Οι Πλούσιοι.


   Πλούσιος είναι ο άνθρωπος που έχει σε αφθονία κάτι. Βέβαια χρησιμοποιούμε τη λέξη και για μη ανθρώπινες ιδιότητες (ζωγραφιά πλούσια σε χρώματα, τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αλλού), αλλά εδώ θα μας απασχολήσει αποκλειστικά ο ανθρώπινος πλούτος.

   Έτσι, πλούσιο θεωρούμε, τον άνθρωπο που έχει σωματικά χαρίσματα (δύναμη, οξεία όραση, καλλιφωνία, ομορφιά και άλλα), τον άνθρωπο που έχει πνευματικά χαρίσματα (οξυδέρκεια, βαθιά ή πλατιά γνώση ή και τα δύο, ρητορική δεινότητα, πολυπραγμοσύνη και άλλα), αλλά κυρίως πλούσιο λέμε τον άνθρωπο που “κατέχει” υλική και νομισματική περιουσία (χωράφια, σπίτια, μετοχές, χρήματα και άλλα).

   Μάλιστα από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και λόγω της διαφημιστικής προβολής, οι πρώτες δύο κατηγορίες πλουσίων έχουν υποτιμηθεί σοβαρά, ενώ η τρίτη έχει γιγαντωθεί! Παράδειγμα, κανείς δεν λέει τον νέο άνθρωπο πλούσιο, λόγω του ότι έχει πολλά χρόνια να ζήσει. Αντίθετα οι κοινωνικές συνθήκες έχουν μετατρέψει τους νέους σε καταθλιπτικά, μίζερα όντα, μέσα από μια ανούσια “εκπαίδευση” που εκπορνεύει την αληθινή έννοια της παιδείας, μέσα από μια όλο και δυσκολότερη “επαγγελματική αποκατάσταση”, ασχέτως προσόντων, που συνθλίβει τη νεανική ορμή και τα νεανικά όνειρα!..
Από κοντά η πολυδιαφημιζόμενη “τέταρτη βιομηχανική επανάσταση” τάζει στους πλούσιους άνετη παράταση ζωής άνω του αιώνα, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους φτωχούς!..

   Είναι πολύ ρεαλιστικό να πούμε ότι ο πλούσιος θέλει να μείνει πλούσιος, ενώ ο φτωχός δεν θέλει να μείνει φτωχός, οπότε το όνειρο του πλουτισμού επιδιώκεται από το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού. Αλλά, αν είστε χριστιανός θυμηθείτε το: «...οὐκ ἐπ’  ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος, ἀλλ’  ἐπὶ παντὶ ῥήματι ἐκπορευομένῳ διὰ στόματος Θεοῦ...», δηλαδή δεν πρέπει να είναι αποκλειστικό ζητούμενο στην ανθρώπινη ζωή η επιδίωξη υλικού πλουτισμού, αλλά να επιδιώκεται και η πνευματική ανέλιξη στο μέτρο του δυνατού. Πράγμα που είναι σωστό και για τους μη χριστιανούς! Είναι πανανθρώπινο! Ακόμη, ο χριστιανισμός διδάσκει ότι ο πλούτος είναι μια ψευδαίσθηση και ότι η ταπεινότητα, είναι ο αληθινός πλούτος! Τώρα αν αυτό βολεύει πολύ τους πλούσιους, είναι θέμα άλλου κειμένου!..  

   Οι πλούσιοι λοιπόν, των μετοχών, των τραπεζών, των εταιριών και των επιχειρήσεων, της λεηλασίας του κρατικού κορβανά, της διεθνούς δραστηριότητας και των φορολογικών παραδείσων, είναι αναμφισβήτητα οι μεσίτες, τα τσιράκια επί το λαϊκότερον, αλλά συγχρόνως και δέσμιοι, των ελίτ της εξουσίας που με το όνειρο της παγκόσμιας εξουσίας και του παγκόσμιου ελέγχου του ανθρώπινου πληθυσμού, έχουν φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Περισσότερα για το πώς και τι κάνει η εξουσία θα βρείτε σε προηγούμενο άρθρο μου: Ο πόλεμος πίσω από όλους τους πολέμους.

   Οι πλούσιοι είναι οι παθιασμένοι λάτρεις του θεού “χρήμα”. Το προσκυνούν, προσεύχονται σ' αυτό, ζουν και απολαμβάνουν με αυτό, τους είναι αδιανόητο να κάνουν κάτι χωρίς αυτό και όχι μόνο! Το επιβάλλουν πρόστυχα και στους φτωχούς. Όπως παλιότερα η άρνηση σου να θυσιάσεις στους θεούς των ειδωλολατρών ισοδυναμούσε με αποκεφαλισμό σου. Βλέπετε, ο παθιασμένος, προσκολλημένος στο πάθος του, δύσκολα αποκτάει συνείδηση! Πάλι θα ανατρέξω στη Βίβλο: «...εὐκοπώτερόν ἐστι κάμηλον διὰ τρυπήματος ραφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν. ...». Δηλαδή είναι ευκολότερο να περάσει καμήλα από την τρύπα βελόνας, παρά ο πλούσιος να μεταστραφεί και να δει την αλήθεια!

   Έτσι, σιγά σιγά, ιδιωτικοποιούνται τα πάντα. Το νερό απέκτησε τιμή. Ο αέρας επίσης, με τους φόρους για την ενέργεια και το διοξείδιο του άνθρακα. Εκπορνεύεται η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, και κυρίως η επιστήμη. Και με την επιστήμη, το μαγικό ραβδί που κάνει ότι προστάζουν οι αφέντες της εξουσίας και οι πλούσιοι, καταλύθηκαν τα έθνη και οι πατρίδες, ο σεβασμός των γενεών μεταξύ τους, το βλέμμα συμπόνιας στον άρρωστο, στον γέροντα, σ' αυτόν που η ατυχία, του χτύπησε τη πόρτα. Δείτε εξώσεις και πλειστηριασμούς!

   Δείτε ακόμη, τα πλούσια κράτη που εκμεταλλεύτηκαν αιώνες τον “τρίτο κόσμο”, να προσπαθούν να του αρνηθούν το δικαίωμα στην καλύτερη ζωή των πληθυσμών του, στην προς ίδιον όφελος εκμετάλλευση των πόρων του, στην καλύτερη υγεία, παιδεία, συνθήκες εργασίας, χωρίς την διαμεσολάβηση του ευρώ ή του δολαρίου!

   Κι ακόμη, την άρνηση να δεχθούν, την υπαιτιότητα σε γενοκτονίες όπως αυτή των ιθαγενών της Αμερικής, την εκμετάλλευση της Αφρικής μέσω της δουλείας, την υπαιτιότητα σε πολέμους όπως οι προηγούμενοι δύο παγκόσμιοι! Την υπαιτιότητα στην παραποίηση της ιστορικής αλήθειας. Την υπαιτιότητα στην παραποίηση ακόμη και της επιστημονικής αλήθειας σε περιπτώσεις που επιχειρείται η παγκόσμια χειραγώγηση!

   Ναι! Οι πλούσιοι είναι η αιτία που ο κόσμος είναι σ' αυτό το χάλι!

   Ναι! Όταν σε ένα κόσμο απάτης, ψεύδους, κλοπής, βίας, εσύ λες “Είμαι καλά!” τότε είσαι συνεργός με τους πλούσιους, με τους εξουσιαστές, δείχνεις λάθος δρόμο στα παιδιά σου, είσαι μισητός από τους πολλούς! Κι ας μην τολμούν να σου το πουν φανερά!

   Πολύ πιο γλαφυρά, τα περιγράφει ο  Κάρολος Ντίκενς στο βιβλίο του: Το Πνεύμα Των Χριστουγέννων (A Christmas Carol ). Διαβάστε το!
Ή αν θέλετε δείτε την κινηματογραφική μεταφορά του στο λινκ: https://youtu.be/rn9opYb7d4g

A Christmas Carol - (1984) full movie with greek subs.

   Καλά Χριστούγεννα!


                                                                     Γιώργος Χαραλαμπίδης


Σχόλια