Γερμανία: Στροφή στις επιδοτήσεις στην ενέργεια από τον υπ. Οικονομικών

Σε μια έκκληση προς τους εταίρους του συνασπισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) ζήτησε περισσότερες επιδοτήσεις για τη διασφάλιση της βιομηχανικής παραγωγής και των θέσεων εργασίας.

Εν μέσω φόβων για αποβιομηχάνιση της Γερμανίας, ο Χάμπεκ υπογράμμισε την περασμένη Τρίτη (24 Οκτωβρίου) την αναγκαιότητα των επιδοτήσεων, ζητώντας μια ευρεία συζήτηση για το ρόλο του κράτους στο βιομηχανικό μετασχηματισμό. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η γερμανική οικονομία, άλλοτε βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης, δέχεται τεράστιες πιέσεις λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, της ανάγκης μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του παραμελημένου ρυθμιστικού πλαισίου, όπως οι κακές υποδομές και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, τόνισε κατά την παρουσίαση της νέας βιομηχανικής στρατηγικής.

«Βρισκόμαστε σε μια ‘Zeitenwende’ (σε ένα σημείο καμπής)», δήλωσε ο Χάμπεκ, αναφερόμενος στο σημείο καμπής που είπε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD/S&D) μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κατά την άποψή μου, αυτό δεν σημαίνει μόνο τον εν λόγω, τρομερό και επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά και τις επακόλουθες γεωπολιτικές και κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις και αλλαγές που απλά δεν έχουν αποτυπωθεί στο ρυθμιστικό μας πλαίσιο» δήλωσε ο Χάμπεκ.

Δεδομένης της νέας κατάστασης, το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της βιομηχανικής παραγωγής και των θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων με την ανάληψη περισσότερου χρέους, δήλωσε ο Χάμπεκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό αμφισβητείται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πρέπει να σκεφτούμε αν οι κανόνες που μας δώσαμε σε μια άλλη εποχή της αιώνια χαροπής παγκοσμιοποίησης, της φιλικής συντροφικότητας, του φθηνού ρωσικού αερίου, ταιριάζουν στη νέα εποχή», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Διπλασιασμός των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας

Η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου έχει καταστήσει πολλές γερμανικές βιομηχανίες να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές ενέργειας από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου, κατάσταση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ομοίως, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία είναι υψηλότερες από ό,τι σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα, αλλά και η Γαλλία, αναφέρει το έγγραφο στρατηγικής.

Ο Χάμπεκ επανέλαβε έτσι την έκκλησή του για επιδοτούμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες, την οποία θεωρεί ως «γέφυρα» μέχρι να μπορέσει να παρασχεθεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια με νεόκτιστους αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς.

Μέχρι στιγμής, σε αυτό αντιδρούν τόσο ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP/Ανανεωμένη Ευρώπη) όσο και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με δεδομένο τον τρέχοντα πληθωρισμό, οι κρατικές δαπάνες δεν πρέπει να αυξηθούν για να μην ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις τιμές.

Ομοίως, πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν τα σχέδια αυτά, επισημαίνοντας ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία είναι πιθανό να παραμείνουν ούτως ή άλλως υψηλότερες από ό,τι σε άλλες χώρες μακροπρόθεσμα.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε μια τέτοια κατάσταση, θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε ορισμένες βιομηχανίες να μεταφερθούν στο εξωτερικό, ιδίως για πρωτογενή προϊόντα όπως ο χάλυβας και ορισμένα χημικά, λέει το επιχείρημα.

Η δεξαμενή σκέψης Dezernat Zukunft, μεταξύ άλλων, έχει υποστηρίξει ότι ενώ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 76% της ζήτησης ενέργειας στη συνολική παραγωγή, αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των θέσεων εργασίας.

Για τον Χάμπεκ πάντως, η ύπαρξη ολόκληρης της αλυσίδας αξίας στη Γερμανία ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας των γερμανικών βιομηχανιών στο παρελθόν, γι’ αυτό και «θέλουμε να κρατήσουμε τις βασικές βιομηχανίες εδώ, αν είναι δυνατόν», όπως είπε.

Αμφισβήτηση των κανόνων της ΕΕ για τις επιδοτήσεις

Οι παρατηρήσεις του Χάμπεκ αποτελούν επίσης μια έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει επιτέλους το πράσινο φως για τις εθνικές επιδοτήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού εντός της Ευρώπης.

«Έχουμε καταλήξει σε ένα συνονθύλευμα διαδικασιών εκεί, όλα από την εσωτερική άποψη της εσωτερικής συγκρότησης της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς», δήλωσε.

Ωστόσο, δεδομένου του ανταγωνισμού με την Κίνα και τις ΗΠΑ, «προτείνουμε ορισμένες διαδικασίες να ομαδοποιηθούν και να συγκεντρωθούν πιο έντονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε η διαδικασία κοινοποίησης να μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτερα», πρόσθεσε.

Κατά την άποψη του Χάμπεκ, η νέα κατάσταση επιβάλλει γενικότερα την αμφισβήτηση της πολιτικής της δημοσιονομικής συγκράτησης, την οποία υπερασπίζεται ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ. Το αργότερο στον επόμενο εκλογικό κύκλο, ο οποίος ξεκινά το 2025, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διερευνήσουν τρόπους διεύρυνσης των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων» της κυβέρνησης, δήλωσε ο Χάμπεκ, υποστηρίζοντας περισσότερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις.

Η έκκλησή του για ένα πιο ενεργό κράτος επικρίθηκε ωστόσο γρήγορα από τη συντηρητική αντιπολίτευση CDU/CSU (ΕΛΚ), η οποία ζήτησε περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία αντί για κρατική στήριξη.

Η στρατηγική αυτή «βασίζεται στην παρανόηση ότι μια πολιτική συνθηκών-πλαίσιο χρειάζεται ένα κράτος που παρεμβαίνει στην οικονομία, που τη διαμορφώνει και τη μετασχηματίζει προς το συμφέρον του», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του CDU για τις οικονομικές υποθέσεις, Γιούλια Κλόκνερ.

«Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, το κράτος βλέπει τον εαυτό του ως καλοπροαίρετο ιπποκόμο πάνω στην οικονομία», ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λάθος δρόμος».

Αντί να μοιράζει επιδοτήσεις σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, ζήτησε μια «πολιτική ελάφρυνσης και απλούστευσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ολόκληρης της οικονομίας».

Πηγή: euractiv.gr

Σχόλια