💥Τι να φταίει, τι να φταίει

Giorgos Tsokanas

💥Τι να φταίει, τι να φταίει
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Foodbank Australia, σε όλη την Αυστραλία, 3,7 εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια τους τελευταίους 12 μήνες, ένα άλμα σχεδόν 350.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια από αυτά τα νοικοκυριά είχαν «σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια», που σημαίνει ότι πεινούσαν, ότι μείωσαν την πρόσληψη τροφής, παρέλειψαν γεύματα ή πέρασαν ολόκληρες μέρες χωρίς να φάνε.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας επισιτιστικής ανασφάλειας ήταν η κρίση κόστους ζωής, με το 77% των νοικοκυριών να λέει ότι ήταν ο κύριος λόγος, από 64% το 2022. Ακολούθησε η απασχόληση χαμηλού εισοδήματος και οι ανεπαρκείς πληρωμές πρόνοιας, με 42% των ερωτηθέντων να λένε ότι ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Foodbank Australia, Brianna Casey, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται «εν μέσω κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας και ότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι το 77% όσων αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, τη βιώνουν για πρώτη φορά».
Ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια παρέμεινε σταθερός σε περίπου 750.000, είπε. Αλλά οι συνήθειες των ανθρώπων για τα ψώνια άλλαζαν – το 48% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι μειώθηκαν οι αγορές φρέσκων προϊόντων και πρωτεϊνών, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία.
Η Brianna Casey είπε ότι 👉«εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, μέχρι το τέλος του 2023 ο μισός αυστραλιανός πληθυσμός θα αντιμετωπίσει κάποιο επίπεδο δυσκολίας στην κάλυψη των αναγκών του σε τρόφιμα και ότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι άνθρωποι χρειάζονται πλέον τουλάχιστον μιάμιση, αν όχι δύο θέσεις πλήρους απασχόλησης ή ισοδύναμες θέσεις εργασίας για να συμβαδίζουν με τους λογαριασμούς που πριν θα είχαν καλυφτεί από μόνο μια δουλειά».
Κι όλα αυτά σε μια χώρα που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και δεν έχει ανάγκη να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για αμυντικές δαπάνες λόγω έλλειψης εχθρικών γειτόνων.

Σχόλια