Η Καταστροφή των Ελληνικών Τραπεζών

Του Κώστα Κόλμερ
Δευ, 30 Οκτωβρίου 2023 - 09:54

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητος (ΤΧΣ) εκποιεί το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΄Αλφα Μπανκ που κατέχει, αντί 282 εκατομ. ευρώ απ’ την «Γιούνι Κρέντιτ» (UC), την δευτέρα σε μέγεθος Τράπεζα της Ιταλίας. Με τη πώληση της θυγατρικής της στην Ρουμανία, η ΄Αλφα Μπανκ θα εισπράξει άλλα 300 εκατομ. ευρώ, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση. Η «Γιούρω Μπανκ» ανέλαβε το 1,7%  των μετοχών της, με την καταβολή 97 εκατομ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται (με βιβλίο προσφορών ιδιωτών επενδυτών) να πάρει πίσω μέχρις του 25% του κεφαλαίου που κατέχει το ΤΧΣ, ανάλογα με την τιμή της μετοχής στις αρχές Νοεμβρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από ιδιωτικές πηγές. Έτσι προχωρεί σιγά-σιγά η επάνοδος των Ελληνικών Τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, από τον οποίο είχαν αποχωρισθεί εξ αιτίας της νομισματοπιστωτικής κρίσεως 2010-15. Από 17 Τράπεζες στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα έμειναν τέσσαρες, σύμφωνα με τις εντολές του Βολφγάνγκ Σόιμπλε. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εν τούτοις, κατά την περίοδο εκείνη, η ανακεφαλαίωση των Ελληνικών Τραπεζών υπό του Δημοσίου, δηλ. εις βάρος του Έλληνος φορορoλογουμένου, ανήλθε σε 48,2 δισ., ευρώ, εξ αιτίας της καταστροφής των ισολογισμών τους. Από τα  226,7 δισ., ευρώ των  δάνεια των ευρωπαϊκών εταίρων προς την Ελλάδα για την πιστωτική της διάσωση μόνον 11% κάλυψαν το Ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Τ’ άλλα εισέπραξαν οι Γαλλικές και Γερμανικές Τράπεζες που είχαν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα των οποίων οι τιμές κατέρρευσαν.

Εξ αιτίας της «Τρώηκας» (*), το Ελληνικό ΑΕΠ από  240 δις., ευρώ το 2009 έπεσε στα 191 δισ. , το 2012. Η ανεργία στην χώρα εκτοξεύθη στο 25% του ενεργού πληθυσμού και των νέων στο 50%. Το δημόσιον χρέος εκτοξεύσθη στα 485 δισ., δολάρια ή στο 201% του ΑΕΠ του 2011. Το Ελληνικό κοινοβούλιο μετεβλήθη σε βιομηχανία παραγωγής 248(!) νόμων, καθ’ υπαγόρευσιν της «Τρώηκας»  και τ’ ασφαλιστικά Ταμεία, που είχαν εξαναγκασθεί από τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, να χρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος, έχασαν όλα τα κεφάλαια εξ αιτίας του «κουρέματος» που επεβλήθη απ’ τους ξένους πιστωτές.

Η ανάληψη υπό του κοινού των Τραπεζικών καταθέσεων κόστισε 28,5 δισ., ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «κοκκίνισαν» τους ισολογισμούς των. Υπολογίζεται ότι οι Τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 60 δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα, που δεν πρόκειται ποτέ να ανακτηθεί στο μέλλον κι έπαυσαν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταβληθείσες σε ταμεία πληρωμής λογαριασμών και παραβόλων και αναβάλλουν τους φόρους των. Αντίθετα στο εξωτερικό όπου έγινε ανασυγκρότηση των Τραπεζών (restructuring) το δημόσιο διπλασίασε τα κέρδη του (Αμερική, Ελβετία, Ιρλανδία).

Κατόπιν του Ελληνικό Τραπεζικού δράματος αυτού, τι έννοια έχουν οι θριαμβολογίες του υπουργού Οικονομίας κ. Κ. Χατζηδάκη και οι συστάσεις του ESM;

 

(*) Ο συνδυασμός των «εμπειρογνωμόνων» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και της Κομισιόν, που ανέλαβαν την τι-μωρία της Ελλάδος, απεκλήθη «Τρώηκα» επειδή …τρώει τα παιδιά της. Ο πληθυσμός της Ελλάδος εμειώθη κατά ένα εκατομμύριο άτομα από το 2011 δυνητικώς και πραγματικώς.  

================

Σχόλια