρύων” και αναφέρεται στη Leopoldina (Εθνική Ακαδημία Επιστημών). Στα τέλη του 2019, η “Ακαδημία Επιστημών” μίλησε υπέρ της “διευκόλυνσης της νομικής κατάστασης των γονέων που θέλουν να καταχωρίσουν στη Γερμανία ως δικό τους παιδί που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό”.
Αλλά μην ανησυχείτε: “Η νομική κατάσταση δεν είναι πλέον τόσο δύσκολη. Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε παρένθετη μητέρα στις ΗΠΑ, παίζετε με ασφάλεια. Η μητρότητα αναγνωρίζεται σχεδόν χωρίς προβλήματα στη Γερμανία. “Είναι μόνο τα ληξιαρχεία που μερικές φορές δημιουργούν προβλήματα, επειδή δεν γνωρίζουν τα κατατόπια”, καθησυχάζει ο δικηγόρος τους υποψήφιους πελάτες του. Αναφέρεται σε μια απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου 2014.
Στην πραγματικότητα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι Γερμανών ομοφυλόφιλων αναγνωρίστηκαν ως νόμιμοι γονείς ενός παιδιού που γεννήθηκε μέσω παρένθετης μητρότητας και καταχωρήθηκαν ως τέτοιοι στο ληξιαρχείο γεννήσεων. “Η ασφάλεια κοστίζει χρήματα”, γελάει ο δικηγόρος. Προειδοποιεί για την αβεβαιότητα που φέρνουν μαζί τους χώρες όπως η Ουκρανία ή η Ρουμανία, δηλαδή ανταγωνιστές με έκπτωση.
Οι δότριες ωαρίων που θα μπορούσαν να προέρχονται από τον κατάλογο Otto παρουσιάζονται στη συνέχεια σε μια έκθεση φωτογραφιών. Υπέροχα μαλλιά και τέλειο μακιγιάζ, άλλοτε ονειρεμένες στην παραλία, άλλοτε παιχνιδιάρες στο λιβάδι με τα λουλούδια. Ο άντρας μπροστά μου στο κοινό βάζει το χέρι του γύρω από τους ώμους της συντρόφου του. Ένας άλλος ρωτά για το “κατά προσέγγιση κόστος” μιας παρένθετης μητέρας. Λόγω της πανδημίας, η Τόνια από το ινστιτούτο παρέχει πληροφορίες μέσω βιντεοκλήσης από τις ΗΠΑ: “Προσπαθούμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε μια οικογένεια. Οι τιμές ποικίλλουν. Λεπτομερέστερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο περίπτερό μας”. Πολλά από τα περίπτερα διαθέτουν ένα μικρό περίπτερο για αυτές τις “προσωπικές” ερωτήσεις.
Το επόμενο σεμινάριό μου θα έχει θέμα “Η νόμιμη παρένθετη μητρότητα σε μια χώρα της ΕΕ”. Ένας Έλληνας καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής με διδακτορικό στη Βόννη εκθειάζει τα πλεονεκτήματα της παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα. Το ινστιτούτο του “SFS” είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές αναπαραγωγής στην Ευρώπη, “με 3.000 κύκλους το χρόνο”. Ο καθηγητής παρουσιάζει τις θερμοκοιτίδες για τα έμβρυα και επισημαίνει το υψηλό ποσοστό επιτυχίας του ινστιτούτου του στην Αθήνα. Στην Ελλάδα έρχονται κυρίως γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά λόγω ασθένειας.
Η παρένθετη μητρότητα ρυθμίζεται με σαφήνεια από τον νόμο στην Ελλάδα, εδραιωμένη στο οικογενειακό δίκαιο, στο άρθρο 1458 του Αστικού Κώδικα. Έχει μια ορισμένη παράδοση μεταξύ των μελών της οικογένειας. Αδελφές, ξαδέλφες και μητέρες μπορούν να γεννήσουν εκεί το παιδί των υπογόνιμων συγγενών τους. Η γιαγιά γίνεται πάλι η βιολογική μητέρα, αν η κόρη δεν τα καταφέρει καλά.
Αν και η Ελλάδα έχει μια τέτοια “φιλελεύθερη νομοθεσία”, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αποκλείονται ως πελάτες παρένθετης μητέρας. Αλλά, “Αυ͟τ͟ό͟ ͟θ͟α͟ ͟α͟λ͟λ͟ά͟ξ͟ε͟ι͟ ͟σ͟ε͟ ͟δ͟ύ͟ο͟ ͟χ͟ρ͟ό͟ν͟ι͟α͟”͟, (υποσημείωση δική μου, WB) διαβεβαιώνει ο καθηγητής- η αρχή έχει γίνει με την “αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα” μέσω συγγενικού προσώπου. Επιπλέον, οι “υποψήφιοι γονείς” δεν χρειάζεται να έχουν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα- η παρένθετη μητέρα θα το έχει αυτό, αλλά κατά τα άλλα δεν παίζει κανένα ρόλο. “Δεν καταγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης, η νομική διαδικασία για την αναγνώριση της γονεϊκότητας μπορεί να ολοκληρωθεί απευθείας στην Ελλάδα”.
Άλλα πλεονεκτήματα που λέει ο καθηγητής μιλούν για την Ελλάδα: “Η Αθήνα είναι πολύ όμορφη, έχουμε υπέροχα εστιατόρια. Είμαστε μόνο τρεις ώρες με πτήση από τη Γερμανία και: Είμαστε πολύ φθηνότεροι από τις ΗΠΑ”. Hellas! Και πίνεις και το ουζάκι σου.
“ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΜΩΡΟ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;”
Σε ένα περίπτερο από τις ΗΠΑ θα γίνει διάλεξη για τους περιορισμούς στην αγορά μωρών στο εξωτερικό διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Δύο άνδρες που ενδιαφέρονται για παρένθετη μητέρα στις ΗΠΑ ρωτούν αν θα ήταν καλύτερα να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η πανδημία με το όλο εγχείρημα. “Όχι, σίγουρα όχι. Υπάρχει το Skype. Μην αναβάλλετε την επιθυμία της καρδιάς σας. Τότε θα έχετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας όταν ο κορωνοϊος θα είναι πια ιστορία”, εξηγεί στοχευμένα ο ομιλητής. Η πανδημία μπορεί να έχει χτυπήσει την αγορά των μωρών στις ΗΠΑ, συμπεραίνω από την έλλειψη χαλάρωσης. Κατά τα άλλα αν και είναι τόσο ισχυρός στις προβλέψεις του, προσέχει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους όταν πρόκειται για “εκτιμήσεις κόστους”, “οι τιμές ποικίλλουν, περισσότερες πληροφορίες στο περίπτερο”.
Στη συνέχεια, ρώτησα σε ένα ουκρανικό περίπτερο – η Ουκρανία είναι σήμερα το κέντρο του ευρωπαϊκού εμπορίου μωρών για παρένθετη μητρότητα, ένα μωρό κοστίζει εκεί περίπου 50.000 ευρώ – αν θα μπορούσα να είμαι σίγουρη ότι η παρένθετη μητέρα δεν θα έκανε πίσω και το μωρό δεν θα ήταν ακόμα εκεί και θα ήθελε να το κρατήσει. “Όχι, μην ανησυχείτε, η παρένθετη μητέρα δεν έχει κανένα δικαίωμα. Το μωρό θα γεννηθεί με καισαρική τομή και θα το παραλάβετε κατευθείαν στην αγκαλιά σας”, με καθησυχάζει η συνοδός του περιπτέρου. Υποστηρίζω ότι έχω ηθικές ανησυχίες. Δεν χρειάζεται να το κάνω: “Μην ανησυχείτε, είναι μια κατάσταση που κερδίζουν όλοι”! Η παρένθετη μητέρα δεν έχει κανένα συμφέρον από το παιδί, δίνει ζωή και έτσι βελτιώνει τη δική της οικονομικά. Και εσείς τελικά έχετε ένα υγιές μωρό, μια οικογένεια!”. Μου φαίνεται σαν πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. “Και σου αξίζει κι εσένα ένα κομμάτι από αυτό, έτσι δεν είναι;” δεν μπορώ παρά να πω.
“ΟΙ ΤΙΜΈΣ ΠΟΙΚΊΛΛΟΥΝ, ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΊΠΤΕΡΟ”.
Παρεμπιπτόντως, για τον επίτροπο παιδιών της Ουκρανίας, η παρένθετη μητρότητα είναι “δουλεία”. Το 2020, παρένθετες μητέρες από την Ουκρανία γέννησαν περίπου 1.500 παιδιά, τουλάχιστον 137 από τα οποία είχαν γονέα με γερμανική υπηκοότητα.
Ένας άλλος υπάλληλος στο περίπτερο με τραβάει εμπιστευτικά στην άκρη και με διαβεβαιώνει ότι “όλες οι παρένθετες μητέρες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το παιδί και βλέπουν την εγκυμοσύνη ως ένα είδος αναπαραγωγικής περιόδου”. Η παρένθετη μητρότητα θα ήταν μια “πραγματικά χαλαρωτική δουλειά”. “Πρόκειται για νεαρές γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας του 20 που δεν είναι τόσο διανοούμενες”, λέει, κονιορτοποιώντας κάθε ζήτημα ηθικής με κινήσεις χεριών που απομακρύνονται. Τη ρωτώ αν έχει παιδιά. Και ναι, έχει δύο κορίτσια. “Θα μπορούσατε να θεωρήσετε τις εγκυμοσύνες σας ως περίοδο αναπαραγωγής;”. Τη ρωτάω τεκμηριωμένα. “Όχι”, λέει και σταματάει, “αλλά κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, και αυτό είναι τελικά μέρος της αυτοδιάθεσης, της λήψης ελεύθερων αποφάσεων”. Γνωρίζω ήδη το επιχείρημα από την πορνεία.
Στη συνέχεια ρωτώ τον υπάλληλο του περιπτέρου σε ένα ρωσικό πρακτορείο παρένθετης μητρότητας πώς θα ήταν αν αποδεικνυόταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι το παιδί μπορεί να είναι ανάπηρο. “Κανένα πρόβλημα”, λέει, “θα κάνουμε έκτρωση και η νέα προσπάθεια θα είναι φθηνότερη”. “Και η παρένθετη μητέρα;” Ρωτάω, κρύβοντας τον τρόμο μου κάτω από τη μάσκα για τον κοβιντ. “Τι πρέπει να της συμβεί;” ρωτάει επιγραμματικά η Ρωσίδα, “Είναι όλα μέσα στο συμβόλαιο;”.
Ένας άλλος υπάλληλος του ανταγωνισμού προωθεί την Κύπρο (εννοεί τα κατεχόμενα, WB) επειδή “η Κύπρος παίζει εντελώς εκ του ασφαλούς, λόγω αναπηρίας”. Το “Κέντρο Γονιμότητας Βόρειας Κύπρου”, για παράδειγμα, παράγει δέκα έμβρυα για ένα πείραμα. Τα δύο τοποθετούνται στην παρένθετη μητέρα, τα υπόλοιπα “απορρίπτονται”. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν τα “δύο καλύτερα”. Και το φύλο μπορεί επίσης να επιλεγεί. Παρεμπιπτόντως, η επιλογή φύλου στη Γερμανία σημαίνει φυλακή, αλλά αυτό μόνο παρεμπιπτόντως.
“Δέκα έμβρυα, επιλογή φύλου, δεν είναι αυτό ένα είδος Φρανκενστάιν;” ρωτάω με δυσπιστία. Ο υπάλληλος γελάει: “Όχι, αυτό είναι το μέλλον! Θέλετε ένα υγιές μωρό, σωστά;”.
Το τελευταίο σεμινάριο της ημέρας έχει τίτλο “Η εμπειρία της παρένθετης μητέρας” και διοργανώνεται από ένα ινστιτούτο στο Σαν Ντιέγκο. Είχα ήδη παρατηρήσει το σχετικό περίπτερο. Υπήρχαν πολλοί όμορφοι νεαροί άνδρες εκεί. Είμαι ενθουσιασμένη με την παρένθετη μητέρα. Είναι κάποια από τον κατάλογο; Θα ασχοληθεί με ηθικά ζητήματα; Δεν τα έχω ανακαλύψει πουθενά σε ολόκληρη την έκθεση. Είμαι πλέον η μόνη γυναίκα στο κοινό- γύρω μου υπάρχουν μόνο γκέι ζευγάρια. Όμορφα, κομψά ρούχα, iPad για να κρατάμε σημειώσεις. Ζευγάρια εξουσίας.
Πλην όμως δεν είναι μια παρένθετη μητέρα που μπαίνει μέσα, αλλά ο Daniel (το όνομα άλλαξε από τους συντάκτες). Ένας όμορφος άντρας γύρω στα 30. Σπρώχνει ένα καροτσάκι με την κόρη του που κοιμάται. Ένας υπάλληλος του ινστιτούτου, επίσης εμφανίσιμος, ισχυρίζεται ότι έχει γίνει και ο ίδιος “ευτυχισμένος γκέι μπαμπάς” μέσω παρένθετης μητρότητας. Επαινεί τον Daniel ως καλό φίλο και η κοινότητα χαμογελάει. Ο Ντάνιελ παίρνει το λόγο: Ο σύζυγός του και εκείνος αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας στις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια. Και τα καλά νέα: “Είμαστε και πάλι έγκυος”! Χαμόγελα που εγκρίνουν από παντού. Έτσι, ο Daniel μπορεί να μας δώσει μια “φρέσκια” αναφορά για το πώς λειτουργεί η αγορά μωρών στο εξωτερικό.
Πρώτα θα πρέπει να αναζητήσετε μια δότρια ωαρίων και στη συνέχεια να αποφασίσετε ποιος θα δωρίσει το σπέρμα για να δημιουργηθεί το έμβρυο. Και στη συνέχεια απλά επιλέγετε την παρένθετη μητέρα. Συνιστάται προσοχή: “Μπορώ μόνο να συμβουλεύσω όλους να τα ρυθμίσουν όλα με συμβόλαιο- το ινστιτούτο είναι εκεί για να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, τι γίνεται αν είναι δίδυμα; Είστε προετοιμασμένοι να αποκτήσετε δύο παιδιά ή θέλετε να μειώσετε τον αριθμό;”. Με άλλα λόγια, κάντε έκτρωση ενός εμβρύου. Ο Ντάνιελ είναι πολύ υπέρ της ασφάλειας, γι’ αυτό και επέλεξε με τον σύζυγό του τις ΗΠΑ. Ένας άνδρας στο ακροατήριο θέτει το ερώτημα του κόστους. Φυσικά αυτό ποικίλλει, αλλά ο Ντάνιελ είναι πιο συγκεκριμένος. “Εξαρτάται από εσάς, τι θέλετε. Το καθαρό κόστος για τη διαδικασία με το ινστιτούτο είναι 150.000 δολάρια”. Αλλά αυτό που έλειπε ακόμη ήταν οι πτήσεις για τις ΗΠΑ, η διαμονή όταν πλησίαζε η γέννα και η νομική προστασία. “Δεν μπορούν όλοι να κάνουν μια μεγάλη πτήση με ένα νεογέννητο”, λέει ο Daniel.
Γι’ αυτόν και τον σύζυγό του θα πάρει περισσότερο χρόνο. Το κοριτσάκι έφτασε δύο μήνες νωρίτερα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ευτυχώς, η γερμανική (!) ασφάλιση υγείας κάλυψε το κόστος των 650.000 δολαρίων. Το δικαστήριο της Καλιφόρνιας καταχώρησε τον σύζυγο του Ντάνιελ ως “πατέρα” και τον “Ντάνιελ” ως μητέρα στο πιστοποιητικό γέννησης. “Είναι τυποποιημένο εκεί”, λέει ο ίδιος. Στη Γερμανία θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλετε αίτηση για τη ληξιαρχική πιστοποίηση και τότε όλα θα είναι επιτέλους απολύτως φυσιολογικά.
DANIEL: “ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ Ή ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ;”
Φυσιολογικό; Τίποτα δεν είναι φυσιολογικό για μένα εκείνη την ημέρα. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο ανοιχτά συζητείται η υπόθεση των μωρών και των μητέρων τους – στη μέση μιας χώρας που απαγορεύει ρητά αυτή την υπόθεση. Στις “ημέρες επιθυμίας παιδιών” που περιγράφονται εδώ, όπως το λόμπι της αναπαραγωγικής ιατρικής αποκαλεί τις “δημόσιες εκδηλώσεις” του, δρομολογείται η εμπορία παιδιών, η οποία θα έπρεπε να είναι διεθνώς παράνομη σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης για τις διαδικασίες υιοθεσίας. Ακόμη και η γερμανική πολιτική υπονομεύει τη γερμανική νομοθεσία.
Το FDP, το οποίο θα μπορούσε σύντομα να διαδραματίσει και πάλι μεγαλύτερο ρόλο στην Μπούντεσταγκ, προωθεί ανοιχτά τις επιχειρήσεις με γυναίκες και παιδιά, πλαισιωμένο από ένα κυρίως ομοφυλοφιλικό λόμπι. Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με το ελληνικό μοντέλο: Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να επιτρέπεται να γεννούν παιδιά για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μέσω της “αλτρουιστικής παρένθετης μητρότητας”. Η βουλευτής του FDP στην Bundestag Katrin Helling-Plahr το αποκαλεί “παρένθετη μητρότητα από φιλανθρωπία” και το προωθεί όπου μπορεί. Κατά τη γνώμη της, “το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίζει αυτή την ευτυχία”.
Όχι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε ένα παιδί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγοράσει έναν άλλο άνθρωπο. Τα παιδιά και οι γυναίκες δεν είναι εμπορεύματα.
ANNIKA ROSS


Σχόλια