Αν. Λαυρέντζος για δημογραφικό: Υποτιμούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη νοημοσύνη των πολιτών

 Αυξάνεται το επίδομα γέννας και το επίδομα μητρότητας, καθώς και το αφορολόγητο

    «Η χώρα συνολικά πρέπει να αλλάξει και να γίνει μία βιώσιμη χώρα, εάν θέλει να δει τον πληθυσμό της να αυξάνεται» ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η αύξηση του επιδόματος γέννησης και του επιδόματος γέννας καθώς επίσης η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ περιλαμβάνονται ανάμεσα στα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά, τα οποία ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Τα μέτρα στήριξης της οικογένειας
Ειδικότερα η αύξηση του επιδόματος γέννας από 2.000 ευρώ αυξάνεται κλιμακωτά, ως εξής:
-400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί

-700 ευρώ, δηλαδή 2.700 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί
-1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί
-1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω
Η αύξηση αυτή είναι αναδρομική, καθότι υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023 και η καταβολή θα γίνει τον Απρίλιο, σε δύο ισόποσες δόσεις.

Το δημογραφικό (μόνο) δεν λύνεται με οικονομικά μέτρα
Το δημογραφικό δεν είναι τόσο απλό και δεν λύνεται απλώς με κάποια οικονομικά μέτρα, καθώς είναι «κοινωνικό, αξιακό και έχει να κάνει με πάρα πολλά θέματα», σχολίασε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Αναστάσιος Λαυρέντζος οικονομολόγος και συγγραφέας. «Η χώρα συνολικά πρέπει να αλλάξει και να γίνει μία βιώσιμη χώρα, εάν θέλει να δει τον πληθυσμό της να αυξάνεται» συμπλήρωσε.

Αύξηση αφορολόγητου και επίδομα μητρότητας
Πάντως, εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση 6 επιπλέον μέτρων από 1/1/2024. Συγκεκριμένα:
-Αυξάνεται κατά 1.000 € το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά (κόστος 135 εκατ. ευρώ ετησίως, 1,34 εκατ. φορολογούμενοι ωφελούμενοι).
-Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως).
-Για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων (κόστος 11 εκατ. ευρώ ετησίως).
-Αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί (155 εκατ. ευρώ ετησίως, 330.000 ωφελούμενοι).
-Θεσπίστηκε πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Ελλάδα: 14η χρονιά με λιγότερες γεννήσεις από θανάτους
«Θεωρώ ότι τα μέτρα τα οποία πήραν είναι πολύ περιορισμένου χαρακτήρα, υποτιμούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και αν θέλετε υποτιμούν και τη νοημοσύνη των πολιτών, αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι με πέντε επιδόματα θα λύσει το δημογραφικό και εκεί βέβαια το ερώτημα είναι γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια;» αναρωτήθηκε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι στην 14η χρονιά που οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους και σωρευτικά σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή μόνο από τη διαφορά γεννήσεων-θανάτων ο πληθυσμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά από περίπου 576.000,χωρίς να υπολογίζονται και όσοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

«Η χώρα δηλαδή έχει χάσει περίπου 1 εκατ. και φτάνει η κυβέρνηση την πέμπτη χρονιά, δηλαδή στην αρχή της δεύτερης θητείας της να ανησυχήσει. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο ψηλά το ιεραρχούν και αν δει κανείς τα μέτρα καθ’ αυτά θα δει ότι δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο μερική τιμαριθμική προσαρμογή του υφιστάμενου επιδόματος που δόθηκε το 2019» σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Αναστάσιος Λαυρέντζος σχολίασε τα μέτρα της κυβέρνησης ως προσχηματικά και εκτίμησε πως ανακοινώθηκαν ως επικοινωνιακή αντιστάθμιση στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων.

Σχόλια