Ο Λάτσης, απόλυτο αφεντικό της μεγαλύτερης ενεργειακής
εταιρείας της χώρας σε καιρούς ενεργειακής κρίσης ● Πρωτοφανής
διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης από κοινού από Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ! ●
Επιασε τόπο η ασυλία του ΤΑΙΠΕΔ που η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα… ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Γράφουν οι
Γιάννης Κιμπουρόπουλος, Πάνος Κοσμάς
8 Δεκεμβρίου 2023
Με διαδικασία λίγων ωρών συντελέστηκε το πολιτικό έγκλημα της παραίτησης του Δημοσίου από τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας στα ΕΛ.ΠΕ. Με μια fast track διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης, συμφωνημένη από κοινού (!) από το ΤΑΙΠΕΔ (που κατείχε το 35,48%) και την εταιρεία Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση (που κατείχε το 47,10%), το Δημόσιο εκχώρησε κάθε ουσιαστικό δικαίωμα επιρροής, παρέμβασης και ελέγχου στη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας! Λάτσης και ΤΑΙΠΕΔ πούλησαν από κοινού το 11% στην τιμή 7 ευρώ ανά μετοχή, συγκεντρώνοντας 233 εκατ. ευρώ. Αυτά τα νούμερα, μοιρασμένα κατ’ αναλογία των ποσοστών τους στην εταιρεία, «μεταφράζονται» σε έσοδα περίπου 93 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Το ποσοστό που από κοινού πωλήθηκε ίσως υπερβεί και το 11%. Έτσι, το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει κάτω από 32%, δηλαδή κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας – «η δουλειά έγινε»…
Η απόφαση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ προφανώς δεν έχει κίνητρο τα έσοδα των περίπου 93-95 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει και άλλο προφανές κίνητρο που να δικαιολογεί μια τέτοιας έκτασης εκχώρηση δικαιωμάτων με την παραχώρηση ενός τόσο μικρού αλλά κρίσιμου ποσοστού. Λογικά, το κίνητρο αυτής της κίνησης έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, αλλά το μόνο ορατό διαρθρωτικό αποτέλεσμα είναι… η απώλεια των δικαιωμάτων καταστατικής μειοψηφίας του Δημοσίου, σε μια μάλιστα περίοδο που η ενεργειακή κρίση σοβεί…
Ιδού η χρησιμότητα της «ασυλίας»…
Σε άμεση χρήση, ελάχιστα 24ωρα μετά την ψήφισή της μαζί με το νομοσχέδιο για τους servicers και την αναμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού τέθηκε λοιπόν η διάταξη που δίνει στο ΤΑΙΠΕΔ τη δυνατότητα να πωλεί πακέτα μετοχών σε εταιρείες χωρίς να περνά από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θωρακίζει τα μέλη του Δ.Σ. του από ποινικές ευθύνες. Πρώτο θύμα αυτής της «ασυλίας» του ΤΑΙΠΕΔ είναι το ποσοστό του 35,48% που διαθέτει στη HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) με αυτή την πρωτόγνωρη και «αυτοκτονική» διαδικασία εκχώρησης των δικαιωμάτων της καταστατικής μειοψηφίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ, στην ανακοίνωσή του επικαλείται απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ τον Σεπτέμβριο, που καθόρισε και τη διαδικασία διάθεσης των μετοχών (κατάρτιση επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου), με κοινούς συντονιστές τις Goldman Sachs και J.P. Morgan, που μπορούν να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή, δηλαδή μόλις καλυφθεί το υπό διάθεση ποσοστό μετοχών.
ΤΑΙΠΕΔ και Ομιλος Λάτση έχουν συμφωνήσει να διακρατήσουν τις υπόλοιπες μετοχές τους για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής.
Χθες το Δ.Σ. της «HelleniQ Energy» κάλεσε τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση για το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου, για την τροποποίηση του άρθρου 20 του Καταστατικού της εταιρείας, προτείνοντας να εγκριθεί τροποποίηση με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να διορίζει τρία μέλη στο Δ.Σ. σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%.
Φάμελλος: «Στερεί από την πολιτεία τη δυνατότητα να παρεμβαίνει»
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι η νέα μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη HelleniQ Energy και η απώλεια ελέγχου στις στρατηγικές αποφάσεις, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και στερεί από την πολιτεία τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, χωρίς μάλιστα η κυβέρνηση να μπορεί να επικαλεστεί μνημονιακή υποχρέωση ή δημοσιονομικές αιτίες. «Αυτή η επιλογή προστίθεται στις στρεβλώσεις της παραγωγής καυσίμων που έχουν επιτραπεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων» σχολίασε ο κ. Φάμελλος.
Πηγή:www.efsyn.gr
Σχόλια