H συνέχεια ενός εγκλήματος...

 


Όταν υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών πάγωσα. Δεν περίμενα πως ελληνική κυβέρνηση θα έκανε τέτοια υποχώρηση. Να αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Αν η Ελλάδα ήταν διατεθειμένη να κάνει πίσω σε αυτά που έκανε ο Κοτζιάς του Συριζα, το πρόβλημα θα είχε λυθεί απο τη δεκαετία του 90.
Κάπως νεαρός, τότε, είχα και εγώ έναν ρομαντισμό, καθώς είχα και σχετικά ακούσματα απο την περιοχή που μεγάλωσα. Έχω κάνει εκατοντάδες εκπομπές στην ΕΡΤ3 με το, τότε, επίδικο θέμα.
Η Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του Συριζα με πάγωσε, όπως είπα παραπάνω. Ήταν η πρώτη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν και κόμματα και πολιτικοί που θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιου είδους υποχωρήσεις- που τις λέγαμε εθνικές και τώρα γελούν με τον χαρακτηρισμό- και να τις παρουσιάσουν σαν επιτυχίες.
Οποιαδήποτε διάθεση είχα να βοηθήσω στην κατανόηση του προβλήματος, δημοσιογραφικά, εξέλιπε. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα το 1988 και σήμερα, το έχω εγκαταλείψει εντελώς.
Δεν με κούρασε. Απογοητεύτηκα.
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας φίλοι και γνωστοί μου έχουν στείλει την αφίσα ημερίδας που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκης (ζωντανά ή διαδικτυακά δεν το διευκρίνησα) για την μακεδονική και τουρκική μειονότητα.
Με ένα κράτος που αδιαφορεί για την ύπαρξή μας εδώ πάνω και έναν πρωθυπουργό που μοναδικός του στόχος είναι πως θα πλουτίσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, έχει κάποιο νόημα να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος; Να φωνάζουμε, να μας λένε εθνικιστές και χίλια δυό άλλα για να έρθει κάποιος Τσίπρας απο το πουθενά και να βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία τέτοιας μορφής;
Και εν πάση περιπτώσει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν βουλευτές που πληρώνονται αδρά; Γιατί δεν κάνουν κάποια δήλωση να επισημάνουν το παράδοξο του γεγονότος;
Η Συμφωνία μπορεί να υπογράφηκε αλλά ο καθένας που ξυπνάει στραβά μπορεί να λέει ότι ανήκει σε μια μειονότητα; Και τι είναι η χώρα; Η ένωση μειονοτικών υποσυνόλων;
Κυρίες και κύριοι της Βορείου Ελλάδος κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσετε, όπως συνειδητοποίησα και εγώ, πως αυτό που λέμε αθηναϊκό κράτος είναι ένα μόρφωμα που δεν μας θέλει και δεν θα έχει πρόβλημα και αν μας χάσει. Σας φαίνεται παράξενο διότι φαίνεται ακραίο. Πολλά ακραία σας έχω πει ως τώρα και τα περισσότερα έχουν βγει. Θα το καταλάβετε σιγά σιγά. 'Όταν είδα την αφίσα που παραθέτω παρακάτω, απλώς, μειδίασα. Με εκείνο το μελαγχολικό μειδίαμα. Φοβάμαι πως το παιχνίδι δεν παίζεται.
Πλέον, θα περιορισθώ σε δημοσιογραφικές αναφορές. Όσο μπορέσω.
Τα υπόλοιπα παράπονα στον κ. Μητσοτάκη και στους βουλευτές του. Αυτούς δεν ψηφίζετε στις εκλογές; Ας σας προστατέψουν.

Σχόλια