Wall Street Journal : Η Miss America είναι η νέα πρέσβειρα της πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελλοντική μηχανικός πυρηνικών καυσίμων, κάτοχος του τίτλου της πιο όμορφης γυναίκας στην Αμερική προσπαθεί να βοηθήσει την πυρηνική βιομηχανία να ανακτήσει την υποστήριξη του κοινού.
Χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερη πυρηνική ενέργεια ; Η Miss America το πιστεύει.
Όπως το ίδιο πιστεύουν ο Όλιβερ Στόουν, ο Έλον Μασκ και ο Σαμ Άλτμαν.
Η ατομική ενέργεια επιστρέφει στη συζήτηση για τα μελλοντικά ενεργειακά αποθέματα της χώρας έχοντας υποστηρικτές εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν και των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έχει επίσης γίνει ξανά trendy στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρη στις ταινίες, τους δισεκατομμυριούχους που την υποστηρίζουν και το σύμβολο ενός διαγωνισμού ομορφιάς.
Μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τη διάσπαση των ατόμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ο Όλιβερ Στόουν, ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για την πυρηνική ενέργεια, o Έλον Μασκ, ο οποίος συχνά αυτοαποκαλείται «πιστός» σε αυτό το θέμα και ο Σαμ Άλτμαν, το αφεντικό της OpenAI, της διάσημης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, η οποία σχεδιάζει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο μια start-up που ειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια.
Από την πλευρά της, η Grace Stanke, η βασιλεύουσα Μις Αμερική, ηγείται μιας επίθεσης γοητείας προς όφελος του κλάδου στο πλαίσιο μιας περιοδείας δημοσιότητας διάρκειας ενός έτους.
«Γιατί δεν το φωνάζουμε παντού ; », ρωτά η Στάνκε, 21 ετών, φοιτήτρια πυρηνικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Η νεαρή γυναίκα έχει ήδη ταξιδέψει σε περισσότερες από είκοσι πολιτείες μέχρι στιγμής για να εξυμνήσει τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας και της πυρηνικής ιατρικής σε σχολεία, γηροκομεία, πολιτειακό νομοθετικό σώμα… και ακόμη και μία φορά σε ένα podcast για θαλάσσιο σκι.
«Αυτή η βιομηχανία είναι που έσωσε τον πατέρα μου από τον καρκίνο δύο φορές», επιμένει, αναφερόμενη στην ακτινοθεραπεία. Και παρέχει το 20% της ενέργειας της Αμερικής.»
Η Γκρέις Στάνκε μίλησε στο συμπόσιο της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα και σκοπεύει να παραμείνει η φωνή της βιομηχανίας ακόμη και μετά το στέμμα της επόμενης Μις Αμερική. Καθώς ολοκλήρωσε το τελευταίο της διαδικτυακό μάθημα επιλογής, δέχτηκε δουλειά στην Constellation Energy, η οποία κατέχει τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Η εργασία που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024, θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τεχνικής εργασίας - ως μηχανικός πυρηνικών καυσίμων - και λομπίστριας για την πυρηνική ενέργεια.
Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει προβλήματα δημοσίων σχέσεων για δεκαετίες, τα οποία τροφοδοτούνται από το υψηλό κόστος και τις μεγάλες προθεσμίες κατασκευής, το κλείσιμο σταθμών και τις ανησυχίες για καταστροφές όπως η Φουκουσίμα. Για να μην αναφέρουμε τα ραδιενεργά απόβλητα…
Η εικόνα της πυρηνικής ενέργειας στο Χόλιγουντ συνδυάζει μεταλλαγμένους γίγαντες, την σειρά του HBO Chernobyl και την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών του καλοκαιρινού blockbuster Oppenheimer. Σε αυτό προστέθηκε ο Homer Simpson, ένας υπάλληλος του πυρηνικού σταθμού του Springfield, ο οποίος έριξε ένα ντόνατ στον πυρήνα ενός αντιδραστήρα για να προσπαθήσει να το κάνει να φουσκώσει.
«Η πυρηνική ενέργεια παίζει πάντα τον ρόλο του κακού» διαμαρτύρεται η Γκρέις Στάνκε. Ήταν αυτή που γέννησε τον Γκοτζίλα. »
Ο Γκοτζίλα είναι επίσης παρών στο νέο ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν, Nuclear Now, αν και το θέμα του είναι να επιβεβαιώσει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ο πιο προφανής τρόπος μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Διαδίδει το ίδιο μήνυμα με την Γκρέις Στάνκε, αλλά με πιο καθαρό τρόπο.
«Η πυρηνική ενέργεια δεν ήταν ποτέ κάτι κακό. Ήταν ένα λαμπρό δώρο, πραγματικά υπέροχο, στο οποίο γυρίσαμε την πλάτη μας» λέει ο διάσημος σκηνοθέτης.
Ενώ οι Αμερικανοί παραμένουν αμφίθυμοι σχετικά με αυτήν την τεχνολογία και είναι πολύ πιο ευνοϊκοί για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, η γνώμη αλλάζει, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο. Η πλειοψηφία περίπου του 57% των Αμερικανών δηλώνει τώρα ότι τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, σε σύγκριση με μόλις 43% το 2020.
The Wall Street Journal
L’Opinion

Σχόλια