Τα πολυδιάστατα αγροβολταϊκά - Πέντε παραδείγματα έργων που συνδυάζουν φ/β με αγροτική παραγωγή

Χάρης Αποσπόρης

Λύση στο δίλημμα της χρήσης γης επιχειρούν να δώσουν τα αγροβολταϊκά, μια σχετικά νέα ιδέα που συνδυάζει αγροτική παραγωγή και καθαρή ηλεκτροπαραγωγή μέσω του ηλίου.

Η εν λόγω τεχνολογία έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, καθώς έφτασε από τα 5 μεγαβάτ το 2012 σε 14 γιγαβάτ το 2021, σύμφωνα με το ινστιτούτο Fraunhofer. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η ίδια η Κομισιόν εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το ερευνητικό κέντρο JRC θεωρεί πως αν εγκατασταθούν αγροβολταϊκά μόλις στο 1% της αγροτικής γης της Ε.Ε., τότε μιλάμε για μια εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 944 γιγαβάτ, ικανή θεωρητικά να πετύχει από μόνη της το στόχο του 2030 στα φωτοβολταϊκά.

Με αφορμή τα παραπάνω, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά σε μια σειρά από έργα αγροβολταϊκών στην Ευρώπη και τις διάφορες εκδοχές που μπορεί να λάβει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το πρώτο είναι ένα έργο ισχύος 9 μεγαβάτ της Akuo Energy στη νήσο Ρεουνιόν του Ινδικού Ωκεανού. Υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά 9 μεγαβάτ μαζί με αποθήκευση ενέργειας 9 MWh που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας Etang Sale.

Το έργο αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα. Το πρώτο είναι αγροβολταϊκό πάρκο, όπου τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται τοποθετημένα πάνω από ιχθυοκαλλιέργειες. Το δεύτερο τμήμα έκτασης 7,5 εκταρίων επιτρέπει την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

54

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι αυτό της Enel Green Power, η οποία υλοποίησε τα έργα Los Naranjos και Las Corchas στην Ισπανία, όπου οι ντόπιοι βοσκοί μπορούν ανενόχλητοι να φέρνουν τα ζώα τους κάτω από τα φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, υπάρχουν δέκα μελίσσια στον χώρο των φωτοβολταϊκών που παράγουν το λεγόμενο "ηλιακό μέλι".

65

Άλλη μια εταιρεία που ενδιαφέρεται για τα αγροβολταϊκά είναι η γερμανική BayWa r.e. που σε συνεργασία με την ολλανδική Groenleven εγκατέστησαν έργο 2,6 μεγαβάτ το 2019, όπου παράγονται βατόμουρα κάτω από 10.250 φωτοβολταϊκά πάνελ. Προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία, η BayWa r.e. ανέπτυξε έναν τύπο ημιδιάφανου πάνελ που επιτρέπει στη σωστή ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας να φτάνει μέχρι το έδαφος.

54

Η TotalEnergies είναι μια ακόμη ευρωπαϊκή εταιρεία που προσφέρει τέσσερις διαφορετικές λύσεις αγροβολταϊκών. Συγκεκριμένα, οι αγρότες μπορούν να κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών σε κτήριο της επιλογής τους, εγκατάστασης έξυπνου θερμοκηπίου που ανοιγοκλείνει για να παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες, εγκατάστασης κάθετου σταθμού φωτοβολταϊκών που ελαχιστοποιεί την ανάγκη για γη, όπως και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σε γη που δεν χρησιμοποιείται για καλλιέργεια.

54

Τέλος, η SunAgri έχει υλοποιήσει τρία έργα στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, στο έργο Piolenc αναπτύχθηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης αμπελιών που λαμβάνει υπόψη την επίδραση του μικροκλίματος κάτω από τα φωτοβολταϊκά με στόχο τη μείωση της χρήσης νερού. Στο έργο Domaine de Nidoleres επιχειρείται η αναβίωση ενός αμπελώνα με στόχο το διπλασιασμό της παραγωγής.

43
----

==============

...έχουμε οικονομική μετάβαση και όχι ενεργειακή μετάβαση... Ακούστε μια φωνή  που βάζει τα πράγματα στη θέση τους!

 ---------------------------

Blogger: ...

Α. 

την Ιουλίου 08, 2023
Β.

«Σύμφωνα με το βουλγαρικό Σύνταγμα, η γη είναι κατά βάση εθνικός θησαυρός και η Εθνοσυνέλευση πρέπει να την προστατεύει και να μην επιτρέπει καταπατήσεις σε αυτήν»

 ... αυτά στη Βουλγαρία. Στο προτεκτοράτο "ελλάς" προλάβανε ήδη να μετατρέψουν πολλές χιλιάδες στρέμματα εύφορης  γης σε φωτοβολταϊκά και φυσικά κάποιοι - με τα τόσα κλοπιμαία - φρόντισαν να μην γίνει καμία συζήτηση και συνάμα έσβησαν όλες τις φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από την καταστροφή αγροτικών γαιών με πολλές επιπτώσεις στην γεωργία αλλά και στην κτηνοτροφία, άρα σε όλο το κύκλωμα της διατροφής.

  • ΔΕΗ: Συστάθηκε η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με την RWE Renewables για τις ΑΠΕ
  •  Έκλεισε η 4η μονάδα λιγνίτη στην Κοζάνη: Ερημώνουν βιομηχανικές περιοχές στην Β. Ελλάδα για χάρη της γερμανικής «πράσινης ανάπτυξης»
    την Μαΐου 08, 2021

    • Γιάννης Μπασιάς: Η ωμή αλήθεια για πράσινη ανάπτυξη-ανεμογεννήτριες-φ/βολταϊκά- Ο ρόλος της Ελλάδας

      ============

      Αδιέξοδο στην Ομαλή Μετάβαση της Δ. Μακεδονίας στη μετά Λιγνίτη Εποχή

       .....

      1.4.Ακολούθησε τον ΙΟΥΛ 2022 στη Βουλή των Ελλήνων  η  κύρωση της σύμβασης μεταξύ των εταιριών ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ αναφορικά με τις εκτάσεις που παραχωρούνται στο Δημόσιο είτε παρακρατούνται από τη ΔΕΗ ΑΕ στις περιοχές του Λιγνιτικού Κέντρου της               Δ. Μακεδονίας (ΛΚΔΜ/ΔΕΗ ΑΕ) και της Μεγαλόπολης (ΛΚΜ), αντίστοιχα.                                                                                                                                 Στη Δ. Μακεδονία, ειδικότερα, από το σύνολο των 149.371 στρ. η  ΔΕΗ ΑΕ διατηρεί στην κατοχή της εκτάσεις  67.763 στρ. (45,4%), από τις οποίες  ~ 55.000 στρ. προορίζονται κυρίως  για εγκατάσταση Φ/Β πάρκων με ανάξια λόγου απασχόληση προσωπικού, όταν σύμφωνα με αδιαμφισβήτητες επιστημονικές μελέτες οι εκτάσεις αυτές είναι αποδεδειγμένα  κατάλληλες για αποδοτικές γεωργικές καλλιέργειες. Πρόκειται, αναμφίβολα, για συνειδητή  απαξίωση εύφορων γεωργικών εκτάσεων  ~ 50.000 στρ., στερώντας την απασχόληση σε χιλιάδες ανέργους της περιοχής στο διηνεκές, για τα συμφέροντα της συνεργασίας της γερμανικής RWE Renewables (51 %) με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49 %). Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η χώρα μας αδυνατεί δραματικά να εξασφαλίσει τη διατροφή των κατοίκων της αλλά και των εκατομμυρίων ανά έτος επισκεπτών της, δαπανώντας  υπερπολύτιμο συνάλλαγμα για αθρόες εισαγωγές διατροφικών προϊόντων.                                                                                                                                                       Αντίθετα, στις εκτάσεις που θα αποδοθούν στο Δημόσιο (81.607 στρ.), θα κυριαρχούν οι κεκλιμένες επιφάνειες, αφού η ΔΕΗ ΑΕ παρακρατεί κυρίως οριζόντιες επιφάνειες, ενώ οι δυνάμενες να διαμορφωθούν σε αποδοτικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις εκτιμώνται, κατά μέγιστο, στις  ~28.000 στρ.,  δηλ. μόνο ~ 19% των αρχικών συνολικών εκτάσεων του ΛΚΔΜ.              Ακόμη, οι παρακρατούμενες από τη ΔΕΗ ΑΕ εκτάσεις για την εγκατάσταση Φ/Β πάρκων (συνημ. διάγραμμα Νο 4) αφορούν κρίσιμες περιοχές των ορυχείων, που «εμποδίζουν» την εξόρυξη λιγνίτη για την παράταση της απολιγνιτοποίησης με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων (ΑΗΣ ΑΔ, 3,4, και 5). Παράλληλα, «κρεμιέται»  η λειτουργία της νέας μονάδας Πτολ/δα 5 σε μία και μοναδική τροφοδοσία από το Ορυχείο Μαυροπηγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται άμεσα για την ασφαλή μελλοντική ηλεκτρική τροφοδοσία της χώρας.  

      1.5. Αναφέρονται προ 10ετίας στοιχεία χρήσεων γης στις λειτουργούσες και σήμερα  λιγνιτικές εκμ/σεις της γερμανικής RWE στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία (RWE Power The post-mining landscape Recultivation in the Rhineland): Αποκατεστημένες εκτάσεις 200.000 στρ. με κατανομή 103.000 στρ.(51,5%) για γεωργικές καλλιέργειες, 73.000 στρ. (38,5%) για δασική ανάπτυξη και 24.000 στρ. αθροιστικά για λίμνες (3,8%) και λοιπές χρήσεις (6,2%). Πουθενά στις εκτάσεις της RWE  δεν έχουν εγκατασταθεί μεγαΦ/Β πάρκα, γιατί δεν το επιτρέπουν οι τοπικές κοινωνίες, παρά την εκρηκτική ανάπτυξη των Φ/Β που αυξήθηκαν κατά 423 φορές  στη Γερμανία την περίοδο 2000 – 2017. Επομένως, το κύριο δίδαγμα από την αποκατάσταση των εκτάσεων των ορυχείων της RWE είναι η μέριμνα για εξασφάλιση εύφορης γεωργικής γης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.-27 (Γερμανία) με τις τεράστιες  πεδινές εκτάσεις. Ας γίνει τούτο ένα «ανεξίτηλο μάθημα»  στους ιθύνοντες της χώρας μας με την υπερχρεωμένη για δεκαετίες οικονομία και τις ελάχιστες αρδευόμενες  πεδινές εκτάσεις, ιδιαίτερα, στη Δ. Μακεδονία με το πλουσιοπάροχο υδάτινο δυναμικό.                                                                                                         Σε κάθε περίπτωση η «θυσία» εύφορης - αρδευόμενης γεωργικής έκτασης 50.000 στρ. ναρκοθετεί το μέλλον της Δ. Μακεδονίας και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.                                                                               Ας μην ξεχνούμε, ότι οι γερμανοί προωθούν ρυθμίσεις στην Ε.Ε.-27, για να χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ σε άλλα κράτη - μέλη και να καρπούνται τα οφέλη στο «χρηματιστήριο ρύπων», αφού τα έργα αυτά θα λογίζονται ως δικά τους. Να γιατί, εκτός από την ηλιοφάνεια της Ελλάδας, ενδιαφέρεται η RWE για τα μεγαΦ/Β πάρκα της ΔΕΗΑΝ ΑΕ ισχύος ~2.000 MW !!                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                2. Γονιμότητα Εδαφών Αποκατεστημένων Εκτάσεων των Ορυχείων του ΛΚΔΜ.

       Η γονιμότητα των αποκατεστημένων εδαφών των λιγνιτωρυχείων του ΛΚΔΜ είναι δεδομένη και γνωστή στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, έχει αποδειχθεί με τις πολυετείς ποικίλες συστηματικές  πειραματικές καλλιέργειες από τη ΔΕΗ και επισφραγίζεται από πολλές  επιστημονικές μελέτες, όπως π.χ. από την «Εδαφολογική Μελέτη των Αποκαταστηµένων Εκτάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου ∆υτικής Μακεδονίας (Λ.Κ.∆.Μ.) της ∆.Ε.Η. Α.Ε., Εθνικό  Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης, (2010)», όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:  «…Σε όλα τα δείγµατα εδάφους που αναλύθηκαν, και σε συνδυασµό µε τα διαθέσιµα αντίστοιχα στοιχεία από γεωργικά εδάφη του Ν. Κοζάνης, προκύπτει το συµπέρασµα ότι στην πλειοψηφία τους τα εδάφη των αποθέσεων της ∆ΕΗ, σε ό,τι αφορά τις εκχυλίσιµες (αφοµοιώσιµες από τα φυτά) συγκεντρώσεις τους σε βαρέα µέταλλα, δεν διαφέρουν από τα γεωργικά εδάφη του Ν. Κοζάνης…».                                                                                                        Ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση των λιγνιτικών ενδιαμέσων υλικών στην τελική επιφάνεια των αποκατεστημένων εδαφών. Ειδικότερα, αναφέρεται: «… δεν είναι δυνατή η διάστρωση της φυτικής γης σε όλες τις προς αποκατάσταση επιφάνειες των Ορυχείων Πτολεµαΐδας. Στο πλαίσιο αυτό για την προετοιµασία των προς αποκατάσταση επιφανειών αξιοποιούνται τα λιγνιτικά ενδιάµεσα, που εξορύσσονται ως άγονα καθώς προέρχονται από την εξόρυξη επάλληλων στρώσεων πτωχού λιγνίτη χαµηλής θερµογόνου ισχύος (<800 Kcal/kg) και στείρων µη οργανικών υλικών. Τα υλικά αυτά σύµφωνα µε εργαστηριακές αναλύσεις υποστηρίζουν τη γρήγορη ανάπτυξη της βλάστησης ισάξια µε τη φυτική γη. Η ύπαρξη τέτοιων υλικών σε τελικές επιφάνειες, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα των µελετών, έχει αποδεδειγµένα οδηγήσει σε στρεµματικές αποδόσεις της τάξης των 300 kg/στρ. για το σκληρό σιτάρι, οι οποίες, συγκριτικά µε αυτές άλλων επιφανειών στην ευρύτερη περιοχή είναι περίπου διπλάσιες…. Από την αξιολόγηση των µέχρι τώρα αποτελεσµάτων για την περίοδο 1997-2001 φαίνεται, ότι η παραγωγικότητα των αποκαταστηµένων αγόνων κυµαίνεται στα ίδια επίπεδα µε την παραγωγικότητα της ευρύτερης περιοχής και σε ορισµένες περιπτώσεις είναι περαιτέρω βελτιωµένη…»                                                                                                                                 

      Είναι, επομένως, φανερό πως η αξιοποίηση κατάλληλων στρωμάτων λιγνίτη για παραγωγή  οργανοχουμικών λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών μπορεί να τύχει βιομηχανικής εφαρμογής, συνεισφέροντας δραστικά στην αναβάθμιση της αξίας και την υψηλή παραγωγικότητα των καλλιεργειών στα εδάφη του ΛΚΔΜ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δ. Μακεδονίας γενικότερα, κι όχι μόνο. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στα αποκατεστημένα εδάφη των ορυχείων της RWE στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, η έκταση των αυτόνομων καλλιεργειών ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες στρεμ. Αυτό σηματοδοτεί, ότι με κατάλληλη θεσμική πρόβλεψη της πολιτείας η αξιοποίηση των εδαφών του ΛΚΔΜ δεν πρέπει να γίνει με τη μορφή μικρής έκτασης ιδιοκτησιών με τα συνήθη στη χώρα μας μικροπολιτικά κριτήρια, γιατί θα ακυρωθεί κάθε υγιής προοπτική στον πρωτογενή τομέα.

Σχόλια