«Θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το Dexit – την έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε.», δηλώνει η 44χρονη ηγέτιδα του AfD, Αλις Βάιντελ, το κόμμα της οποίας συγκεντρώνει πια 22% στις δημοσκοπήσεις. Η Αλις Βάιντελ, επικεφαλής του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) το οποίο έχει εκτοξευθεί στο 22% στις σφυγμομετρήσεις και είναι πια η δεύτερη ισχυρότερη δημοσκοπικά δύναμη στη χώρα πίσω από τους επί του παρόντος αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), ζητά δημοψήφισμα για την έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
- Μια γερμανική κυβέρνηση υπό το AfD θα επιδίωκε αρχικά να αλλάξει, εκ των έσω, την Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο το ευρωπαϊκό μπλοκ λειτουργεί και είναι δομημένο. Ως κυβερνών κόμμα, το AfD θα επιδίωκε, όπως διαμηνύει η ηγεσία του, να περιορίσει σημαντικά τις εξουσίες της «μη εκλεγμένης» Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγγέλλοντας αυτό που αποκαλεί «δημοκρατικό έλλειμμα» εντός της Ε.Ε.
«Ωστόσο, εάν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, εάν αποτύχουμε να ανοικοδομήσουμε την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε., τότε θα πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν, όπως έκανε η Βρετανία. Θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το Dexit – την έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε.», δηλώνει η 44χρονη Αλις Βάιντελ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times.
Η ακροδεξιά παράταξη της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» θα πιέσει για ένα δημοψήφισμα τύπου Brexit εάν έρθει στην εξουσία, δήλωσε η Αλις Βάιντελ, χαιρετίζοντας την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ ως «απολύτως σωστή».
«Είναι ένα πρότυπο για τη Γερμανία, το γεγονός ότι μπορεί κανείς να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση σαν αυτήν», είπε η Βάιντελ σε συνέντευξή της στους Financial Times.
To AfD παρουσιάζεται να συγκεντρώνει πια περίπου 22% στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας τα τρία κόμματα του νυν ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους, Φιλελεύθερους), τα ποσοστά των οποίων είναι χαμηλότερα. Με βάση τις σφυγμομετρήσεις, το AfD αναμένεται μάλιστα να έρθει πρώτο στις κρατιδιακές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν φέτος σε Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο, ενώ οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές αναμένονται στη Γερμανία το 2025. Αυτό που θα είναι πρακτικά «δύσκολο», βέβαια, για το AfD σε όλες τις περιπτώσεις, είναι το να μπορέσει να βρει κυβερνητικούς εταίρους.
Με πληροφορίες από FT
Σχόλια