Le Point : Οταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα εμπνέονταν από την ναζιστική Γερμανία.

Το 1990, το βιβλίο “Η ημισέληνος και η σβάστικα” του Roger Faligot έριχνε φως πάνω σε μία εξαιρετικά σκοτεινή προσωπικότητα, τον Amin al-Husseini, μουφτή της Ιερουσαλήμ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο μουφτής είχε συναντήσει τον Χίτλερ και είχε φτιάξει ένα ραδιοφωνικό σταθμό στην Γερμανία, που παρότρυνε τους μουσουλμάνους, ιδιαίτερα τους Βόσνιους, να ενταχτούν στα τάγματα SS.
Στο βιβλίο του “Ισλαμικός φασισμός”, ο Γερμανο-Αιγύπτιος πολιτικός επιστήμονας Hamed Abdel-Samad μας αποκαλύπτει ότι ο ιδρυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Hassan al-Banna, διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Amin al-Husseini από το 1927. Όταν το 1946 ο μουφτής της Ιερουσαλήμ, που διώκονταν ως εγκληματίας πολέμου, κατάφερε να διαφύγει στην Αίγυπτο ο Hassan al-Banna τον υποδέχτηκε πλέκοντας του το εγκώμιο : “Η αξία του μουφτή είναι ίση με αυτή ενός ολόκληρου έθνους. [...] Αυτός ο ήρωας, ναι, αυτός ο ήρωας τα’ βαλε με μια αυτοκρατορία και πολέμησε τον Σιωνισμό με τη βοήθεια του Χίτλερ και της Γερμανίας. Η Γερμανία και ο Χίτλερ δεν υπάρχουν πιά αλλά ο Amin al-Husseini θα συνεχίσει τον αγώνα."
Βασιζόμενος σε πηγές στα γερμανικά και τα αραβικά, ο Hamed Abdel-Samad επιμένει στον τεράστιο θαυμασμό που έτρεφε ο Hassan al-Banna για τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιδρυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έγραφε ότι “ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι οδήγησαν τη χώρα τους στην ενότητα, την πειθαρχία, την πρόοδο και την εξουσία. [...] Οταν μιλούσαν ο Führer ή ο Duce, η ανθρωπότητα και το σύμπαν υπάκουαν με βαθύ σεβασμό.” Με τις δημοσιεύσεις της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπαθούσε να διαδώσει ότι ο Γερμανός δικτάτορας ασπάστηκε το Ισλάμ και ότι έκανε ένα μυστικό προσκύνημα στη Μέκκα, εξ ου και το νέο του όνομα, Hadj Mohamed Hitler...
Αυτή η ανατριχιαστική "πνευματική εγγύτητα" μπορεί να εξηγηθεί από την κοινή εχθρότητα που έτρεφαν Ναζί και Μουσουλμανική Αδελφότητα κατά των Βρετανών (που τότε κατείχαν την Αίγυπτο) και κατά των Εβραίων. Πιο συγκρατημένο, το βιβλίο των Olivier Carré και Μichel Seurat “Μουσουλμανική Αδελφότητα” υπογραμμίζει απλώς, ότι η Αδελφότητα ένιωθε “συμπάθεια για τους εχθρούς των Αγγλων”. Ο Hassan al-Banna ισχυρίζονταν ότι ο πόλεμος κατά της βρετανικής αποικιακής δύναμης ήταν μία υποχρέωση για τους Αιγύπτιους. Ωστόσο, οι συγγραφείς του βιβλίου διαβεβαιώνουν ότι ο ιδρυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν εμφανίζονταν ως θαυμαστής των ναζί.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Amr Elshobaki, κάτοχος διδακτορικού στην πολιτική επιστήμη από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, συγγραφέας του βιβλίου “Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από τις αρχές έως σήμερα”, επιμένει στον αντισημιτισμό της Αδελφότητας που τοποθετούσε "βόμβες και παγιδευμένα πακέτα σε πολλά μέρη στο Κάιρο στοχεύοντας Αιγύπτιους Εβραίους και καταστήματα Εβραίων. Ολοι οι Εβραίοι του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων της Αιγύπτου, “ήταν εχθροί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας”. Αλλωστε, το συνολικό σύστημα σκέψης της Αδελφότητας ήταν όντως πολύ παρόμοιο με αυτό των Ναζί : “Αυτό το σύστημα δεν αναγνωρίζει την πιθανότητα αποκλίσεων μεταξύ των μελών του κινήματος, γιατί όλοι πρέπει να ακολουθούν την ίδια άποψη, και όποιος διαφοροποιείται αξίζει απομόνωση και περιφρόνηση.” Υπήρχαν όμως επαφές μεταξύ των Ναζί και της Αδελφότητας ;
Μέχρι τώρα, αυτό το θέμα δεν είχε προσεγγιστεί στις έρευνες για την “Μουσουλμανική Αδελφότητα” και τον ιδρυτή της Hassan al-Banna, που δολοφονήθηκε το 1949. Σύμφωνα με το βιβλίο “Ισλαμικό φασισμός”, έγγραφα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν τους δεσμούς μεταξύ μυστικών υπηρεσιών των Ναζί και εκπροσώπων της “Μουσουλμανικής Αδελφότητας” στην Αίγυπτο. Κοινός στόχος τους η αποδυνάμωση της βρετανικής παρουσίας στην Βόρειο Αφρική.
"Τιμωρήστε τους Εβραίους για τη διαφθορά τους”
Η στρατιωτική οργάνωση της Αδελφότητας εμπνεύστηκε έντονα από τη ναζιστική υπηρεσία ασφαλείας και τη Γκεστάπο. "Πολλοί ειδικοί βλέπουν στην εκπαίδευση του επαγγελματικού στρατού της Αδελφότητας, καθώς και στις στέρεες δομές των μυστικών υπηρεσιών της, μια ένδειξη συνεργασίας με ξένες μυστικές υπηρεσίες", γράφει ο Hamed Abdel-Samad. Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν παρέχει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Γερμανία του Χίτλερ ή η Ιταλία του Μουσολίνι παρείχαν χρήματα ή όπλα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Τα λόγια του Hassan al-Banna την δεκαετία του 40 πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της εποχής. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Αδελφότητας απορρίπτει πιθανότατα αυτά τα εγκώμια για τον ναζισμό. Ωστόσο, ο ιεροκήρυκας Youssef Qaradawi, εξέχων θεολόγος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πρόσφυγας στο Κατάρ, δήλωνε στις 30 Ιανουαρίου του 2009 στο κανάλι Al Jazeera: “Καθ 'όλη την ιστορία τους, ο Αλλάχ επέβαλε [στους Εβραίους] ανθρώπους που τους τιμωρούσαν για τη διαφθορά τους. Η τελευταία τιμωρία τους επιβλήθηκε από τον Χίτλερ. [...] Μία θεϊκή τιμωρία. Με το θέλημα του Αλλάχ, την επόμενη φορά θα είναι από τα χέρια των πιστών”…
Le Point
8/3/17
Photo : Ο Ερντογάν συνηθίζει να χαιρετάει με “ραμπιά”, τον γνωστό συνθηματικό χαιρετισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
 via Babis Georges Petrakis
================

Σχόλια