Χ.Κουρουνδής:Τι σηματοδοτεί η λειτουργία Ιδιωτικών ΑΕΙ & η Συνταγματική "παραδρομή" του νομοσχεδίου

 

=======================

Για τα «ελεύθερα» μη κρατικά Πανεπιστήμια.
1. Είναι σωστό που ο διάλογος ως τώρα γίνεται κατά βάση με οικονομικά κριτήρια. Στη φάση αυτή το ζήτημα είναι κυρίως οικονομικό, γιατί:
2. Κανένα σοβαρό Πανεπιστήμιο, στα 700 χρόνια της ύπαρξής τους στην Ευρώπη, δεν σκέφτηκε ποτέ να «επεκταθεί» σε άλλες χώρες ή να ιδρύσει παραρτήματα.
3. Αν γίνεται ή θα γίνει τώρα είναι γιατί η εξωτερική χρηματοδότηση αποτελεί πλέον όρο επιβίωσης για τα αγγλοσαξωνικά κυρίως Πανεπιστήμια. Το να ιδρύσει λοιπόν παράρτημα ένα καλό Πανεπιστήμιο σε χώρα του τρίτου κόσμου (Κατάρ, Κύπρος, Ελλάδα κτλ) δεν υπακούει σε κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, αλλά περιγράφεται σωστά με την νεοελληνική λέξη «αρπαχτή».
4. Τα ελεύθερα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα επιτύχουν - δηλαδή θα προσελκύσουν σημαντική πελατεία. Οι φοιτητές που θα εγγραφούν είτε θα είναι αποτυχόντες στις Πανελλήνιες εξετάσεις είτε επιτυχόντες στα (πάρα πολλά) μέτρια Τμήματα των κρατικών Πανεπιστημίων είτε σπουδαστές στα Κολλέγια της ημεδαπής (που θα συνεχίσουν να λειτουργούν) και της αλλοδαπής.
5. Τα σοβαρά και επίζηλα Τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ίδρυση τέτοιων ιδρυμάτων. Ούτε όμως και θα ωφεληθούν από τον υποτιθέμενο «ανταγωνισμό», αφού έρευνα στα ιδρύματα αυτά δεν προβλέπεται. Αντιθέτως θα θιγούν ανεπανόρθωτα τα άπειρα, ατάκτως ερριμμένα από όλες τις κυβερνήσεις, ανεπαρκή Τμήματα επαρχιακών Πανεπιστημίων. Και δυστυχώς μαζί τους και κάποια πολύ καλά. Η «αγορά» θα επιτελέσει το έργο που η κυβέρνηση δεν τολμά να αναλάβει.
6. Ως οικονομική κίνηση, η ίδρυση «ελευθέρων» Πανεπιστήμιων θα είναι σίγουρα επικερδής για το ελληνικό Δημόσιο. Θα προσφέρει και θέσεις εργασίας στους πολλούς άνεργους διδάκτορες, κάποιοι από τους οποίους είναι πολύ καλοί αλλά δεν έχουν ελπίδα να βρουν ποτέ εργασία στο φθίνον κρατικό Πανεπιστήμιο.
Αλιευμένο

Σχόλια