Οι Ευρωπαίοι βάζουν τα δάχτυλα και βγάζουν τα μάτια τους: Τα ευρωπαϊκά κράτη χρηματοδοτούν ΜΚΟ για την παροχή βοήθειας σε μετανάστες;
Για άλλη μια φορά, η μεταναστευτική κρίση δοκιμάζει την ευρωπαϊκή συνεργασία, σημειώνει η δημοσιογράφος, Eloi Passot στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Αναφέρεται στην πρόταση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni),
που έκανε την περασμένη Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, όπως οι ΜΚΟ που
παρέχουν βοήθεια σε μετανάστες στη Μεσόγειο να τους αποβιβάζουν στις
χώρες, των οποίων τα σκάφη τους φέρουν τη σημαία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Υπογραμμίζεται, ότι η αντίδραση της Giorgia Meloni ήλθε μετά τη γνωστοποίηση από το Βερολίνο, ότι είχε εγκρίνει επιδοτήσεις σε αρκετές γερμανικές ΜΚΟ, για την παροχή βοήθειας μεταναστών.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις των διαφόρων ΜΚΟ, οι επιδοτήσεις που χορηγεί το Βερολίνο είναι η μόνη δημόσια χρηματοδότηση που χορηγείται απευθείας από ένα ευρωπαϊκό κράτος τα τελευταία χρόνια, από την οποία επωφελούνται δύο γερμανικές ΜΚΟ, η SOS Humanity και η Sea Eye, των οποίων τα πλοία που ναυλώνουν φέρουν γερμανική σημαία.
Κατά την εφημερίδα, αυτοί είναι οι άνθρωποι που στοχεύει η Giorgia Meloni, προτείνοντας την αποβίβαση μεταναστών στη χώρα που αντιστοιχεί στη σημαία. Ωστόσο, όπως παρατηρείται, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αφορά κατ’ ανάγκη τη χώρα καταγωγής της ΜΚΟ, καθώς, πράγματι, ορισμένα πλοία θαλάσσιας διάσωσης για μετανάστες πλέουν με άλλη σημαία.
Παράδειγμα το Όσλο, που υποστηρίζει την εκστρατεία Ocean Viking, παραχώρησε για παράδειγμα τη νορβηγική σημαία στο πλοίο το 2019, παρόλο που είναι ιδιοκτησία της γαλλικής ένωσης SOS Méditerranée.
Ως προς το κόστος των επιχειρήσεων, αναφέρεται, ότι SOS Humanity ναυλώνει ένα πλοίο, που ονομάζεται Humanity 1, το οποίο, σύμφωνα με εκθέσεις πλοήγησης, έχει περισυλλέξει περισσότερους από 36.000 μετανάστες από το 2016, με το ημερήσιο κόστος των επιχειρήσεων στη θάλασσα σε υπολογίζεται σε 9.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση που του χορηγήθηκε από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέρχεται σε 790.000 ευρώ για το έτος 2023, που ισοδυναμεί με 87 ημέρες στη Μεσόγειο.
Από την πλευρά της, η ΜΚΟ Sea Eye ενημέρωσε τη Le Figaro, ότι θα λάβει 365.000 ευρώ, ή σχεδόν το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού της, που ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023, διευκρινίζοντας:
«Είναι η πρώτη φορά που λάβαμε υποστήριξη από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους για δύο αποστολές που έχουν προγραμματιστεί με το Sea Eye 4. Περίπου το 89% των το έργο θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από δωρεές το 2023»
Επισημαίνοντας, ότι η χορήγηση άλλων δημοσίων επιδοτήσεων από ευρωπαϊκές πόλεις ή κοινότητες και όχι από κράτη, δεν δημιουργεί διπλωματικές δυσκολίες, καθώς οι κοινότητες είναι ελεύθερες να διαχειρίζονται τους προϋπολογισμούς τους ανεξάρτητα από την εξωτερική πολιτική που ασκούν τα κράτη, η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια αναλυτικά στα ποσά που έλαβαν οι SOS Méditerranée από περιφέρειες και πόλεις της Γαλλίας, και η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye από διάφορες πόλεις της Γερμανίας το 2022.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, στην πραγματικότητα, το μερίδιο του δημόσιου χρήματος στους προϋπολογισμούς είναι υψηλότερο από αυτό που δηλώνουν οι ΜΚΟ, γεγονός που οφείλεται στο ό,τι η χρηματοδότηση μπορεί να χαρακτηριστεί «ιδιωτική» και να προέρχεται έμμεσα από δημόσιες αρχές, όμως, όπως επισημαίνει, μετά από προσεκτικότερη εξέταση, μέρος αυτών των επιδοτήσεων προέρχεται από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και ακόμη, σε μικρότερο βαθμό, από τη Ρώμη.
Όπως ανέφερε στην ε/φ η ΜΚΟ “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, ο προϋπολογισμός της προέρχεται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Διευκρινίζοντας, ότι «από το 2016, απορρίπτει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της», προσθέτει, ότι «η δημόσια χρηματοδότηση που ελήφθη το 2022 – λιγότερο από 3% – προήλθε από την Ελβετία, τον Καναδά, τη Διεθνή Διευκόλυνση Αγοράς Ναρκωτικών (UNITAID), το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φυματίωσης και της Ελονοσίας του AIDS (GFATM), ιδρύματα των Ηνωμένων Εθνών».
Σημειώνεται, ότι ορισμένες άλλες, όπως οι γερμανικές ΜΚΟ Mission Lifeline, ή η πολύ πρόσφατη Mare Go, ισχυρίζονται ακόμη, ότι χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές.
Σε κάθε περίπτωση, οι μετανάστες που υποστηρίζονται από ΜΚΟ αρωγής στη Μεσόγειο αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% των 133.000 αφίξεων στο ιταλικό έδαφος από τις αρχές του 2023, δηλαδή περίπου 6.650 αφίξεις, που, σε απόλυτη τιμή, δεν είναι επίσης αμελητέα, σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Επισημαίνει τον κίνδυνο πρόκλησης σημαντικών διπλωματικών εντάσεων, από τις επιχειρήσεις βοήθειας, όπως έδειξε το μελόδραμα των Ocean Viking τον περασμένο Νοέμβριο.
ΠΗΓΗ: Le Figaro Eloi Passot – Crise migratoire: les États européens financent-ils les ONG de secours aux migrants?
==============
Ο Μασκ (158,4 εκατομμύρια Followers στο Χ), είναι μια από τις πιο επιδραστικές περσόνες στα κοινωνικά δίκτυα.
Κάθε επίθεσή του στα Liberal αφηγήματα είναι καλοδεχούμενη.
Εδώ τα χώνει στους Γερμαναράδες για τον βρόμικο ρόλο τους στο κύκλωμα της εκτεταμένης λαθρο-εισβολής.
-----------------
--------------
Σχόλια