Οι Οικολογικές και Κλιματικές «ευαισθησίες» της RWE

Η RWE, Γερμανική Πολυεθνική εταιρεία που ενεργοποιείται στον τομέα της Ενέργειας, πρόκειται να κατασκευάσει μαζί με τη ΔΕΗ δυο τερατώδη Φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,2 GW (2.200 MW) στη Δυτική Μακεδονία στους χώρους των εγκαταλελειμμένων πλέον Ορυχείων !!!!
Αυτή η επένδυση που φυσικά θα την πληρώσουμε εξ ολοκλήρου εμείς θα δεσμεύσει περί τα 50.000 στρέμματα από τις εκτάσεις των πρώην ορυχείων οι οποίες θα έπρεπε αφού πάρθηκε το κάρβουνο να αποκατασταθούν και να επιστραφούν ξανά στην Κοινωνία της Περιοχής για να Ξαναγίνουν δάση και χωράφια που θα δοθούν στους ακτήμονες και τους νέους αγρότες που πλέον δε θα βρίσκουν μεροκάματο στην Περιοχή.
Για το «Περιβαλλοντικό αποτύπωμα» δεν γνωρίζουμε και πολλά. Κάτι διαβάζουμε ότι τοπικά η θερμοκρασία θα ανέβει έως και 5 βαθμούς Κελσίου με σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειας και πολλά ακόμα. Κάτι μαθαίνουμε και για τοξικά υλικά που περιέχουν τα Φ/Β που ίσως από κάποιο ατύχημα ή στο τέλος της ζωής του θα περάσουν στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα
Αλλά μάλλον τις σοβαρότερες επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων θα τις δούμε αργότερα αφού δεν έχουμε παγκόσμιο προηγούμενο να εγκατασταθούν τόσο μεγάλα Φ/Β κοντά σε κατοικημένες Περιοχές….
Είναι τυχαίο άραγε ότι ΗΠΑ και Κίνα που έχουν Φ/Β αντίστοιχης ισχύος τα εγκαθιστούν σε ερήμους????
Έχει οικολογικές - Κλιματικές ευαισθησίες το Κεφάλαιο ????
Η RWE έχει στην ιδιοκτησία της λιγνιτικές μονάδες στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Τσεχία κ.α ισχύος, περί τα 20 GW (20.000 MW) Για να τα κλείσει ζήτησε αποζημίωση 1,2 δις ευρώ για κάθε 1 GW !!! Ταυτόχρονα επενδύει τόσα κι άλλα τόσα σε αιολικά και Φωτοβολταϊκά.
  • Ο Μητσοτάκης αρκέστηκε σε ένα χάιδεμα στην πλάτη και αέρα κοπανιστό για «δίκαια μετάβαση» κλπ
  • Τι όφελος θα έχει η Περιοχή και η Χώρα μας συνολικότερα;
  • Τίποτα απολύτως!!!
  • Θα στρώσουν γυαλί και αλουμίνιο σε 50.000 στρέμματα + άλλα 150.000 στρέμματα που θα στρώσουν Φωτοβολταϊκά οι άλλοι «οικολογικά ευαίσθητοι επενδυτές». Κοντά στα 26 GW (Φωτοβολταϊκά και Αιολικά) άδειες παραγωγής έχουν εκδοθεί για τη Δ. Μακεδονία
  • Κτηνοτροφία και Γεωργία δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αφού θα καλύψουν όλα τα βοσκοτόπια, τα χωράφια και τις αποκατεστημένες εκτάσεις με Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Εισόδημα ψίχουλα! θέσεις εργασίας στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να καλύψουν 2% από τις 30.000 που χάνονται!!!
  • Θα μας μείνουν μόνο οι «χαρούλες» που οι πολυεθνικοί κολοσσοί «επενδύουν» στη Χώρα μας έστω και με δικά μας λεφτά!!!
  • Θα μείνουμε με «σταυρωμένα χέρια»?
ΟΧΙ! Θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν!!!!
Στέφανος Πράσσος
Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης
=================

Σχόλια