Le Figaro : Στη Μασσαλία ο Πάπας Φραγκίσκος αντιτίθεται σε όσους θέλουν να σταματήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Στις ακτές της Μεσογείου ο Πάπας ανέπτυξε τις σκέψεις του για την υποδοχή των μεταναστών, σε μια μακρά ομιλία που εκφωνήθηκε μπροστά σε μια συνέλευση επισκόπων από όλη τη Μεσόγειο και τον Πρόεδρο Μακρόν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να «αποτρέψει την κατάρρευση του πολιτισμού». Σήμερα το πρωί του Σαββάτου στη Μασσαλία, υπογράμμισε «το δικαίωμα τόσο στη μετανάστευση όσο και στη μη μετανάστευση» σύμφωνα με την κλασική διδασκαλία της Εκκλησίας που βασίζεται σε δύο άξονες : στο καλωσόρισμα, αφενός, του μετανάστη που αντιμετωπίζει δυσκολίες και χτυπά την πόρτα και, από την άλλη, μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας, στην δημιουργία των συνθηκών που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να μπορεί να ζήσει και να παραμείνει με αξιοπρέπεια στη χώρα καταγωγής του. Αλλά ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας πάνω απ' όλα έδωσε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης που αντιμετωπίζει αυτό το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Για τον ίδιο, «η λύση δεν είναι η απόρριψη αλλά η εξασφάλιση, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, μεγάλου αριθμού νόμιμων εισόδων στο ευρωπαικό έδαφος χάρη σε ένα δίκαιο καταμερισμό από την πλευρά της ευρωπαϊκής ηπείρου, στο πλαίσιο της «συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης». Μια έκκληση που απευθύνει με ολοένα και πιο επείγοντα τρόπο τους τελευταίους μήνες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, επειδή η Εκκλησία διαπιστώνει ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν μόνες τους τη ροή των μεταναστών. Από αυτή την άποψη, η εμπειρία της κυβέρνησης Meloni στην Ιταλία, η οποία υποσχέθηκε να ανακόψει το φαινόμενο των μεταναστών χωρίς να τα καταφέρει οδηγεί το Βατικανό στο συμπέρασμα ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να συντονίσουν τη μεταναστευτική πολιτική.
Έτσι, ο Πάπας είπε : «Όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν εισβάλλουν, αναζητούν φιλοξενία. Όσον αφορά την έκτακτη ανάγκη, το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν είναι τόσο μια στιγμιαία έκτακτη ανάγκη, δίνοντας λαβή για ανησυχητική προπαγάνδα, αλλά ένα γεγονός της εποχής μας, μια διαδικασία που αφορά τρεις ηπείρους γύρω από τη Μεσόγειο και η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοφή προνοητικότητα, με Ευρωπαϊκή ευθύνη ικανή να αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες».
«Χρειαζόμαστε την αδελφότητα σαν το ψωμί»
Σε μια πολύ πολιτική ομιλία είπε: «Το να λες «Αρκετά. Όχι άλλους μετανάστες» σημαίνει να κλείνεις τα μάτια. Το να προσπαθείς να «σώσεις τον εαυτό σου» τώρα θα μετατραπεί σε τραγωδία αύριο. Οι μελλοντικές γενιές θα μας ευχαριστούν που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των μεταναστών. Θα μας κατηγορήσουν στο βαθμό που σήμερα επιδιώκουμε μόνο την στείρα αφομοίωση τους. Η ενσωμάτωση είναι δύσκολη αλλά βλέπει μπροστά ». Όποιες κι αν είναι οι «δυσκολίες υποδοχής, προστασίας, προώθησης και ένταξης» που είναι «μπροστά στα μάτια όλων», ο Πάπας δεν βλέπει άλλη διέξοδο από την υποδοχή των μεταναστών. «Η ενσωμάτωση προετοιμάζει το μέλλον που, είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να χτίσουμε μαζί. Η αφομοίωση, που δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές και παραμένει άκαμπτη στην λογική της διακυβεύει το μέλλον αυξάνοντας τις αποστάσεις και προκαλώντας γκετοποίηση, που γεννά εχθρότητα και μισαλλοδοξία».
Συνόψισε τις σκέψεις του σε μια φράση: «Χρειαζόμαστε την αδελφότητα όπως χρειαζόμαστε το ψωμί». Το «mare nostrum», μια λατινική έκφραση που δηλώνει τη Μεσόγειο Θάλασσα, δεν πρέπει επομένως να γίνει «mare mortuum», κατέληξε ο Πάπας: μια θάλασσα των νεκρών. «Η Μεσόγειος, το λίκνο του πολιτισμού, δεν πρέπει να μετατραπεί σε τάφο της αξιοπρέπειας». Τέλος, ζήτησε «η Μεσόγειος να γίνει και πάλι εργαστήριο ειρήνης. Γιατί αυτή είναι η αποστολή της : να είναι ένα μέρος όπου συναντώνται διαφορετικές χώρες και πραγματικότητες με βάση τον ανθρωπισμό που όλοι μοιραζόμαστε και όχι αντίθετες ιδεολογίες».
Πριν προσθέσει, τέλος: «Ναι, η Μεσόγειος εκφράζει μια σκέψη που δεν είναι ομοιόμορφη ιδεολογικά αλλά πολυεδρική και κατανοεί την πραγματικότητα. Μια ζωτική, ανοιχτή και συμφιλιωτική σκέψη : μια κοινοτική σκέψη. Αυτό χρειαζόμαστε στις παρούσες συνθήκες, όπου οι αρχαϊκοί και πολεμοχαρείς εθνικισμοί θέλουν να εξαφανίσουν το όνειρο της κοινότητας των εθνών!».
Le Figaro

Σχόλια