Wall Street Journal : Η Γάζα μπορεί να πέσει, όπως έπεσε η Μοσούλη και η Μαριούπολη αλλά το τίμημα θα είναι βαρύ.
Wall Street Journal : Η Γάζα μπορεί να πέσει, όπως έπεσε η Μοσούλη και η Μαριούπολη αλλά το τίμημα θα είναι βαρύ. Αν ήμουν στην θέση των Ισραηλινών, θα έλεγα στη διεθνή κοινότητα : «Δώστε μας 180 ημέρες και θα το κάνουμε με λιγότερα θύματα. Αν μας αναγκάσετε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε σε 30 ημέρες, ό,τι και να συμβεί θα είναι δικό σας λάθος».
Η σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς μπορεί να πετύχει αλλά θα είναι καταστροφική και αιματηρή καθώς ο πόλεμος των πόλεων (urban warfare) ευνοεί τους αμυνόμενους.
Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αλλά μόνο με το κόστος τεράστιων απωλειών. Απώλειες για τα ισραηλινά στρατεύματα, από τη μία πλευρά, και ακόμη περισσότερο για τους Παλαιστίνιους που θα βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.
Ο πόλεμος πόλεων, ιδιαίτερα σε πυκνό έδαφος με πολλά ψηλά κτίρια - η Γάζα έχει μεγάλο αριθμό κτιρίων άνω των έξι ορόφων - ευνοεί φυσικά τους αμυνόμενους. Επιπλέον, η κλειστή μάχη τείνει να μειώνει το πλεονέκτημα της πιο προηγμένης τεχνολογικά πλευράς, κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει την τρομερή στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μεγάλες πόλεις υπό πολιορκία καταλήφθηκαν τελικά, με τις δυνάμεις που τις υπερασπίζονται να ισοπεδώνονται ή να παραδίδονται. Το πιο σχετικό παράδειγμα που αναφέρεται συχνά στο Ισραήλ είναι η εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016-2017 για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης πόλης του Ιράκ, από τον ISIS. Ο πληθυσμός της εκείνη την εποχή ήταν συγκρίσιμος με τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
"Εάν το Ισραήλ κάνει αυτό που λέει ότι θέλει να κάνει - δηλαδή, να ανατρέψει τη Χαμάς και να καταστρέψει τις στρατιωτικές της ικανότητες - θα έχουμε μια Μοσούλη που θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε ο Michael Horowitz, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης κινδύνου The Beck . Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές απώλειες αμάχων και πολύ σημαντικές ζημιές. »
Διάρκεια 277 ημερών η Μάχη της Μοσούλης ήταν στην πραγματικότητα μια ατελείωτη και αιματηρή εκστρατεία της οποίας ο πραγματικός απολογισμός δεν έχει ποτέ εκτιμηθεί πλήρως. Μια έρευνα του Associated Press, βασισμένη σε αρχεία νεκροταφείων και στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε αριθμό νεκρών στη Μοσούλη μεταξύ 9.000 και 11.000. Μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της ιρακινής πόλης καταστράφηκε, μετατράπηκε σε ερείπια. Μία από τις τελευταίες ενέργειες των μαχητών του ISIS ήταν να ανατινάξουν το αρχαίο Μεγάλο Τζαμί Al-Nuri, όπου το «χαλιφάτο» τους ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2014.
Για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος υποστήριξε τις χερσαίες ιρακινές δυνάμεις, η Μοσούλη ήταν ο πρώτος μακρύς πόλεμος πόλεων μετά τη Μάχη του Χου, στο Βιετνάμ, το 1968. Σε μια αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε μετά την εκστρατεία, η Ομάδα Μελέτης της Μοσούλης του στρατού των ΗΠΑ σημείωνε ότι ο ISIS είχε εκμεταλευτεί τις προσπάθειες του ιρακινού και αμερικανικού στρατού να σεβαστούν τους νόμους της ένοπλης σύγκρουσης ως «ένα όπλο εναντίον του», δημιουργώντας καταστάσεις στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε είτε να επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι πλεονέκτημα στο ISIS ή να διατρέχεται μεγαλύτερος κίνδυνος να σκοτωθεί άμαχος πληθυσμός.
Ωστόσο, στη Γάζα, το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με μία επιτήρηση - και ανοχή - σε σχέση με τέτοιες απώλειες αμάχων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που γνώρισε η Μοσούλη, μια πόλη με σουνιτική πλειοψηφία όπου οι περισσότερες δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σιιτικές μιλίτσιες ή ο Ιρακινός στρατός και αστυνομία, κυρίως σιίτες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, περίπου 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς, αριθμός που έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός σε όλο τον κόσμο.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα οποία δεν έχουν επαληθευτεί, περιλαμβάνουν 471 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στις 17 Οκτωβρίου στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli. Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανεξάρτητους αναλυτές, αυτή η έκρηξη προκλήθηκε από μια αποτυχημένη παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα και θα είχε ως αποτέλεσμα πολύ μικρότερο αριθμό νεκρών.
«Παρόλο που το Ιράκ είναι μια πολύ διχασμένη κοινωνία και οι δυνάμεις που επιτέθηκαν στη Μοσούλη δεν προέρχονταν από αυτήν την πόλη, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά», είπε ο Πάτρικ Όσγκουντ, ένας ανεξάρτητος σύμβουλος ασφαλείας με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος εργάστηκε πολύ για το Ιράκ. Ελευθέρωναν το δικό τους έδαφος. Αυτό δεν συμβαίνει στη Γάζα.»
Οι πολιτικές συνθήκες είναι ακόμη πιο διαφορετικές στην Ουκρανία, μια χώρα που προσπαθεί να αποκρούσει μια απρόκλητη εισβολή από τη Ρωσία. Αλλά από καθαρά τακτικής άποψης, η ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης πέρυσι υπογραμμίζει επίσης τις τρομακτικές δυσκολίες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ στη Γάζα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη αλλού στην Ουκρανία, η Ρωσία επωφελήθηκε από την αεροπορική υπεροχή στη Μαριούπολη που της επέτρεψε να βομβαρδίζει αυτήν την παράκτια πόλη των 450.000 κατοίκων για μήνες. Ουκρανικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες, με τους νεκρούς συχνά απλώς να θάβονται με μπουλντόζες στα ερείπια.
Γεγονός παραμένει ότι η Χαμάς έχει περάσει χρόνια προετοιμάζοντας ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων και οχυρώσεων και έχει επιλέξει τον χρόνο του πολέμου της με το Ισραήλ. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη που δεν είχαν προβλέψει τη ρωσική εισβολή και επομένως δεν είχαν αποθηκεύσει όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα. Αποκόπηκαν από την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.
Αυτό δεν εμπόδισε τον ρωσικό στρατό να υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη μάχη της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο στρατηγών. Μπόρεσε να καταλάβει την πόλη μόνο μετά από τρεις μήνες, αφού ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky διέταξε τις επιζώντες ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν.
«Η μάχη στην πόλη είναι πολύ αργή, διαρκεί πολύ και είναι ακριβή. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να την διεξαγάγετε, λέει ο Rob Lee, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. Όταν αντιμετωπίζεις έναν αντίπαλο που υπερασπίζεται το αστικό έδαφος, ειδικά όταν έχει χρόνο να προετοιμάσει μια καλή άμυνα και δεν είναι έτοιμος να τα παρατήσει γρήγορα, χρειάζεται χρόνος.
Αλλά ο χρόνος είναι ακριβώς ένα εμπόρευμα που δεν φαίνεται να διαθέτει το Ισραήλ. Η παγκόσμια προσοχή στη Γάζα τροφοδοτεί την πολιτική πίεση για κατάπαυση του πυρός, ενώ η ανάκληση περισσότερων από 300.000 εφέδρων βλάπτει την οικονομία της χώρας. Υπάρχει στην πραγματικότητα ένα στρατιωτικό παράδοξο εδώ ότι όσο πιο γρήγορα αναγκάζεται το Ισραήλ να επιχειρήσει, τόσο περισσότερο θα πρέπει να καταφεύγει σε ωμή βία, αυξάνοντας έτσι τις απώλειες αμάχων και τις ζημιές στην υποδομή της Γάζας, σύμφωνα με τον Michael Knights, ειδικό στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για Near East Policy, συγγραφέας εκτενούς έρευνας για την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
«Όταν κάποιος επιβάλλει έναν τεχνητό ρυθμό σε μια επιχείρηση, όπως συνέβη σε κάποιο βαθμό στη Μοσούλη, και λέει «Πιο γρήγορα, πιο γρήγορα, κάντε το», τότε η ισοπεδωτική λογική ενισχύεται , εξηγεί ο Michael Knights. Αν ήμουν στην θέση των Ισραηλινών, θα έλεγα στη διεθνή κοινότητα: «Δώστε μας 180 ημέρες και θα το κάνουμε με λιγότερα θύματα. Αν μας αναγκάσετε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε σε 30 ημέρες, ό,τι και να συμβεί θα είναι δικό σας λάθος». »
Ωστόσο ο συνταξιούχος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Joel Rayburn, πρώην σύμβουλος στρατηγικών πληροφοριών της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία το 2018-21, έχει ελάχιστες αμφιβολίες για την ικανότητα του Iσραηλινού Στρατού να επιτύχει τους στόχους του στη Γάζα, όπου, από ορισμένες απόψεις, πιστεύει ότι ο πόλεμος θα είναι ευκολότερος από αυτόν της Μοσούλης.
«Είναι ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα. Η Χαμάς θα ηττηθεί τακτικά στη Γάζα επειδή δεν μπορεί να υπερασπιστεί βιώσιμα το έδαφος, λέει. Στρατιωτικά, η Γάζα είναι σαν νησί. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική άμυνα, επειδή η Χαμάς δεν έχει τρόπο να ανεφοδιαστεί ούτε πίσω βάση για να υποστηρίξει επιχειρήσεις πρώτης γραμμής. »
Το Ισραήλ έχει ήδη εμπειρία από δύο χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, το 2008-2009 και το 2014, αν και και οι δύο επιχειρήσεις στόχευαν περισσότερο στην αποτροπή της Χαμάς παρά στην πλήρη εξάλειψή της που είναι μια πολύ πιο δύσκολη πρόκληση. Το 2014, η επίλεκτη Ταξιαρχία Γκολάνι του Ισραήλ υπέστη σοβαρές απώλειες ενώ προσπαθούσε να καταλάβει τη συνοικία Shujaiya της πόλης της Γάζας. Μπόρεσε να προχωρήσει μόνο μετά από αεροπορικές επιδρομές και ένα έντονο φράγμα πυροβολικού που άφησε πολλούς νεκρούς αμάχους.
Το Ιράν από τότε προμήθευσε τη Χαμάς με πιο εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων. Μικρά drones που ρίχνουν πυρομαχικά ή προσκρούουν σε τανκς ή τεθωρακισμένα οχήματα, μια τακτική που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ISIS στη Μοσούλη και τώρα αναπόσπαστο μέρος του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελούν έναν επιπλέον κίνδυνο. Όμως, ενώ τα πιο προηγμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα του Ισραήλ είναι εξοπλισμένα με τις πιο πρόσφατες άμυνες Trophy έναντι drones και κατευθυνόμενων πυραύλων, δεν προσφέρουν απαραίτητα αλάνθαστη προστασία.
«Η Χαμάς περιμένει, η Χαμάς έχει προετοιμαστεί για την χερσαία εισβολή και θα υπάρξουν θύματα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», συμφωνεί ο Κόμπι Μάικλ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ και πρώην επικεφαλής των Παλαιστινιακών υποθέσεων στο Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ. Αλλά καταλαβαίνουμε επίσης πολύ καλά, μετά από αυτές τις φρικτές επιθέσεις, ότι με τέτοια εγγύτητα, πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε θυσίες για να μείνουμε εδώ. Η άλλη επιλογή είναι να πάρουμε τις αποσκευές μας και να φύγουμε. »
Οι τεράστιες αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού που επέτρεψαν στη Χαμάς να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και που έπληξαν σοβαρά τη φήμη του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας, ενισχύουν περαιτέρω τα διακυβεύματα της μάχης που έρχεται στη Γάζα.
«Οι Ισραηλινοί πρέπει να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο αλλά αποδεικνύοντας ότι το κάνουν μέσω πολύ έξυπνου επιχειρησιακού σχεδιασμού και πραγματικά εντυπωσιακών στρατιωτικών δυνατοτήτων που βασίζονται σε πληροφορίες», δήλωσε ο απόστρατος Στρατάρχης Έντουαρντ Στρίνγκερ, πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επέβλεπε η αεροπορική εκστρατεία στη Λιβύη το 2011. Χρησιμοποιώντας ό,τι βαριά όπλα διαθέτουν για να ισοπεδώσουν τη Γάζα ως αντίποινα, αφήνοντας τους συμμάχους τους να αναρωτιούνται πώς θα είναι υπερασπίσιμο όλο αυτό, ενισχύοντας την ενότητα των εχθρών τους, δεν θα ήταν πολύ έξυπνο. »
The Wall Street Journal
L’Opinion
23/10/23
via Babis Georges Petrakis
Σχόλια