L’Opinion: Donald Trump : Project 2025

Με τη βοήθεια δεκάδων συντηρητικών ομάδων το think tank The Heritage Foundation έχει αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης : «Project 2025». Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αποκάλυψε επίσης ορισμένα μέτρα που σκοπεύει να λάβει εάν επιστρέψει στην εξουσία.
Η προοπτική των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2024 εγείρει ένα προφανές ερώτημα : τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ αν επιστρέψει στην εξουσία ; «Θα εξαλείψουμε τα κομμουνιστικά, μαρξιστικά, φασιστικά και αριστερά αποβράσματα» είπε ο πρώην πρόεδρος κατά τη διάρκεια εκλογικής συγκέντρωσης στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, σημειώνει η Le Figaro. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί, αυτή τη φορά να βασίζεται στο The Heritage Foundation, ένα πολύ συντηρητικό think tank. Με τη βοήθεια δεκάδων συντηρητικών ομάδων, αναπτύχθηκε ένα σχέδιο δράσης, το «Project 2025», για να προσπαθήσει να επηρεάσει τη νέα πιθανή θητεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Η εκδίκηση φαίνεται να είναι μία από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ. Θέλει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορητήριο για τους πολιτικούς εχθρούς του με πρώτο από όλους τον Τζο Μπάιντεν και την οικογένειά του μέσω του διορισμού «ειδικού εισαγγελέα» και επίσης σκοπεύει να επιτεθεί σε «όλους τους μαρξιστές εισαγγελείς» (δηλαδή αυτούς που είναι διορισμένοι από τους Δημοκρατικούς).
Βαθύ κράτος
Η ομοσπονδιακή διοίκηση είναι επίσης στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ. Το στρατόπεδο του Τραμπ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα εκτελεστικό διάταγμα για την εξάλειψη της προστασίας των θέσεων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο στόχος ; Να διώξει μέχρι και 50.000 από αυτούς, για να τους αντικαταστήσει... με «δικούς του». Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Kevin Roberts, επικεφαλής του The Heritage Foundation, εξηγούσε ότι χρειαζόταν συντηρητικούς με κίνητρα προκειμένου να «διαλύσει την διοικητική μηχανή από την πρώτη μέρα». Ως μέρος του Project 2025, αναπτύσσεται μια βάση δεδομένων για συντηρητικούς έτοιμους «να κάνουν τη δουλειά» με τη φιλοδοξία να στοχεύσουν το βαθύ κράτος, σημειώνει το Radio Canada.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε επίσης να βάλει χέρι σε ανεξάρτητους ομοσπονδιακούς οργανισμούς, όπως την Federal Communications Commission, η οποία ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σχετικά με τη μετανάστευση, ο πρώην αρχηγός του κράτους θέλει να συλλάβει όλους τους μετανάστες χωρίς έγγραφα, να τους βάλει σε στρατόπεδα κράτησης και να οργανώσει «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης στην ιστορία της Αμερικής». Θα επικαιροποιηθούν μέτρα όπως η απαγόρευση εισόδου στη χώρα υπηκόων ορισμένων μουσουλμανικών χωρών ή η κατάργηση των δικαιωμάτων για παιδιά που γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος από γονείς παράνομες μετανάστες.
Στο μέτωπο της οικονομίας, σε συνέντευξη στο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ήθελε να καθιερώσει έναν «καθολικό βασικό τελωνειακό δασμό» 10% στις εισαγωγές. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα ανατραπεί επίσης, σημειώνει η Le Figaro : Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα σταματήσει, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ «θα αποκαταστήσει την ειρήνη». Όσο για το ΝΑΤΟ, ο πρώην αρχηγός του κράτους θέλει «να επανεκτιμήσει θεμελιωδώς τον στόχο και την αποστολή του».
Σε σχέση με το πολύ ριζοσπαστικό περίγραμμα του προγράμματος, οι δύο διευθυντές της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψαν ορισμένες λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στα μέσα ενημέρωσης ως «καθαρά θεωρητικές». Επιπλέον, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί : ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα απαιτούσαν την έγκριση του Κογκρέσου, ενώ άλλες θα αμφισβητηθούν αμέσως στα δικαστήρια.
L’Opinion

Σχόλια