Ναγκόρνο Καραμπάχ (πρώην ...) Η δειλία της Δύσης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

 

Οι δυτικές χώρες παρακολουθούν το γαϊτανάκι του διδύμου Ερντογάν-Αλίεφ με την αδιαφορία των αγελάδων που παρακολουθούν τα τρένα να περνούν. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι θλιβερές, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα χειρότερη. Μετά την εποχή της realpolitik, έρχεται η εποχή της διπλωματίας του προσκυνημένου που κάνει τα πάντα για το αέριο των Αζέρων και γονατίζει στις επιταγές του Τούρκου σουλτάνου.  Ως απόδειξη, η απραξία του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, αυτού του ζόμπι που παρά τα ωραία λόγια του Μακρόν δεν προχωρά ποτέ σε πράξεις. Πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μας σέβονται υπό αυτές τις συνθήκες ;
Ατίμωση  
Δεν υπάρχει άλλη λέξη που να προσδιορίζει τι συμβαίνει στο Αρτσάχ (ή Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και που θυμίζει τις χειρότερες ολοκληρωτικές μεθόδους : με την υποστήριξη της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να πνίξει αυτόν τον αυτόνομο θύλακα της Αρμενίας κόβοντας τον μοναδικό δρόμο πρόσβασης . Ένας αποκλεισμός που από τις 12 Δεκεμβρίου έχει εγκλωβίσει 120.000 ανθρώπους. Το αεροδρόμιο έχει κλείσει και ό,τι μπορούσε να έρθει από τον έξω κόσμο είναι πλέον απαγορευμένο σε αυτούς, τρόφιμα όπως φάρμακα. Ψευτοπεριβαλλοντικοί ακτιβιστές εμποδίζουν κάθε κυκλοφορία κάνοντας το σήμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, παρά τις υπογεγραμμένες ειρηνευτικές συμφωνίες και μπροστά σε μια απαθή ρωσική δύναμη επέμβασης.
Αυτό το σενάριο αργού θανάτου είναι μια προιδέαση αυτού που ετοιμάζουν ο Ερντογάν και ο Αλίεφ για την Αρμενία, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, μετά από δύο χιλιετίες δόξας : ένα έθνος τόσο μεγάλο όσο η επαρχία της Βρετάνης, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα και περικυκλωμένο από εχθρούς.
Franz-Olivier Giesbert
Le Point
5/1/23

VIA Babis Georges Petrakis 

=================

===============

CIVIS PACEM PARA BELLUM*
Σκληρά γεωπολιτικά μαθήματα δίνει η τραγωδία που εκτυλίσσεται εις βάρος της Αρμενίας. Το ερωτημα για την Ελλάδα είναι αν έχει τη διάθεση και τον χρόνο να τα αφομοιώσει. Ο Θουκυδίδης μας το έχει ξεκαθαρίσει πάντως πριν από 2400 χρόνια:
«Οι ελεύθεροι χρωστούν την ελευθερία τους στη δύναμη τους». Την ελευθερία δεν την εξασφαλίζει καμία υπογραφή, κανένας τρίτος, κανένας ΟΗΕ.
Ας σταματήσουν τουλάχιστον οι εγχώριοι ταγοί να λένε ανοησίες του τύπου: αυτά δεν γίνονται πια στον καιρό μας, είναι ξεπερασμένα, οποίος τα κάνει θα απομονωθεί κ.λπ. Ο μόνος που στο τέλος απομονώνεται και δεν δικαιώνεται, είναι ο ηττημένος.
* «Αν θέλεις Ειρήνη, να προετοιμάζεσαι για πόλεμο». (λατινικό ρητό)

 ==================
 Pantelis Savvidis

Η Aydinlik είναι το όργανο του κόμματος Πατρίδα του Dogu Perincek, πρώην φανατικού μαοϊκού, νυν στελέχους του βαθέος τουρκικού κράτους. Πιο βαθύ δεν γίνεται. Κυκλοφορεί με τίτλο:
Να εφαρμόσουμε  το μοντέλο Καραμπάχ στην Αν Μεσογειο.
Ο άξονας Ρωσία-Τουρκία το μοντέλο λύσης που πετύχε κατά του ιμπεριαλισμου στον Καυκασο να το εφαρμόσουμε στη Αν Μεσογειο.
Μπέσα με τους τούρκους δεν έχει. Η ηρεμία είναι προσωρινή. Αλλά τι να πεις και πως να προειδοποιήσεις μια αφελή, εκφυλισμένη φυλετικά, ταυτοτικά, κοινωνικά Αθήνα.
ΥΓ: Το κόμμα του Περιντσέκ είναι μικρό σε ποσοστά αλλά μεγάλο σε επιρροη. Οι  στρατηγοί μόλις αποστρατεύονται γίνονται μέλη του. Είναι οι περισσότεροι απο αυτούς που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Ευρασιατιστές. Είναι ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής του βαθέος κράτους.
...
Blogger: 
...εγώ γιατί βλέπω αναλογίες που έχουν σχέση με τη χώρα μας. Ο Κούλης (η άλλος στημένος) στη θέση του Πασινιάν που "λύνει" ένα χρονίζον θέμα με μεγάλη δόση ρεαλισμού βεβαίως- βεβαίως! (Πάντα οι προδοσίες ενδύονται έναν πατριωτικό - ρεαλιστικό μανδύα). Τα πράγματα για τους Τούρκους είναι ευνοϊκά, αφού η μεν Ρωσία θα κάνει στραβά μάτια - όπως καλή ώρα - για να έχει με με το μέρος της τον Ερντογάν, οι δε ΗΠΑ δεν θα είχαν αντίρρηση να δώσουν κάτι τις (όχι δικό τους!) στον σουλτάνο για να τον ρυμουλκήσουν προς το μέρος τους. Σ' αυτή την περίπτωση χάνει ο δεδομένος, αυτός που αρνείται να παίξει με όρους ισχύος, αλλά αφήνεται στις αγκάλες του ...προστάτη, ξεχνώντας ότι κανόνα ο προστάτης έχει άλλα κατά νου κι' έτσι η χώρα μπαίνει στο κούτσουρο για να ικανοποιήσει όσους ζητάνε! (άμα δε ζητάς προφανώς δεν παίρνεις, εξ' άλλου δεν υπάρχει κανένας νόμος που απαγορεύει κάποιον να εκμεταλεύεται τον μαλάκα)
 
 
=================

Σχόλια