Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας τέταρτης γενιάς στον κόσμο

Σε εμπορική λειτουργία έθεσε η Κίνα τον πρώτο παγκοσμίως πυρηνικό αντιδραστήρα τέταρτης γενιάς, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Σε σύγκριση με τους προηγούμενους, ο σταθμός Shidaowan, έχει σχεδιαστεί για έχει πιο αποδοτική και οικονομική κατανάλωση, να βελτιώνει την ασφάλεια και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πρόκειται για την πρεμιέρα παγκοσμίως αυτού του τύπου αντιδραστήρων, ο οποίος διαθέτει ισχύ 200 MW.

Οι παραδοσιακοί αντιδραστήρες επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Αλλά αυτά τα προηγμένα μοντέλα (οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην κούρσα για τους νέους αντιδραστήρες. Εξάλλου επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τις δυτικές χώρες.

  • Πάνω από το 90% των εξοπλισμών του σταθμού του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου, ο Ζανγκ Γιανσού, τον οποίο επικαλέστηκε το Xinhua.

Η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012. Ένας πρώτος SMR είχε συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, οι αντιδραστήρες SMR μπορεί να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και στην ενεργειακή μετάβαση, χάρη στην συμπαγή και απλοποιημένη αρχιτεκτονική τους, έναν σχεδιασμό σε μονάδες που μειώνει το κόστος και τη διάρκεια κατασκευής, και την πολλαπλή χρήση τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πάνω από 80 σχέδια βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες.

==============

Blogger: 

... αυτά στην μακρινή Κίνα. Βέβαια στο προτεκτοράτο η κουβέντα για την ενέργεια εξαντλείται στο χρώμα των τιμολογίων, αφού - με καλολαδωμένο τύπο και τηλεόραση - δεν ακούγεται το προφανές.

Η χώρα έχει χρεοκοπήσει και ενεργειακά γιατί πριν απ' όλα έχει χρεοκοπήσει πολιτικά.  Οι ολιγάρχες σε πλήρη συνέργεια με τις μαριονέτες τους πολιτικούς θα αποφουφήξουν ότι χρήματα είναι διαθέσιμα για τις ΑΠΕ, χρήματα που δίνει η ΕΕ κατ' απαίτηση των Γερμανών γιατί σ' αυτούς τελικά επιστρέφουν!  Εν τω μεταξύ η  κυβέρνησις μέσω των λογαριασμών ενέργειας - αφού η ίδια εισπράττει μεγάλο τμήμα τους - θα μπορεί να λέει ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της, αφού εμφανίζει πλεονάσματα (από τους στιμένους καταναλωτές)! Κατά δεύτερον με τμήμα των κλοπιμαίων ο αρχηγός θα βγαίνει κατά τα τα τακτά διαστήματα και θα μοιράζει pass και επιδόματα σε ένα εξαθλιωμένο πρεκαριάτο που έχει εν τω μεταξύ προλάβει να εξαθλιωθεί και πνευματικά, οπότε δεν χρειάζονται δα και μεγάλα ποσά για να εξαγορασθεί.... 

 Όταν πάψουν οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ, και στα βουνά θα έχουν απομείνει τα κουφάρια των άχρηστων ανεμογεννητριών - για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη! - όταν λοιπόν πάψουν οι επιδοτήσεις, τότε πιθανά να αρχίζουν κάποιοι  να ψελλίζουν για το διαρκές έγκλημα στον τομέα της ενέργειας.

 ==============

 

 ------------------

------ --------------
Όπως γράφει το Bloomberg, η Σουηδία είναι επίσης ένα από τα έθνη που ενδέχεται να υπογράψουν δήλωση στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα για τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως έως το 2050. Η ώθηση καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και άλλοι υποστηρικτές μπορεί να περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Σχόλια