Μτσκιστάν

Maria Nikolakaki

Δικτατορία έχουμε. Για να μην βάλει η ΑΔΑΕ πρόστιμο στην ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις αλλάζουν το Δ.Σ. της ΑΔΑΕ.
Ο Σταν Γκρίνμπεργκ γελά πόσο εύκολη είναι η διαχείριση του πόπολου στο Μτσκιστάν.

Μιχαηλ Νικητας

Παραπολιτικό και οικονομικό deal  ΠΡΟΔΟΤΩΝ ...
Ελληνικής Λύσης και Νέας Δημοκρατίας για ΑΔΑΕ και ΕΣΡ….
…. με φόντο τη διαγραφή του προστίμου του ΕΣΡ ύψους 2 εκ. ευρώ που έχει επιβάλει η ραδιοτηλεοπτική Αρχή επί προεδρίας Κουτρουμάνου στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για τις τηλεοπτικές του εκπομπές.
«Χέρι-χέρι» η κυβερνητική πλευρά και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής πρώτα ψήφισαν μαζί για τα «γαλάζια παιδιά» στο νέο ΕΣΡ και κατόπιν «ξεδοντιάζουν», επί της ουσίας, την ΑΔΑΕ που έπαιξε κομβικό ρόλο στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «κοριών» που είχε επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει να «θάβει» βαθιά την προοπτική για περεταίρω διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών καθώς θεωρείται πως αλλάζουν οι συσχετισμοί στην ΑΔΑΕ, βάζοντας «φρένο» στις προσπάθειες του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της Αρχής, για να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο φως στην υπόθεση των υποκλοπών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η σημερινή επικύρωση, μέσα από την Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, της αλλαγής των μελών της ΑΔΑΕ έγινε μόλις μια ημέρα πριν από την συνεδρίαση της ΑΔΑΕ με αντικείμενο της επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ, η οποία αρνείται να δώσει τα στοιχεία που τεκμηρίωναν την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με καθυστέρηση 14 μηνων !!!!!!

==========

 Μεθοδεύσεις που θυμίζουν τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα, συμμαχίες που παραπέμπουν σε έναν άλλο κόσμο, σκοτεινό, βρώμικο και βαθύτατα αντιθεσμικό, καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τον διορισμό των νέων μελών της ΑΔΑΕ. Μιας Ανεξάρτητης Αρχής που εξέθεσε και αποκάλυψε το παρακράτος που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου  και την ΕΥΠ για τις υποκλοπές. Οι μεθοδεύσεις έγιναν σε χρόνο ρεκόρ για να προλάβει το σύστημα Μητσοτάκη την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ και η δημοσίευση στο ΦΕΚ έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Δεν είναι όμως το ποσό του προστίμου, τα 100.000 ευρώ η ουσία. Το θέμα είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη μια κρατική υπηρεσία, η πλέον κομβική, θα τιμωρούνταν για παράνομες ενέργειες. Ο ξεπεσμός ολοφάνερος. Το δεύτερο ήταν η συνεργασία ΝΔ -Ελληνικής Λύσης. Όχι γιατί ο Μητσοτάκης έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να συζήσει με την ακροδεξιά, αλλά επειδή κατά κοινή ομολογία η ψήφος του κόμματος Βελόπουλου αποδίδεται στην διαγραφή προστίμου 2.000.000 ευρώ που του  έχει επιβληθεί. Στο μεταξύ κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται η έρευνα του Αρείου Πάγου. Ποιός θα σταματήσει αυτή την εκτροπή;

Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να συνεδριάσει  το ΔΣ της ΑΔΑΕ για την επιβολή του προστίμου. Χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς αιδώ και με πρώτο πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Βουλής Τασούλα, όλα εξελίχθηκαν γρήγορα, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις καταγγελίες. Οι οποίες δεν στάθηκαν ικανές να πτοήσουν το σύστημα Μητσοτάκη. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ρόλο δικτατορικό. Παρά την αγχώδη προσπάθεια, φαίνεται όμως ότι δεν έγιναν όλα όπως έπρεπε. Αυτό έδωσε την ευκαιρία  στον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, Ξενοφών Κοντιάδη να καταγγείλει ως αντισυνταγματική τη μεθόδευση.

Στο πολιτικό επίπεδο , σύμφωνα με δημοσιεύματα ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας,  τόνισε ότι ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Κουτρουμάνος, είχε επιβάλλει πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στην Ευγενία Λιακούλη να μιλήσει για deal ΝΔ – Ελληνικής Λύσης προκειμένου να σβηστεί το πρόστιμο.
Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί κυβερνητικός αυταρχισμός, που έχει επιβάλλει με ωμότητα τις μεθοδεύσεις της. Τα αντίβαρα στον αυταρχισμό που είναι οι θεσμοί, έχουν αλωθεί από το σύστημα Μητσοτάκη . Οι αρμοί της εξουσίας λειτουργούν με πελατειακή λογική και η δημοκρατία πλήττεται βάναυσα…
Για την ιστορία νέα πρόεδρο είναι  η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη και  αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος, Γιάννης Πολίτης. Ο Κοντιάδης σημειώνει ότι περιμένει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί για την συνταγματικότητα της απόφασης
Η δήλωση Κοντιάδη

“Αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή είναι πολύ σοβαρό. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη τόσο η έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης και συναίνεσης για την επιλογή νέων μελών των δύο από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ούτε η εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για να προληφθεί η επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, όσο η απροκάλυπτη παραβίαση της προβλεπόμενης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 3/5 των μελών της: Το 16 δεν είναι τα 3/5 του 27 και στρογγυλοποίηση προς τα κάτω δεν είναι νοητή όταν τίθενται ποσοστώσεις για την εκλογή ή επιλογή προσώπων, αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για να τα γνωρίζεις. Όσο για την απολύτως τεκμηριωμένη κομματική ταυτότητα, άρα τη μη ανεξαρτησία, ορισμένων από τα επιλεχθέντα μέλη των δύο ανεξάρτητων αρχών, τι να σχολιάσει κανείς;

Θα μου πει κάποιος, εκπλήσσεσαι ακόμη μετά από όσα έχουν συμβεί–σκάνδαλα, συγκαλύψεις, παρεμβάσεις; Μετά από 30 χρόνια μελέτης και διδασκαλιας του Συνταγματικού Δικαίου, είναι αυτή η άτιμη η επαγγελματική διαστροφή που με κάνει ακόμα να εξεγείρομαι. Και βέβαια η θλίψη που ο αδέκαστος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναγκάζεται να οδηγηθεί σε παραίτηση. Για να δούμε, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί της αντισυνταγματικής επιλογής, άρα της παράνομης σύνθεσης, ή θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα κρίνοντας ότι πρόκειται για interna corporis του Κοινοβουλίου;”

============

Γεώργιος Μπούτρης 


ΒΡΕ, ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ, ΒΡΕΕΕΕ;
-Κωνσταντίνα Γιαννοκώστα: Θυμάστε που ο Βελόπουλος, πριν από λίγους μήνες, κατηγορούσε τον Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να του πάρει τους βουλευτές;Ε! λοιπόν χτες ο Βελόπουλος προσέφερε σωσίβιο στη ΝΔ ψηφίζοντας υπέρ των αλλαγών της διοίκησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.Οι αλλαγές στα πρόσωπα που εισηγήθηκε η ΝΔ πέρασαν με 14 ψήφους ΝΔ και 2 του Βελόπουλου και έγιναν προκειμένου να επηρεαστεί η σημερινή συνεδρίαση της ΑΔΑΕ που έχει στην ατζέντα την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ , για την άρνηση συνεργασίας της στο σκάνδαλο των υποκλοπών.Τους "ξελάσπωσε" ο Βελόπουλος που χρωστάει 2.000.000 ευρώ σε πρόστιμα για παραπλανητικές διαφημίσεις σε εκπομπές του.
Πήρε παράταση πληρωμής... αορίστου χρόνου ή διαγράφηκαν τα πρόστιμα;Όσο για το ΚΚΕ... δεν είχε (ξανά...) άποψη. Δήλωσε όπως πάντα "παρών".


 ======================

 Δεν δουλεύουν έτσι τα σοβαρά κράτη...


Δεν δουλεύουν έτσι τα σοβαρά κράτη...

Του Κώστα Στούπα
1)Δεν δουλεύουν έτσι τα σοβαρά κράτη...

H κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει να χρωστάει κάποιες εξηγήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της περασμένης Άνοιξης. Το γεγονός πως κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν το σκάνδαλο με θριαμβευτικό τρόπο, δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση των εξηγήσεων.

Αντί να δοθούν αυτές οι εξηγήσεις, πριν λίγες μέρες, προχώρησε στην αλλαγή  της σύνθεσης του συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου με τρόπους που γενούν ερωτηματικά...

Η ΑΔΑΕ ετοιμαζόταν να επικυρώσει πρόστιμο στην ΕΥΠ επειδή δεν προσέφερε στοιχεία για τη νομιμότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στελεχών της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων...

Πλέον τούτο θεωρείται απίθανο...

Οι αλλαγές έγιναν με τη σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως η συμπαράταξη και η σύμπτωση κρύβουν υπόγειες συναλλαγές.

Ο κ. Βελόπουλος είχε αρκετές καταδίκες από το απερχόμενο ΕΣΡ για τις εξαπατήσεις μέσω τηλεοπτικών συχνοτήτων όταν προωθούσε θαυματουργές κεραλοιφές και άλλα... φαιδρά σε αφελείς...

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως μια πιθανή απαλλαγή από το νέο ΕΣΡ υποκρύπτει τη σύμπραξη στις αλλαγές της ΑΔΑΕ...

Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται πως η θητεία μελών της ΑΔΑΕ είχε λήξει από το 2022 και πως καθώς από την αρχή του χρόνου είχε ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος αφέθηκε να λειτουργεί με τη μέχρι τώρα σύνθεση...

"...αυτό δεν έγινε μόνο για την ΑΔΑΕ, έγινε και για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όλα έγιναν στο πλαίσιο της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης και στους χρόνους που άρμοζε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτό", δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό κ. Θανάσης Κοντογεώργης.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν έχει δίκιο ισχύει αυτό που λένε πως "Η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται...".

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν πως υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η συμφωνία επιδιώκει να περάσουν οι αλλαγές στις δύο Αρχές και να σβηστεί το υπέρογκο πρόστιμο που κατέβαλε το ΕΣΡ (με την προηγούμενη σύνθεση) στον Κυριάκο Βελόπουλο για τηλεοπτικές εκπομπές του.

Τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ακόμη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε δημοσιοποιήσει στα κοινωνικά δίκτυα πως: "Όταν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές, η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατά το δοκούν. Δεν δουλεύουν έτσι τα σοβαρά κράτη...".

Με υποσχέσεις σαν και αυτές που διαφαίνονται από την παραπάνω φράση, ο ίδιος κατάφερε να κινητοποιήσει ένα κρίσιμο μέγεθος ανθρώπων που θέλουν την Ελλάδα δημοκρατία και όχι "μπανανία" με "βοσκοτόπια" με το οποίο  κέρδισε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και από το 2019 και μετά την πρωθυπουργία.

Τώρα είναι προφανές πως πρέπει να δοθούν εξηγήσεις τόσο για τις πρωτοβουλίες της ΑΔΑΕ σε σχέση με την ΕΥΠ όσο και τα πρόστιμα του κ. Βελόπουλου αλλά και για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις..

 

Σχόλια