Βγήκαν διπλωματικά «μαχαίρια» μεταξύ Ισραήλ και Ισπανίας

17 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ και η Ισπανία έχουν εμπλακεί σε έντονη διπλωματική αντιπαράθεση τα τελευταία 24ωρα, αφού ορισμένοι Ισπανοί υπουργοί κατηγορήθηκαν από το Ισραήλ ότι τάσσονται στο πλευρό της Χαμάς, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τη Μαδρίτη.

Η διαμάχη προέκυψε όταν αριστεροί Ισπανοί πολιτικοί της κυβέρνησης συνασπισμού κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εμπλέκεται σε «γενοκτονία» του παλαιστινιακού λαού. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η Ione Belarra, υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων που είναι επίσης ηγέτης των Podemos, του αριστερού εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας, έχει δημοσιεύσει αρκετές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξει την Παλαιστίνη, ενώ επέκρινε την ισραηλινή κατοχή.

Τη Δευτέρα, κάλεσε την Ισπανία να προσαγάγει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, Irene Montero, επανέλαβε αυτήν την έκκληση, λέγοντας ότι το ίδιο κάλεσμα έγινε «πριν από λίγες εβδομάδες στην περίπτωση του [Ισπανού] εργάτη ανθρωπιστικής βοήθειας που δολοφονήθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η Montero έχει επίσης αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας: «Οι παραβιάσεις του διεθνούς ποινικού δικαίου και τα εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες. Η υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σήμερα το πιο επείγον καθήκον όλων».

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Μαδρίτη ανέφερε σε δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα ότι ορισμένοι Ισπανοί υπουργοί, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, συμπορεύονται με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Πηγή: tvxs.gr

=================

 

Σχόλια